Romania de azi, Romania de maine

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 21:54
2192 citiri
Romania de azi, Romania de maine

Se moare pe capete in spitale. Guvernului ii ia o luna sa adopte bugetul, nu orice buget, ci unul de criza, si respecta atat dreptul romanilor la informare incat iese in miez de noapte sa anunte populatia care sforaie demult ce si cum a hotarat.

Premierul Emil Boc, setat pe "trei intrebari", repeta pe sticla mai abitir ca Tariceanu cu exact aceleasi cuvinte ce a spus si in briefing-ul de presa. Uite-l pe ministrul de Interne, uite-l ca nu mai e. Romania a castigat la Haga in fata Ucrainei, insa nimic altceva in afara de coloana vertebrala.

Noul sef al ANRM, Gelu Maracineanu, este omul lui Sorin Ovidiu Vantu in Guvern, presa din Ucraina a inteles din verdictul de la Haga ca ucrainenii au castigat de trei ori mai mult decat Romania - oricum, au castigat 20% din ceva ce nu le-a apartinut niciodata, asadar, se poate spune si ca Ucraina a castigat.

Presedintele Traian Basescu, caruia i-a crescut popularitatea dupa ce a fost sunat de insusi Vladimir Putin, recent si de Victor Iuscenko, face presiuni asupra Guvernului sa inghete salariile bugetarilor.

Sunt voci care spun ca Romania risca declansarea procedurii de deficit bugetar, care insa pana acum nu s-a mai intamplat, potrivit comisarului european Leonard Orban, iar actualul Guvern nu face nicio miscare fara sa acuze mostenirea lui Tariceanu.

Datorita atacului de la Brasov am aflat cati detinuti sunt lasati sa plece din penitenciare pentru "operatii de glaucom". De armele de la Ciorogarla nu se mai aude nimic si nimeni nu-si mai da cu parerea daca au ajuns sau nu la rebelii kurzi sau sunt inca in tara, iar moartea lui Mircea Stanescu a fost ingropata sub bombe care au explodat in Romania in aproape fiecare zi.

Luni, 5 ianuarie, comisarul Christian Ciocan a confirmat ca fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu a fost gasit mort in locuinta sa, iar explicatia cea mai plauzibila a fost ca s-a sinucis.

Marti, 6 ianuarie, Traian Basescu a fost sunat de Vladimir Putin, iar moartea fostului deputat PSD a inceput sa se dezintegreze in fata sirului lung de evenimente ce a urmat.

Ce au mai spus intre timp surse care au vrut sa ramana sub anonimat este ca lui Stanescu i se trage de la mafiotii medicamentelor, care l-ar fi pus sa aleaga: ori te omori, ori te omoram noi. Ce mai spun vocile? Ca, de fapt, persoana pe care fostul deputat PSD ar fi accidentat-o mortal ar fi fost moarta si aruncat-o pe parbrizul lui Mircea Stanescu. Ancheta este inca in derulare...

In doar o luna, nu cred sa fi fost zi in care medicii sa fi ocupat prima pagina a ziarelor, acuzati, in cel mai bun caz, de malpraxis, si in cel mai rau caz, de moartea unui OM: barbatul plimbat patru ore ore intre sectiile spitalului de Urgenta din Slatina, femeia care a murit cu o retea in mana in Satu Mare, femeia insarcinata care a fost lasata sa moara sub privirile glaciale ale medicilor si asistentelor.

Armele de la Ciorogarla au fost mancate de crimele de la Brasov, apoi de captura de 1,2 tone de cocaina care a transformat politia romana intr-o clasa de gradinita care se codea la spus poezia. Intre timp, sefia la Interne s-a tot schimbat.

Dan Nica este cea de-a treia propunere a PSD pentru sefia MAI dupa ce Gabriel Oprea si Liviu Dragnea au reusit sa dea bir cu fugitii in mai putin de o luna de cand s-a instalat actuala guvernare.

Daca in cazul lui Oprea, PSD i-a retras sprijinul politic pentru nesocotirea ordinelor "de partid", in cazul lui Dragnea motivul oficial este bugetul, cel neoficial intarzierea acceptarii numirii lui Ionel Georgescu in fruntea serviciuluide informatii din Ministerul Administratiei si Internelor si alte nominalizari impuse de partid.

Nu am apucat sa cantam de prea multe ori "We are the champions" dupa ce Curtea Internationala de Justitie de la Haga i-a dat castig de cauza Romaniei, ca afaceri vechi de aproape 20 de ani au inceput sa roada praful lasat de timp si sa iasa la suprafata: Sterling, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu, ANRM, Gelu Maracineanu, diferenta dintre explorare si exploatare.

Pe cand in tara mureau omeni in spitale, se furau arme, centrul Brasovului era sub asediul impuscaturilor, Bogdan Aurescu isi freca mainile in asteptare verdictului de la Haga, MAI ba avea, ba n-avea sef, criza gazelor isi schimba directia de la o zi la alta, in tot acest timp Guvernul muncea de zor la buget...

Atat de mult muncea la buget, incat declaratiile de presa s-au facut nu o data dupa ora 3:00. Dimineata. Ce ar trebui sa stie domnul Emil Boc? Ca, in primul rand, rolul de baza al presei este sa informeze, este legatura, daca vrea, dintre el si populatie.

In cazul declaratiilor de presa de la 3:00 dimineata, nu pot sa nu ma intreb cat ii respecta domnul Boc pe romani incat sa-i "informeze" atunci si cat tine sa clarifice anumite probleme incat a ramas setat pe "trei intrebari, va rog"? Respect? Imi cer scuze ca pretind respect in Romania.

Toate astea s-au intamplat in doar o luna, mai exact in primele 31 de zile ale lui 2009 si in primele saptamani de viata extrauterina a noului Guvern. Presa nu a avut timp sa toace un subiect pana la saturatie ca a trebuit sa o ia de la cap cu un altul, cu mereu unul fierbinte in fiecare zi. Si este doar prima luna a actualului Guvern...

Daca in conditiile in care ajungem seara acasa zapam in speranta sa dam de informatii care sa nu aiba absolut nicio legatura cu Romania pentru simplul fapt ca ne-am saturat de atata violenta, de atata minciuna, de atata spirit romanesc, daca visam ca ne alearga Basescu cu un kalashnikov, daca violurile si crimele isi lasa amprenta asupra noastra, daca...daca, si cu toate astea inca nu ne-a disparut optimismul, concluzia ar fi ca am putea sa dam cu tunul in lume si tara mai atipica si mai nonconformista ca a noastra nu gasim. Greu sa te plictisesti in Romania, nu?

Dar ce facem cand nonconformismul Romaniei pur si simplu nu mai tine, cand ne saturam ca nimic sa nu mearga niciodata, cand ne e sila sa ridicam ochii si sa vedem aceleasi blocuri gri, aceleasi gauri in asflat, aceeasi nonsalanta printre membrii clasei politica, alti morti in spitale, cand Romania pe care aseara am lasat-o in urma sub plapuma intunericului nu s-a schimbat deloc, ba dimpotriva, e mai vulgara? Speranta intr-o Romanie de maine, altfel decat cea de azi, paleste, din pacate, sub ghearele prezentului.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Romania Ucraina Haga, #Basescu Putin, #arme Brsov, #Oprea Dragnea Nica , #guvern