Puterea a cedat: Proiectul privind atributiile SRI, dezbatut in sedinta speciala

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:56
2009 citiri
Puterea a cedat: Proiectul privind atributiile SRI, dezbatut in sedinta speciala

Deputatii au decis joi organizarea unei sedinte de plen dedicate dezbaterii si votarii propunerii legislative a deputatului PDL Cezar Preda privind extinderea atributiilor ofiterilor SRI, pentru a se evita adoptarea tacita a proiectului.

Decizia vine dupa ce sedinta de miercuri fusese suspendata. Deputatii Opozitiei au cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului lui Preda, iar cei ai Puterii au refuzat, explicand ca e inutila dezbaterea in Camera de vreme ce va exista una la Senat.

Dupa insistentele deputatilor USL, presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean, a spus ca, de vreme ce initiatorul Cezar Preda nu se afla in sala, discutiile vor fi reluate cand va fi si acesta prezent.

Scandal in plenul Camerei: Deputatii s-au certat din cauza SRI

Cearta in toata regula

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a acuzat PDL ca acest nou pretext nu este o prevedere regulamentara, ci o "inovatie" democrat-liberala.

"Nicaieri nu exista asa ceva, nu aveti temeiul pentru o astfel de decizie. Ordinea de zi trebuie sa inceapa cu dezbaterea legilor sigurantei nationale. Un astfel de pachet de legi nu poate fi lasat sa treaca prin Camera Deputatilor prin adoptare tacita. E un subiect prea important", a spus liberalul, potrivit NewsIn.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a replicat ca "nu exista precizare regulamentara care sa permita ca un act normativ atat de important sa poata fi adoptat in lipsa unui raport, in lipsa initiatorului, a reprezentantului Guvernului".

"Nu faceti decat sa confirmati intentia vadita de a abuza de prevederea constitutionala de adoptare tacita a unei legi care modifica legi ale sigurantei nationale si care poate are in discutie puncte ce pot aduce atingere ordinii constitutionale. Sa nu lasati, cu rea credinta, sa fie adoptata tacit in Camera Deputatilor", le-a transmis democrat-liberalilor si deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz.

Drept raspuns, Ioan Oltean a propus ca, miercuri dupa-masa, comisiile de specialitate sa se intruneasca pentru a lucra la raportul asupra propunerii legislative si sa incerce sa-l adopte, iar joi sa fie convocat plenul Camerei pentru adoptarea acestui act normativ. Deputatul PDL a insistat insa ca aceasta decizie sa nu fie votata de plen, ci sa fie decisa intre liderii de grup, starnind criticile PSD si PNL, care au cerut insistent ca propunerea de modificare a programului Camerei sa fie supusa la vot.

La insistentele Opozitiei, Oltean a supus la vot propunerea ca plenul sa se reuneasca joi la ora 09:00 pentru a dezbate si vota proiectul, aceasta intrunind 193 voturi favorabile, unul "impotriva" si sase abtineri.

Un proiect controversat

Totul a inceput la sfarsitul lunii iunie, cand presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda, a depus la Camera o propunere legislativa de completare a unor acte normative in domeniul securitatii nationale, care se refera inclusiv la competentele ofiterilor SRI ca organe de cercetare penala speciala.

Astfel, ar urma ca in cadrul unitatii juridice a SRI sa se organizeze si sa functioneze o subunitate specializata in care sa isi desfasoare activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale, sub conducerea si supravegherea procurorului.

Organele SRI nu ar putea, insa, sa ia masura retinerii sau arestarii preventive si nici nu dispun de spatii proprii de arest.

"Eu nu inventez nici roata, nici apa calda. Sunt ofiteri SRI care sunt organe de cercetare penala speciala, cum sunt si ofiteri in cadrul MAI, cum sunt si in cadrul MApN, pentru ca e vorba de tribunalele militare. E prevazut in Codul de Procedura Penala din 1968, nu numai asta nou, aprobat in 2010.

Aceasta chestiune a fost preluata de la niste ignoranti si nu a fost urmarita, nu a fost analizata. Proiectul meu de lege nu se refera la acest aspect decat in articolul 13, cand trebuie sa ma pun in acord cu articolul 55, cu Codul de Procedura Penala, sa reactualizez asta, pentru ca e prevazuta in noul Cod.

Proiectul meu de lege se refera la cu totul alte lucruri, mult mai importante, acelea referitoare la restrangerea drepturilor si libertatilor omului si ceea ce inseamna restrangerea datelor personale, care sunt cerute de CEDO si de Consiliul Europei", si-a explicat Cezar Preda initiativa, pentru Ziare.com.

A.S.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#scandal deputati lege SRI, #SRI ofiteri anchete penal, #lege atributii SRI deputati , #camera deputatilor