Razboiul premierilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 18:36
4521 citiri
Razboiul premierilor
Foto: Ziare.com

Devine din ce in ce mai clar ca lupta prezidentiala s-a imbogatit (sau complicat, luati-o cum vreti) cu inca o componenta importanta: premierii candidatilor la prezidentiale. Nu este ceva nou, tandemurile existau si in 2004.

O prima diferenta este ca, de aceasta data, premierii sunt in prim plan, nu in umbra candidatilor. Practic, dupa declaratia Parlamentului referitoare la sustinerea lui Klaus Iohannis, fara valoare juridica prea mare, dar cu o puternica incarcatura simbolica, in constiinta publica a fost fixata confrunarea intre doi premieri potentiali, ca simbol al insasi confruntarii electorale.

Tonul a fost dat de Crin Antonescu care a mutat foarte inspirat, imediat dupa motiunea de cenzura, cu Klaus Iohannis. Luat prin surprindere, Mircea Geoana s-a agatat rapid de primarul Sibiului, in numele majoritatii, ba chiar a incercat sa-l acapareze sau, cel putin, sa smulga de pe el marca lui Crin Antonescu. Traian Basescu s-a repliat rapid si a mutat cu un tehnocrat, perceput ca omul lui Mugur Isarescu.

Iohannis are avantajul exercitiului public, este destul de carismatic, are un bilant bun la Sibiu, este neamt, si, cel mai important, are notorietate. De partea cealalta, Lucian Croitoru are avantajul de a fi un economist de valoare, ce poarta marca guvernatorului BNR, si nu este deloc uzat de acuzatii publice. Este, in schimb, destul de bolovanos in exprimare, total neobisnuit cu presa si comunicarea publica, dar mai ales nu are notorietate.

Asa ca, cel putin pana cand Lucian Croitoru va fi cunoscut de majoritatea romanilor, castigatorul simpatiei publice pare a fi Klaus Iohannis. Este insa doar prima runda pentru ca mai urmeaza cateva momente importante in acest razboi.

Daca nu se intampla ceva spectaculos, Lucian Croitoru va avea posibilitatea sa prezinte un program si o lista guvernamentale in Parlament. Dupa toate probabilitatile de acum, ele vor fi respinse, dar vor functiona ca un fel de oferta electorala a lui Traian Basescu, o oferta scoasa insa din cadrul electoral, ceea ce reprezinta un mare avantaj.

Klaus Iohannis nu va avea, dupa aceleasi probabilitati de acum, sansa unei astfel de demostratii de forta in fata poporului. In plus, nu e deloc clar pe cine reprezinta el de fapt, dintre cei doi candidati care-l sustin. Este al lui Crin Antonescu, cel care l-a propus, sau al lui Mircea Geoana, cel care l-a confiscat. Este insa foarte probabil ca dupa ce isi va fi epuizat potentialul electoral al momentului, dl. Iohannis sa-i fie lasat lui Crin Antonescu.

Aceasta este o alta diferenta dintre 2004 si 2009. Premierii avansati atunci in tandemuri aveau o sansa reala sa si ajunga in fruntea guvernului, in functie de victoria candidatului alaturi de care se aflau. Calin Popescu Tariceanu a ajuns prim ministru.

Premierii vehiculati acum nu au mari sanse. Nu cred ca Mircea Geoana ar ramane vreo secunda fidel solutiei Iohannis daca ar fi pus in situatia sa desemneze premierul. Are Marian Vanghelie o lista intreaga de nume, care insa au potential electoral cu minus, deci nu pot fi vanturate acum. Crin Antonescu l-ar sustine pe dl. Iohannis, dar ponderea PNL nu-i permite prea mari sperante, decat daca va face exact ca Traian Basescu.

Iar Traian Basescu dupa propriile declaratii a optat pentru un premier tehnocrat doar ca o concesie facuta majoritatii, desi prefera unul politic. Adica exact ceea ce ar alege, probabil, daca ar mai castiga un mandat si mai ales in ipoteza unor alegeri anticipate.

Cei doi premieri aruncati acum in lupta nu au, ma tem, decat un rol electoral, care se va incheia rapid.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#razboi premieri, #premier Johannis Croitoru, #Klaus Johannis Antonescu, #Lucian Croitoru Basescu, #premieri candidati prezidentiale , #premier