Cazuri care au facut istorie: Cand oameni celebri mor si urmasii isi primesc mostenirea

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 22:34
7208 citiri
Cazuri care au facut istorie: Cand oameni celebri mor si urmasii isi primesc mostenirea
Foto: Medias Info

Nu toate celebritatile lumii au fost bogate, nu toti bogatii au fost celebri, multi n-au fost deloc darnici, dar fiecare, cand si-a dat obsescul sfarsit, a trebuit sa incredinteze cuiva tot ce are.

Testamentele sunt uneori surprinzatoare, iar alteori deschid paginile unor lupte grele intre mostenitori, care nu totdeauna tin seama de dorintele defunctului, uneori dovedind chiar o surprinzatoare lipsa de respect.

Sunt si cazuri cand de pe urma unor personalitati respectabile nu ramane mai nimic, asa ca urmasii n-au motiv de sfada. Portalul Radioc enumera cateva exemple neasteptate, din toate categoriile.

Conrad Hilton

Fondatorul dinastiei Hilton si al lantului de hoteluri care ii poarta numele a lasat in urma sa o avere impresionanta, estimata la 2,36 miliarde dolari, din care cate 500 mii le reveneau celor doi frati spravietuitori, cate 10 mii fiecarei nepoate, iar restul unei fundatii cu caracter filantropic, constituta chiar de el.

Fundatia urma sa finanteze ajutorarea unor tari africane. Testamentul a fost contestat de fiul sau, Barron Hilton si a urmat un proces de durata. Dupa aproape trei decenii de la moartea tatalui sau, fiul a constatat ca imbatraneste si a cedat totul, tot in favoarea unei fundatii caritabie.

Charles Darwin

Darwin nu era un om sarac. La moartea lui, ramaneau 146.000 lire sterline, echivalente astazi cu 15 milioane euro. Nu si-a dorit altceva decat ca averea sa revina mostenitorilor legali: sotiei Emma Darwin, nascuta Wedgwood (care i-a supravietuit 14 ani) si celor 10 copii ai lor.

Charles Dickens

Celebrul scriitor a decedat in conditii suspecte si n-a lasat un testament, asa ca averea estimata la 80.000 lire sterline, echivalente astazi cu 7 milioane de dolari a ramas sa fie impartita conform legilor, intre urmasi. Urmasii sunt greu de precizat, intrucat celebrul scriitor a fost casatorit de mai multe ori, iar numarul copiilor a ramas neclar.

Arthur Connan Doyle

Celebrul autor al lui Sherlock Holmes a lasat o mostenire de 63.491 lire sterline, echivalente astazi cu circa 3 milioane dolari. De profesie medic, n-a prea avut pacienti si s-a apucat de scris. Averea adunata numai din scris au mostenit-o pe de o parte cei 5 copii rezultati din doua casatorii, iar pe de alta parte cea de a doua sotie, cu care s-a casatorit dupa ce prima decedase.

A murit subit, la 71 de ani, urmare unui atac de cord, in bratele sotiei sale. Memorialistii scriu ca utimele cuvinte pe care le-a spus acsteia au fost: "You are wonderful" - respectiv "esti suberba". Poate fi o mostenire mai frumoasa?

H. G. Wells

Autorul Omului Invizibil era o persoana bogata. Simtind apropierea sfarsitului, a impartit inainte de a muri intreaga sa avere, inclusiv drepturile de autor, celor apropiati: copii, nepoti, rude apropiate si indepartate, servitori.

O suma apreciabila de 100.000 lire sterline sterline a dat-o amantei sale, Marry Zakrevscki. Nimeni n-a fost uitat, iar pentru el insusi n-a pastrat decat necesarul pentru a-si incheia zilele in liniste.

Salvador Dali

Marele pictor n-a avut copii si a lasat uriasa sa avere, inclusiv pretioase opere de arta, statului spaniol. Nici macar slujitorului sau credincios, Caminada, nu i-a lasat o letcaie.

Lewis Carroll

Autorul faimoasei "Alice in tara minunilor" n-a fost casatorit, n-a avut copii si se pare ca n-a avut nici legaturi ocazionale cu femeile, desi unii memoralisti pretind ca era prieten cu artista Allen Terry. Nimeni nu poate preciza pana unde mergea aceasta prietenie.

Biografii se mai refera la numeroasa corespondenta pe care o purta sistematic cu fete tinere, chiar minore, dar nici aici nu este clar daca numai despre corespondenta este vorba.

Averea, in valoare de 4.145 lire sterline, respetiv 550 mii euro de astazi, a fost impartita intre numerosii sai frati si surori.

Oscar Wilde

La moartea celebrului autor, nu s-au gasit in casa lui decat 250 lire sterline si niciun testement. Sotia si cei doi copii il parasisera demult, dupa ce romancierul fusese de mai mute ori condamnat pentru imoralitate, invinuit ca homosexual.

Karl Marx

Marele teoretician al economiei politice a fost sarac toata viata. Unii sustin ca propria saracie a fost cea care l-a indemnat sa judece atat de aspru bogatia altora. N-a lasat in urma lui decat aceeasi suma modesta de 250 lire, pe care a mostenit-o in intregime fiica sa mai mica, Eleonore.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#celebritati mosteniri, #scriitori mostenire, #mostenire Hilton , #inedit
Comentarii