Legea privind recalcularea pensiilor speciale se considera adoptata

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:47
5590 citiri
Legea privind recalcularea pensiilor speciale se considera adoptata
Foto: Arhiva

Legea privind recalcularea pensiilor speciale si reevaluarea celor de invaliditate, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea luni, a fost adoptata joi, deoarece termenul de trei zile pana la care putea fi atacata printr-o motiune de cenzura a expirat.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata", precizeaza alineatul 2.

"Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern", arata alineatul 3 al articolului 114.

Guvernul si-a asumat raspunderea luni pe doua proiecte de lege. Primul se refera la scaderea salariilor si pensiilor si a fost atacat printr-o motiune de cenzura care urmeaza sa fie dezbatuta si supusa votului marti.

Celalalt proiect de lege, care instituie recalcularea pensiilor speciale si evaluarea conditiilor pentru primirea pensiilor de invaliditate, nu a fost atacat prin motiune de cenzura, astfel ca, joi, la trei zile de la data asumarii, el este considerat adoptat.

Legea mai are insa de parcurs anumite etape legislative inainte de a-si produce efectele si intra in vigoare, in special verificarea constitutionalitatii.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, articolul 15, Curtea se pronunta asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.

In vederea exercitarii dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, cu cinci zile inainte de a fi trimisa spre promulgare, legea se comunica Guvernului, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Avocatului Poporului si se depune la secretarul general al Camerei Deputatilor si la cel al Senatului.

De asemenea, data la care legea a fost depusa la secretarii generali ai Camerelor spre a putea fi initiata procedura de verificare a constitutionalitatii se aduce la cunostinta in plenul fiecarei Camere in termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea si comunicarea se fac numai in zilele in care Camerele Parlamentului lucreaza in plen.

Saptamana viitoare Opozitia poate sa atace la CCR legea

Acest lucru inseamna ca, saptamana viitoare, fiecare din cei doi presedinti ai Camerelor, Roberta Anastase si Mircea Geoana, sau presedintii de sedinta, trebuie sa anunte in prima reuniune a Camerei, respectiv Senatului, faptul ca cea de-a doua lege pe care Guvernul si-a asumat raspunderea a fost adoptata in conditiile neinitierii unei motiuni de cenzura.

Presedintii Parlamentului anunta totodata in mod formal ca legea este depusa la secretariat pentru a putea fi inaintate sesizari de neconstitutionalitate la CCR.

Tot legea Curtii prevede ca sesizarea facuta de parlamentari se trimite Curtii Constitutionale in ziua primirii ei, de catre secretarul general al Camerei respective. Asadar, saptamana viitoare opozitia poate sa atace la CCR legea initiata de Guvern.

Termenul de judecata a unei sesizari de neconstitutionalitate se stabileste de presedintele Curtii, fara a putea depasi 30 de zile.

PSD si PNL au anuntat ca vor ataca la CCR, indiferent de rezultatul motiunii, ambele legi pe care si-a asumat raspunderea Executivul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#lege recalculare pensii adoptata, #lege asumata Guvern, #neatacata motiune cenzura , #lege