Stema revine pe tricolor: Politicienii, intre "sa nu fie chelita de coroana" si "cele 2 state romanesti"

Marti, 04 Iunie 2013, ora 20:22
10576 citiri
Stema revine pe tricolor: Politicienii, intre "sa nu fie chelita de coroana" si "cele 2 state romanesti"

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat o prevedere prin care drapelul de stat al Romaniei sa fie modificat, astfel incat pe el sa reapara stema tarii, la 23 de ani dupa ce ea a fost scoasa, in urma Revolutiei din decembrie 1989.

Cum va arata steagul Romaniei dupa revizuirea Constitutiei

Propunerea i-a apartinut deputatului PSD Gheorghe Emacu si a fost adoptata cu 13 voturi pentru si o abtinere. Un alt membru al comisiei, fostul premier Petre Roman, a spus ca nu s-a opus, insa ar fi preferat sa nu avem stema pe drapel, intrucat ar fi fost "un element de modernitate".

Opozitie nu a existat nici in randurile altor politicieni, care au considerat ca nu au motive sa se opuna unei asemenea initiative, ba chiar au salutat-o.

"S-a scos stema aia si acum se pune stema noastra, ce, noi n-avem stema? N-am nimic impotriva, stema trebuie sa fie pe steag. Eu am vazut o multime de steaguri cu stema", a spus fostul ministru PNL al Culturii, actorul Mircea Diaconu, pentru Ziare.com.

Seful Comisiei pentru romanii de pretutindeni a Camerei Deputatilor, Eugen Tomac de la PDL, a salutat initiativa din alt motiv - ne apropie de Republica Moldova.

"Mi se pare o idee potrivita, tinand cont ca vor exista din acel moment 2 state romanesti cu acelasi steag si cu stema pe el - Romania si Republica Moldova. Cand ne vom uita pe steagurile lumii, vom vedea doua steaguri cu stema reprezentand doua state romanesti", ne-a declarat deputatul pentru Diaspora.

Au fost si politicieni care au considerat ca tema reaparitiei stemei pe tricolor nu are nicio importanta.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat doar ca "N-are importanta pe care o au alte prevederi care trebuie schimbate. Fiecare stat isi face steagul pe care si-l doreste", adaugand ca nu poate spune daca e de acord sau nu, intrucat "nu s-a discutat la partid".

Pe aceeasi linie, a mers si fostul sef de stat Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, care considera ca nu conteaza daca avem stema pe steag si ca, oricum, acum suntem in faza in care "se vantura idei" despre revizuirea Constitutiei.

Un alt politician, deputatul PDL Costica Canacheu, considera ca e bine sa reapara stema pe steag, cu o conditie - sa fie stema in care acvila are coroana regala pe cap, nu sa fie "chelita".

"Si aceasta varianta este posibila. Mi-aduc aminte ca si atunci (dupa Revolutia din decembrie 1989 - n.red) a fost o mare discutie, daca acvila sa aiba coroana regala. La Constitutia din 1991 au "chelit-o", i-au luat coroana. Pana la urma, asa cum am avut tricolorul fara stema in perioada revolutiei pasoptiste, apoi in regalitate, se poate pune din nou, nu e o problema care sa genereze mari lupte intre partide. Pentru mine nu e o problema.

Daca tot se pune stema, sa o puna asa cum a fost ea creata, cu coroana regala", a spus Canacheu pentru Ziare.com.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#stema Romania tricolor Constitutie, #stema Romania revizuire Constitutie , #constitutie
Comentarii