Provocarile lui Liviu Dragnea. De ce vrea sa scape de Victor Ponta?

Miercuri, 26 August 2015, ora 18:23
6226 citiri
Provocarile lui Liviu Dragnea. De ce vrea sa scape de Victor Ponta?

In politica nu poti fi singur niciodata. Si exact asta se intampla in aceste zile cu Victor Ponta. A ramas singur.

Odata cu intoarcerea lui Liviu Dragnea si decizia acestuia de a nu sustine Codul Fiscal realizat de echipa premierului si sustinut cu putere de acesta, fostul lider al PSD s-a trezit izolat la Palatul Victoria.

Social-democratii au un nou lider care trebuie sa pregateasca anul electoral 2016. E presat sa-si consolideze puterea in interiorul partidului, sa se impuna in fata partenerilor si sa fie luat in seama de inamici.

Cum va reusi o astfel de echilibristica e greu de spus, dar, in opinia mea, va incepe sa se departeze de tot ce a insemnat perioada Victor Ponta.

Cred ca sunt sanse foarte mari ca acesta sa fie indepartat la viitoarea motiune de cenzura, iar lovitura de gratie ii va fi data chiar de propriul partid.

In prezent, negocierile se poarta intre PSD si UNPR, astfel incat sa se formeze o noua majoritate care sa poata nominaliza si sustine un premier dupa caderea guvernului actual.

Pentru PSD e foarte important sa ramana la guvernare, pentru UNPR, de asemenea. In opinia mea, social-democratii pot, prin ramanerea in Executiv, sa limiteze proportiile unei infrangeri in alegerile locale din 2016. Avand fonduri la dispozitie, au posibilitatea sa-si motiveze primarii sa se implice in campaniile electorale ce vor urma.

Aflandu-se la guvernare si cu o majoritate in Parlament, pot controla legea votului prin corespondenta, o initiativa care se afla pe toate agendele partidelor politice. Control inseamna sa existe o astfel de lege, dar sa fie scrisa in sens restrictiv astfel incat sa nu avantajeze "prea tare" PNL.

Nu stiu daca Liviu Dragnea isi doreste pozitia de prim-ministru. Dar cred ca Gabriel Oprea, presedintele UNPR, si-o doreste foarte tare. Aici se poate naste tensiunea dintre cele doua partide, social-democratii isi doresc sa ramana in alianta cu partidul interesului national, dar ar vrea ca premierul sa fie de la PSD. Acest punct de tensiune poate narui totul, daca nu se va gasi o solutie de compromis.

Si in toata aceasta nebunie au fost atrasi profesori, medici, politisti si alti angajati publici care incearca sa obtina majorari ale salariilor. La asta se adauga si reducerea TVA si a altor taxe din noul Cod Fiscal. Dintr-o serie de decizii gresite s-a ajuns aproape intr-un blocaj care poate genera tensiuni sociale.

In acest moment, pare ca nici PSD, nici UNPR nu mai doresc reducerea agresiva de impozite. Marile economii ale lumii trebuie sa treaca peste provocarile generate de instabilitatea financiara din China, iar aceasta tensiune poate aduce recesiunea.

Romania nu e pregatita in acest moment sa faca fata scaderii exporturilor sau cresterii somajului in Uniunea Europeana.

Investitiile publice tind catre zero, fiind inghetate in ultimii trei ani de Guvernul Ponta, aflat in cautare de fonduri pentru "reparatiile morale" ale salariilor din domeniul public. Si astfel, Executivul nu a reusit sa creeze locuri de munca, cresterea economica venind, in cea mai mare parte, din cresterea productivitatii in domeniul privat, din exporturile firmelor romanesti, din investitii straine directe si proiecte europene.

Dar niciun moment, premierul nu cred ca si-a propus sa gaseasca formule de dezvoltare a tarii, ci doar sa ramana la putere, invrajbind categorii sociale intre ele.

In opinia mea, Victor Ponta va pleca in aceasta toamna, marea intrebare e cine ii va lua locul si care va fi noul proiect politic. Cea mai grava situatie ar fi sa ramanem in ceata ca si pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
#Victor Ponta demisie, #Gabriel Oprea premier, #PSD UNPR guvernare, #Liviu Dragnea Victor Ponta PSD , #PSD