Primarul Timișoarei, revoltat de OUG adoptată de Guvern. ”Este un asalt fără precedent asupra autonomiei locale”

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 15:16
4504 citiri
Primarul Timișoarei, revoltat de OUG adoptată de Guvern. ”Este un asalt fără precedent asupra autonomiei locale”
Primarul din Timișoara susține că adoptarea OUG va afecta administrația locală FOTO Facebook/Dominic Fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), susține că ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind măsurile fiscale reprezintă un atac brutal asupra autonomiei locale, atât fiscale, cât şi financiare.

Fritz susține că Primăria Timişoara nu mai poate să încheie contracte noi şi nici să semneze contracte cu câştigătorii unor concursuri internaționale cum ar fi cel de arhitectură pentru Piaţa Victoriei. Edilul a admis, totuşi, că nu poate face un calcul pentru a afla despre câţi bani este vorba şi în ce fel este afectată Primăria Timişoara, deoarece nu a citit încă textul final al ordonanţei, cu amendamentele aduse vineri de Guvern.

”Este un asalt fără precedent şi fac un apel la toţi primarii României să se opună la această măsură şi fac un apel şi la parlamentari să corecteze această ordonanţă în Guvern”, a declarat, vineri, Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Edilul a arătat că Primăria Timişoara nu mai poate încheia contracte noi.

”Că să aveţi o idee ce înseamnă pentru noi, în Timişoara. Noi nu mai putem să încheiem contracte noi şi pe parte de investiţii asta înseamnă că nu putem să semnăm contractul cu câştigătorul concursului internaţional de arhitectură pentru Piaţă Victoriei, asta înseamnă că nu putem să achiziţionăm servicii de reparaţii pentru sinagogă din Fabric, care se va prăbuşi în această iarnă dacă nu o reparăm şi o serie de alte proiecte pe care trebuie să le începem acum că să putem aplică pentru fonduri europene anul viitor. Ce nu înţelege Guvernul sau poate înţelege dar nu-i pasă este că dacă oprim acum toate investiţiile făcute din bugetul local este o bombă cu ceas pentru absorbţia fondurilor europene în România, în anii ce vin”, a mai precizat Fritz.

Dominic Fritz a atras atenţia că ”toată România va întârzia” la atragerea de noi fonduri europene.

”Avem doar până la sfârşitul anului să lansăm aceste licitaţii, pentru că în primele luni ale anului nu putem să lansăm pentru că nu există un buget de stat şi un buget local. Asta va însemna că toată România va întârzia pentru următorul ciclu de finanţare cu fonduri europene. Este o problema pentru noi în Timişoara (...) De aceea fac un apel la Parlament, la parlamentari din toate partidele, mai ales din partidele care se află la guvernare, PSD şi PNL, să corecteze această ordonanţă brutală din partea Guvernului”, mai spune Fritz.

Primarul municipiului Timişoara mai spune că a discutat şi cu alţi primari despre această problemă, dar că colegii săi de la partidele aflate la putere nu au curaj să vorbească.

”Am discutat (n. r. cu colegi primari din alte municipii). Ce observ eu este o teamă din partea primarilor care fac parte din partidele aflate la guvernare, de a ieşi în public, dar bineînțeles că există discuţii foarte aprinse în privat şi este de fapt o pedeapsa pentru toţi cei care au o oarecare predictibilitate în bugetele lor şi acum fix cei care vor avea un excedent vor fi cei care vor fi pedepsiţi. Revoltă este mare, din păcate nu este publica, şi tocmai de aceea m-am hotărât eu să ies public (...) Am avut cred că nici măcar 12 ore la dispoziţie să dăm un punct de vedere oficial la această ordonanţă.”, a spus Fritz.

Întrebat în ce fel este afectată Primăria Timişoara şi dacă a făcut un calcul privind sumele de bani blocate, Fritz a explicat că nu ştie care este varianta finală a ordonanţei.

”Nu pot să fac un calcul, pentru că nici eu nu ştiu varianta finală a acestei ordonanţe. Am înţeles că s-au mai făcut în această dimineaţă nişte amendamente pe care nu le cunosc, deci trebuie să vedem varianta finală şi să facem acest calcul. Sunt şi anumite prevederi unde există interpretări foarte diferite faţă de ce înseamnă concret şi va trebui să studiem atât noi, cât să ne şi consultăm cu alte primarii cum interpretează aceste prevederi”, a declarat Fritz.

Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Proiecte majore aprobate joi, 25 aprilie, în ședința de Guvern care s-a desfășurat la Timișoara. Astfel, Executivul a dat undă verde construirii Institutului Regional de Oncologie de la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#oug reducere cheltuieli, #Timisoara, #primaria Timisoara, #Dominic Fritz primar, #Ordonanta de Urgenta , #Timisoara