Protest al organizatiei Noua Dreapta in fata Consulatului Ungariei din Cluj-Napoca

Luni, 11 Februarie 2013, ora 12:45
2553 citiri
Protest al organizatiei Noua Dreapta in fata Consulatului Ungariei din Cluj-Napoca
Foto: B1TV

Opt membri ai organizatiei Noua Dreapta protesteaza, luni, in fata Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca fata de intentia UDRM de a modifica articolul 1 din Constitutie si fata de "declaratiile jignitoare" ale ambasadorului Ungariei privind "sustinerea infiintarii Tinutului Secuiesc".

Participantii la protest s-au adunat luni, in jurul orei 11.00, in fata Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca avand steaguri tricolore si un banner pe care scrie "Impotriva separatismului maghiar, pentru unitate nationala".

Responsabilul pentru propaganda al organizatiei Noua Dreapta, Codrin Goia, a declarat ca a adus un pachet pentru consulul Ungariei, constand in opinci, o chifla si un pateu "Ardealul".

"Protestam fata de intentia UDMR de a modifica sintagma stat national din articolul 1 al Constitutiei si fata de declaratiile jignitoare ale ambasadorului Ungariei la Bucuresti, de sustinere a infiintarii Tinutului Secuiesc. Am adus pentru consul un pateu 'Ardealul', singurul Ardeal pe care il impartim cu oricine altcineva pentru ca pamantul tarii noastre nu il dam nimanui. Respingem orice idee de autonomie pe criterii etnice si orice declaratii de separatism. Am adus si o opinca prin care reamintim ca in 1919 Armata Romana a eliberat Budapesta. Vrem un pic de respect si nu mai dorim declaratii iresponsabile din partea oficialitatilor ungare", a spus Goia.

Protestul organizatiei Noua Dreapta, la care participa opt membri, este autorizat de Primaria Cluj-Napoca pana la ora 12.00.

Secretarul de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt declara, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, declara, miercuri, intr-o interventie televizata, ca asuma integral afirmatiile secretarului de stat in MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimand si ideea ca ar sustine modificarea art. 1 din Constitutiei Romaniei si autonomia.

Presedintele Traian Basescu a declarat referitor la afirmatiile ambasadorului ungar privind modificarea Constitutiei Romaniei ca va avea "o reactie potrivita" atunci cand si presedintele Ungariei va avea una, precizand ca sunt alte institutii care "gestioneaza viata de zi cu zi a ambasadorilor".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat vineri, faptul ca Uniunea sustine modificarea sintagmei de "stat national".

"Respectam prevederile articolului 1 in ceea ce priveste statul unitar si indivizibil, singura propunere a fost si va fi legata de statul national. Stiu ca este o propunere care nu are nicio sansa sa treaca, dar este firesc sa nu avem subiecte tabu. Aducem argumente, explicam de ce aducem aceasta propunere", a precizat Kelemen.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#protest Noua Dreapta maghiari, #protest Noua Dreapta Cluj , #maghiari