Motiunea Opozitiei impotriva ministrului Educatiei a fost respinsa. Cum s-a aparat Popa

Luni, 14 Mai 2018, ora 21:13
1883 citiri
Motiunea Opozitiei impotriva ministrului Educatiei a fost respinsa. Cum s-a aparat Popa
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Educatiei Nationale

Senatul a respins, in plenul de luni, motiunea simpla prin care PNL si USR au solicitat demisia ministrului Educatiei, Valentin Popa, acuzandu-l ca a taiat drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi si prestigioase universitati.

Motiunea a fost votata prin vot secret electronic si s-au inregistrat 71 de voturi impotriva, 35 pentru si zero abtineri. Ministrul Educatiei a sustinut ca motiunea este un simplu demers politicianist si a raspuns acuzatiilor partidelor de opozitie.

"Intregul demers este unul politicianist relevat de continutul motiunii. Autorii motiunii pun eticheta negativa intregului sistem de invatamant romanesc. Am constatat cu tristete ca discursul a fost prefabricat, preconceput. Nici macar nu am fost ascultat in argumentele prezentate. Criteriile sunt prezente si postate, dar nu intereseaza pe nimeni dintre semnatarii motiunii. Sunt primul rector din Romania care in 2016, pe un post de televiziune national, a reclamat alocarea din px, pentru ca nu s-a facut decat din pix alocarea.

Este prentru prima oara in 25 de ani cand s-a prezentat o formulare. Am reclamat ani de-a randul necesitatea unei metodologii legate de o alocare. M-ati acuzat ca am blocat alocarea? Ma scuzati, din 2016 pana acum sunt primul ministru care pune pe agenda metodologia de aplicare a Bancii Mondiale pentru alocare. Despre ce blocare vorbim? Transparenta, ati vorbit de transparenta. E prima oara cand e pe site-ul ministeurlui publicata metodologia", a declarat de la tribuna Senatului, Valentin Popa, in cadrul dezbaterilor plenului.

Motiunea simpla a Opozitie impotriva ministrului Educatiei vine ca urmare a deciziei lui Valentin Popa de a taia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi si prestigioase universitati. Cei 36 senatori ai PNL si USR care au semnat motiunea considera ca ministrul a procedat astfel deoarece apara interesele unor abonati ai puterii si nu interesele educatiei nationale.

Opozitia ii reproseaza ministrului Educatiei si faptul ca, spre deosebire de anul precedent, Universitatii Bucuresti i se suprima 60 de locuri la licenta, 335 de locuri la master si 56 de locuri la doctorat. Pe de alta parte, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, incadrata de ARACIS la incredere limitata atat in 2013, cat si 2015, primeste cu 30 locuri mai mult ca anul trecut. "In total, celor patru universitati din Consortiul "Universitaria", cele mai vechi si probabil cele mai performante din tara, care nu au semnat scrisoarea de sustinere pentru ministrul Popa, li se suprima aproximativ 1000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arata in textul motiunii simple.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...