Mihai Razvan Ungureanu: Nu vin in fruntea Guvernului pentru a pleca

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:10
4359 citiri
Mihai Razvan Ungureanu: Nu vin in fruntea Guvernului pentru a pleca
Foto; Antena 3

Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu, a citit, miercuri, pe unul dintre holurile Camerei Deputatilor, lista ministrilor cu care intentioneaza sa creasca nivelul de trai al romanilor.

Dupa ce si-a cerut scuze fata de jurnalistii care au asteptat, pana marti tarziu, lista nominalizarilor pentru noii ministri, Ungureanu le-a transmis ministrilor propusi ca le va cere competenta, profesionalism, responsabilitate si modestie.

"Este un guvern foarte tanar, sunt fete noi, sunt intre ei profesionisti exceptionali, sunt oameni cu care am lucrat in diferite compozitii guvernamentale, este un Guvern care merita incredere si este pregatit sa dovedeasca nu numai o schimbare in politica.

Le voi cere competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie si disponibilitate de dialog, in asa fel incat intentiile Guvernului sa poate fi auzite peste tot", a spus premierul desemnat.

Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca nu a acceptat sa devina prim ministru pentru a parasi echipa guvernamentala prea curand.

"Pornesc cu ganduri foarte realiste, nu de la principiul ca urmeaza sa fiu schimbat. Nu voi fi in prim ministru care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca. Spun acest lucru ca sa dau dovada de stabilitate politica", a mai spus Ungureanu.

Premierul desemnat a apreciat ca toate partidele sunt responsabile pentru modul in care viitorul Guvern isi va face datoria si si-a exprimat dorinta de a avea "sprijinul onest si al celorlalte forte politice".

"Toate partidele sunt responsabile pentru modul in care viitorul guvern isi va face treaba. Este o responsabilitate care se distribuie in toata compozitia politica. Sper ca voi avea si sprijinul onest al celorlalte forte politice parlamentare. Am spus-o in discursul de la investitura, o spun si astazi, sunt pentru un dialog profesionist cu reprezentantii partidelor de Opozitie. Impreuna suntem responsabili de destinul acestei tari", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

"Dati-mi voie sa va prezint propunerile pentru lista guvernamentala:

- Marko Bela (UDMR) - vicepremier

- Catalin Predoiu (independent) - ministrul Justitiei

- Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene

- Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei

- Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administratiei si Internelor

- Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului

- Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor

- Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii

- Catalin Baba (PDL) - ministrul Educatiei

- Razvan Mustea Serban (PDL) - ministrul Comunicatiilor

- Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii

- Bogdan Dragoi (PDL) - ministrul Finantelor

- Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii

- Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediulu

- Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sanatatii

- Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe

- Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apararii".

Legat de faptul ca inca ocupa functia de director al SIE, Ungureanu a precizat ca nu se afla in situatie de incompatibilitate.

"Atunci cand dl. Emil Boc a inceput demersurile sa devina prim ministru, era inca primar la Cluj. Daca voi fi acceptat de Parlament, este inevitabila demisia mea de la SIE", a spus premierul desemnat.

Ungureanu nu a comentat faptul ca numai PDL a venit cu o echipa noua, restul partidelor din Coalitie patrandu-si vechii ministri, dar a spus ca nu are nici o problema in a remania un ministru, oricare ar fi acela.

"Nu am nici o retinere sa remaniez un ministru care nu se ridica la inaltimea asteptarilor", a spus Mihai Razvan Ungureanu.

"Marea majoritate sunt oameni foarte tineri, oameni care au studii in strainatate, nu pornesc de la considerentul ca nu stiu cum arata lumea, in afara granitelor tarii", a repetat premierul desemnat.

Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca premierul desemnat pentru formarea unui nou guvern este Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe.

Ungureanu a demarat imediat consultarile cu liderii partidelor din arcul guvernamental, iar marti seara exista deja o lista provizorie a ministrilor ce vor intra in componenta noului guvern precum si liniile generale ale programului de guvernare.

Miscarea politica surprinzatoare a fost facuta de PDL, care a decis sa propuna doar nume noi in noul guvern.

USL a anuntat deja ca nu va vota noul Guvern, chiar daca Mihai Razvan Ungureanu l-a contactat telefonic pe Victor Ponta pentru a-i cere sa accepte o discutie pe acesta tema.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...