Cum arată lista AUR pentru europarlamentare: de la bătăuși și traseiști la promotori ale teoriilor conspirației VIDEO

Joi, 27 Iulie 2023, ora 03:40
16999 citiri
Cum arată lista AUR pentru europarlamentare: de la bătăuși și traseiști la promotori ale teoriilor conspirației VIDEO
AUR încă nu a stabilit ierharhia pe listă FOTO / colaj Ziare.com imagini de pe conturi de Facebook

Weekendul trecut AUR și-a prezentat candidații la alegerile europarlamentare din 2024, într-un eveniment cu public care a avut loc la Arenele Naționale. Printre candidații AUR se regăsesc lideri ai partidului precum Claudiu Târziu, scandalagii, traseiști ori promotori ai teoriilor conspirației.

Pe lista prezentată de AUR se regăsesc 45 de persoane, urmând ca ierarhia finală să fie hotărâtă anul viitor. În deschiderea evenimentului, liderul partidului George Simion a avut un discurs halucinant, acuzând Comisia Europeană că este condusă de „minți bolnave” care ar fi „inventat” pandemia, în timp ce România este „îngropată în sărăcie”.

"Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii, în timp ce noi, în România, avem nevoie de spitale, de drumuri, în timp ce jumătate din Românie este îngropată în sărăcie. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, despre schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și noi restricții care să ne afecteze drepturile și libertățile fundamentale”, a afirmat Simion.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În ciuda discursului triumfalist și a apelului la patriotism al lui George Simion, pe lista partidului se regăsesc multe personaje cel puțin ciudate. De exemplu, inginerul Avram Fițiu, propus de AUR pentru europarlamentare, a trecut deja prin patru partide. A început în PNȚCD, după care a trecut la NR în 2016 iar în 2019 a ajuns membru PLUS. Un an mai târziu a candidat la primăria din Cluj-Napoca din partea PMP, iar în prezent este membru AUR.

Pe listele AUR se regăsește și actualul europarlamentar Chris Terheș. Fost membru PNȚCD, acesta a ajuns în Parlamentul European cu ajutorul PSD. Înainte de a ajunge la Bruxelles, Terheș a fost preot și se remarca prin discursul militant anti-PSD și pro-justiție și era un susținător al Monicăi Macovei. Odată cu candidatura sa pe listele PSD, Chris Terheș a fost „eliberat” din funcțiile bisericești, în timp ce în Parlamentul European s-a remarcat prin scandalurile provocate pe timpul pandemiei când refuza să poarte mască, ori declarațiile sale din plenul de la Bruxelles unde a descris femeile transsexuale ca fiind „perverse de sex masculin".

O prezență ciudată pe listele AUR este și cea a Ramonei Ioana Bruynseels, fostă candidată la prezidențialele din 2019 din partea PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.

Deputatul bătăuș

Un loc pe listele AUR la europarlamentarele din 2024 a prins și deputatul Dan Tănasă, care în actualul legislativ s-a făcut remarcat prin scandalurile în care a fost implicat. Acesta a fost surprins de mai multe ori la un pas să se ia la bătaie cu parlamentari de la alte partide. În 2021, de exemplu, Tănasă s-a înjurat și îmbrâncit pe holurile din Parlament cu alesul USR Silviu Dehelean.

„Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninți? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun. Îți ordon să dispari din fața mea. Nu mai strica aerul. Îți ordon sa faci pași înainte!”, se răstea Tănasă la parlamentarul USR.

În mai 2023, Tănasă a fost surprins în timp ce-și arunca cuvinte grele cu deputatul PSD Adrian Solomon chiar în plenul Camerei Deputaților. Alesul AUR este surprins apoi într-o înregistrare în timp ce se duce la banca social-democratului pentru a-l îmbrânci. Tănasă a susținut ulterior că alesul PSD l-ar fi înjurat de mamă.

