Un roman a inventat cafeaua din sfecla rosie: Cum se prepara

Luni, 23 Martie 2015, ora 10:55
6699 citiri
Un roman a inventat cafeaua din sfecla rosie: Cum se prepara
Foto: Biovia

Un roman din localitatea sarbeasca Vlaicovat, situata la cativa kilometri de orasul Virset, Nicolae Cotarla, a inventat cafeaua din sfecla rosie (Beta vulgaris) pe care a inregistrat-o la Institutul pentru Proprietate Intelectuala din Belgrad.

"Cafeaua mea, inregistrata ca marca sub denumirea de Sorogat cafe na bazi svekle, este rezultatul unor cercetari pe care le-am inceput in anul 2012. Produsul este unic in lume", a declarat, duminica, inginerul Nicolae Cotarla.

Potrivit acestuia, tehnologia de obtinere a cafelei din sfecla, desi poate parea simpla, este foarte complicata, pentru ca necesita anumite faze de prelucrare a sfeclei rosii, cea mai importanta fiind deshidratarea legumei.

"Am pus la punct o instalatie de procesare si o linie de ambalare si vidare. A fost costisitor pentru mine, dar a meritat. Am satisfactia ca am contribuit la protejarea persoanelor care au facut un viciu din consumul cafelei", a precizat Cotarla.

Hipertensiv? Trateaza-te cu suc de sfecla rosie!

Produsul sau se comercializeaza en-gros pe pietele din Serbia si Germania, avand reputatia ca poate fi utilizat fara riscuri de cardiaci, diabetici, femei gravide, chiar si de copii, datorita continutului bogat in vitamine (A,B,C si PP), proteine si minerale.

Prepararea acestei bauturi care nu dauneaza sanatatii este cea clasica: se fierbe apa, se adauga pana la patru lingurite de cafea la o ceasca de apa, o jumatate de lingurita de miere daca se doreste si poate fi consumata inainte sau dupa masa, in orice moment al zilei, chiar si seara, pentru ca nu provoaca insomnii ca alte cafele, dupa cum a declarat Cotarla.

In context, el a spus ca produsul sau nutritiv are un efect terapeutic asupra organismului uman si poate fi utilizat cu succes in tratarea anemiilor, virozelor si a imunitatii scazute.

De ce sa te indragostesti de sfecla rosie

Datorita inventiei sale culinare, a crescut si mai mult popularitatea comunitatii romanesti din zona, care este de multi ani un punct de atractie pentru turisti gratie Castelului Bisingen, construit in stil clasicist in 1859 de familia lui George Mocioni, deputat in Dieta de la Budapesta din partea nationalistilor romani si sarbi din regiunea istorica Timoc-Morava.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#roman cafea sfecla rosie, #roman inventat cafea sfecla, #inventat cafea sfecla rosie, #cafea sfecla rosie , #inventii