Mircea Geoană, previziune sumbră la Gaudeamus, unde și-a lansat un volum: „Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca naţiune”

Vineri, 24 Noiembrie 2023, ora 21:35
11444 citiri
Mircea Geoană, previziune sumbră la Gaudeamus, unde și-a lansat un volum: „Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca naţiune”
Mircea Geonă și-a lansat cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”. FOTO: Facebook / Mircea Geoană

Datele demografice „catastofale”, conjugate cu exodul tinerilor români spre Occident, fac ca România să aibă pe termen mediu riscul de „a se stinge ca națiune”, e de părere secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Fostul candidat la prezidențiale în 2009 și-a lansat vineri, 24 noiembrie, o carte la Târgul Gaedeamus, despre care a spus că este „despre viitor”.

La începutul intervenţiei, Mircea Geoană a susţinut că volumul nu are tentă electorală.

„2024 e un an foarte încărcat electoral şi nu am vrut să încurcăm borcanele, cum se zice (...) Aici nu este vorba de nimic electoral. Este vorba de ceva politic, da, e ceva legat de ţară, da, dar n-are nimic de-a face cu ceea ce în mod normal se consideră un preludiu de campanie electorală. Este pur şi simplu ... dacă vreţi... s-a copt în mine cartea asta şi am simţit nevoia să v-o împărtăşesc tuturor”, a punctat acesta.

Mircea Geoană a subliniat existenţa unui declin demografic în ţara noastră, cu "jumătate din tinerimea românească" alegând să părăsească ţara.

„Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca naţiune. E plină cartea de istorie de naţiuni care nu mai există. Şi faptul că avem tinerii noştri care aleg să plece din ţară, plus demografie care este atât de catastrofală, eu văd un risc. Poate nu în 10 ani, poate nu în 20, dar în secolul care vine, văd un risc pentru naţiunea noastră, efectiv mi-e frică de acest lucru”, a adăugat Geoană.

Pe de altă parte, acesta a arătat România a ajuns la un moment în care „actualul model de organizare, politică, de societate, de economie, inclusiv la nivel de influenţă internaţională şi-a atins limita”.

„Inclusiv Constituţia României cred că a ajuns la o limită”, a afirmat Mircea Geoană.

Mircea Geoană: „Anii fără politică au fost ca un detox”

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat, însă, potenţialul ţării noastre.

„Locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pe bune. Şi nu doar vorbind, ci pur şi simplu acţionând. Pentru că, dacă tot se reîmpart cărţile astea în Europa şi în lume, zona noastră devine mult mai influentă şi mai importantă în ecuaţia de putere la nivel european”, a precizat Geoană.

În cadrul evenimentului de lansare a cărţii sale, Mircea Geoană a rememorat momente din cariera sa și a adăugat că „detoxul de politică” i-a făcut „tare bine”.

„Sunt foarte vaccinat cu politica românească. Cred că anii ăştia de NATO şi anii înainte de NATO, când nu am făcut politică mi-au făcut tare bine. Am fost la detox. Cred că văd lucrurile diferit (...) Cartea asta este despre o bătălie pentru un viitor care găseşte România în cel mai bun moment al istoriei noastre naţionale în NATO, protejaţi de cea mai mare organizaţie din istorie, în UE (...). Avem cel mai bun moment din istorie, cu Occidentul aliatul nostru. Dar, în acelaşi timp, avem şi cel mai delicat moment din istorie”, a detaliat secretarul general adjunct al NATO.

Volumul „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO” a fost publicat la editura Litera, iar lansarea de la Gaudeamus este prima dintr-o serie de evenimente la care va participa autorul.

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
A treia medalie pentru România la Campionatul European. Bilanțul după prima zi de finale
Echipajul de 8 plus 1 masculin al României, format din Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Ștefan, Berariu. Florin Lehaci,...
#Mircea Geoana NATO, #lansare carte, #Romania , #NATO