Poate fi si mai rau?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 23 Iulie 2018, ora 09:43
11071 citiri

Stiu ca multor cititori le plac articolele care le dau o speranta, chiar daca - sau mai ales daca - aceasta e o iluzie. Stiu, de asemenea, ca altii adora criticile devastatoare - mai cu seama atunci cand ele ii vizeaza pe cei perceputi de ei drept adversari.

Uneori, e bine sa lasam deoparte si viitorul luminos, si diabolizarea inamicilor, incercand sa vedem - fara iluzii si fara emotii - cum se poate ajunge la o situatie politica mai proasta decat in prezent.

Daca avem in vedere perioada care urmeaza pana in decembrie 2019, cand vor avea loc, in mod normal, prezidentialele, iata care ar fi the worst case scenario:

1. Folosind majoritatea de care dispun in camere, PSD si ALDE colonizeaza toate institutiile independente si spoliaza resursele statului pentru a cumpara sprijin electoral.

2. Opozitia ramane divizata atat in interiorul Parlamentului, cat si in afara lui, astfel incat orice sincronizare a actiunii impotriva puterii devine imposibila.

3. In PNL se pornesc razboaie fara un deznodamant clar pentru reamenajarea conducerii, increderea in USR scade, UDMR si PMP decid sa sprijine formal majoritatea.

4. Partidele extra-parlamentare sunt impiedicate sa se inregistreze sau sicanate cand incearca sa-si mobilizeze simpatizantii, iar protestele de strada se sting complet.

5. Presedintele Klaus Iohannis cade dramatic in sondaje si este suspendat, pierzand orice sansa de a fi reales.

6. Liviu Dragnea e amnistiat si devine premier, in fruntea unei echipe si mai slabe decat cea actuala.

7. Guvernul esueaza lamentabil in asumarea primei presedintii romanesti a Consiliului Uniunii Europene.

8. Scorul PSD la alegerile europene din mai 2019 este semnificativ mai mare decat al oricarui alt concurent si foarte aproape de 35%.

9. Opozitia intra in alegerile prezidentiale cu trei-patru candidati, care obtin - fiecare in parte - scoruri in jur de 8-10 procente.

10. Toate parghiile puterii sunt detinute, dupa scrutinul pentru Palatul Cotroceni, de adversari ai statului de drept si ai democratiei liberale.

Vedeti ceva mai rau?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#rezultate alegeri, #evolutie PSD, #evolutie partide , #politica interna