„Garcea” și Piperea

Alte două prezențe exotice pe listele AUR le reprezintă actorul Mugur Mihăescu, cunoscut și drept „Garcea”, precum și avocatul Gheorghe Piperea, ambii remarcându-se pentru teoriile conspirației promovate în timpul pandemiei de COVID-19. „Garcea”, care are un restaurant în Centrul Vechi din Capitală, a atacat de mai multe ori măsurile autorităților îndemnându-i pe oameni să le ignore. Totodată, acesta a participat la numeroase mitinguri anti-mască și s-a declarat împotriva vaccinului anticovid.

”Vaccinul pentru mine conține 200.000 de locuri de muncă șterse cu buretele într-o seară, un milion de oameni aruncați în sărăcie. Vaccinul, pentru mine, conține un milion de oameni aruncați în sărăcie. Vaccinul pentru mine conține cenzura celor care au îndrăznit să conteste ordonanțele. Vaccinul conține pentru mine oamenii arși în spitale și pentru care nu a răspuns nimeni. Vaccinul, pentru mine, conține reacțiile aberante și ordonanțele aberante prin care puteai fi săltat de pe stradă la o simplă suspiciune că strănuți”, afirma acesta în 2021, în plină campanie de vaccinare.

De cealaltă parte, avocatul Gheorghe Piperea a fost și el foarte vocal în perioada pandemiei și a depus o plângere la CEDO cu privire la măsurile instituite de Guvern pe fondul stării de alertă. Demersul său a fost însă un eșec, CEDO spunând despre plângerea avocatului că este „inadmisibilă”. De asemenea, din cauza teoriilor conspiraționiste promovate de Gheorghe Piperea, studenții au boicotat cursurile sale din perioada pandemiei.

Recent, Piperea a avut o nouă dilemă existențială după ce a publicat pe profilul privat de Facebook un text în care cere Agenției Naționale de Meteorologie, în calitate de instituție publică, să-i lămurească următoarea dilemă: de ce la umbră este declarată o temperatură mai scăzută decât la soare. Piperea lasă de înțeles printre rânduri că s-ar încerca manipularea datelor, fără să fie clar în ce scop.

Un loc pe listă a primit și unul dintre principalii finanțatori ai AUR, Șerban Dimitrie Sturdza, descendentul familiei Sturdza. În ultimii ani, acesta a avut mai multe declarații împotriva Uniunii Europene, promovând teorii eurosceptice. Totodată, este invitat adesea la evenimente organizate de AUR, unde își promovează ideile. Într-un discurs pe care l-a ținut la conferința Institutului de Studii Politice Conservatoare ”Mihai Eminescu”, un think tank al partidului lui George Simion, Dimitrie Sturdza a lansat atacuri în rafală asupra Uniunii Europene.

„Nu mai e un secret că UE se află, azi, într-o criză gravă. Poate fi salvată, sau ne îndreptăm spre o Uniune Sovietică europeană? Am trăit în comunism. 23 de milioane de oameni nu aveam dreptul să deținem un pașaport, nu aveam dreptul la libera circulație, trăiam sub imperiul fricii, cenzurii, autocenzurii. Atunci, Europa occidentală era Europa liberă. Este ciudat pentru generația mea să constate că neomarxismul vine din partea țărilor considerate libere. Azi suntem obligați să învățăm noua limbă de lemn a neomarxismului și să acceptăm pe lângă terminologia diabolică și reguli, obligații, îngrădiri ale libertăților noastre”, a afirmat acesta.

Mai departe, acesta se folosește de retorica populistă conform căreia UE ar obliga cetățenii să mănânce gândaci.

„Ni se spune câți porci să avem în gospodărie, câți litri de țuică să producem pe an. Azi ni se spune să mâncăm gândaci în loc de produsele noastre tradiționale. (...) Peste câțiva ani nu ne vor lăsa să ne încălzim nici cu lemne”, a mai afirmat acesta.

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#lista aur europarlamentare 2024, #alegeri europarlamentare 2024, #candidati aur europarlamentare , #AUR