De ce acte ai nevoie când pleci în concediu în străinătate cu un copil. Informații actualizate în 2022

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 03:40
5334 citiri
De ce acte ai nevoie când pleci în concediu în străinătate cu un copil. Informații actualizate în 2022
Autoritățile au creat o platformă prin care poate fi verificat statusul pașaportului FOTO: Direcția Generală de Pașapoarte

Părinții trebuie să aibă la ei mai multe acte dacă vor să plece cu copiii în vacanță în afara granițelor țării sau ale Uniunii Europene.

Copiii sub 18 ani pot călători în străinătate doar însoțiți de un adult. Pe lângă pașaport sau cartea de identitate, este voie de o serie de acte suplimentare în funcție de cine este însoțitorul minorului.

În prezent, procedura pentru obținerea pașaportului nu mai este atât de complicată, însă este util să vă informaţi din timp cu privire la pașii și actele care sunt necesare pentru eliberarea unui astfel de document.

Sunt două tipuri de pașaport pentru copii: temporar și cel simplu eletronic.

Paşaport temporar

- Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni.

- Eliberarea lui se face în termen de 15 de zile lucrătoare.

- În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal au două fotografii tip buletin ale copilului.

Paşaport simplu electronic

- Are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani.

- Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile pentru cetățenii care depun actele pe teritoriul României.

- Pentru persoanele stabilite în străinătate, într-o țară membră UE, și care depun actele necesare în consulate, termenul este de 45 de zile. Iar pentru cei care vor să obțină pașaportul într-un stat care nu este membru UE, termenul este de 65 de zile.

Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, programare online pe epasapoarte.ro. Este foarte important să știi că aceste programări se respectă întocmai, astfel că, dacă vei întârzia chiar și două minute, vei pierde programarea făcută online.

Ce mai trebuie să știi

Atunci când copilul este însoțit de ambii părinți, el poate ieși din țară cu pașaportul. Dacă are peste 14 ani și călătorește în țările membre UE sau care au convenții încheiate cu România poate folosi și cartea de identitate.

Dacă minorul este însoțit doar de unul dintre părinți, atunci, pe lângă pașaport sau carte de identitate, este necesară și o declarație notarială de la celălalt părinte prin care acesta își dă acordul privind călătoria.

Dacă minorul este însoțit de alți membri ai familiei, cum ar fi bunicii de exemplu, atunci este nevoie de declarație de la ambii părinți. În plus însoțitorii trebuie să aibă la ei și cazierul judiciar. Toate declarațiile trebuie autentificate la notar.

Cât este valabilă declarația

Acest tip de declarație este valabilă maxim de trei ani, dar se poate întocmi și pentru o perioadă mai scurtă de timp. Dacă minorul are domiciliul în statul în care călătoriți, atunci această declarație nu mai este necesară.

Întorși din drum

Numai în ultima lună sute de copii nu au putut pleca în vacanță și au fost întorși din drum de Poliția de Frontieră, deoarece însoțitorii lor nu au avut cu ei toate actele necesare.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Creștere alarmantă a consumului de alcool pentru minorii cu vârsta între 11-15 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri de limitare a accesului la băuturi
Consumul de alcool şi de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani este "alarmant", potrivit unui raport al filialei europene a Organizaţiei Mondiale a...
#pasaport, #pasaport copii obligatoriu, #acte, #minori , #stiri vacanta