Romania pe avarie. Cum iesim din sant? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Martie 2013, ora 13:50
8687 citiri
Romania pe avarie. Cum iesim din sant? (Opinii)

In vara trecuta, USL a bagat Romania intr-o partida extrem de periculoasa cu Europa.

Dupa ce au decartat toate cartile bune, au incercat un joc la cacelama subtire marind mereu miza. Dar Europa nu mai vrea sa se joace asa si iata ca se apropie vertiginos momentul sec-ului.

Tabolul e sumbru. Pe motiv de coruptie si incalcarea statului de drept nu am fost primiti in Schengen si putin a lipsit sa nu incasam si cel putin un veto.

Concluziile JAI sunt clare: ministrii si parlamentarii trebuie sa fie modele de integritate, sa dispara presiunea politica de puterea judecatoreasca si de pe institutiile anticoruptie, procurorii sefi sa fie numiti in urma unei proceduri transparente si deschise. Patru tari europene propun un mecansim care sa apere statul de drept prin sanctiuni automate in caz de incalcare. Printre pedepsele posibile - blocarea fondurilor. Nici acordul cu FMI nu este si nu poate fi complet independent de criterii politice explicite sau implicite.

Nici nu e nevoie sa ne suspende dreptul de vot in UE, adica sa creeze o criza extrem de periculoasa pentru Bruxelles. E suficient sa ne taie banii, pentru ca Romania nu se poate autofinanta. Nu ma indoiesc ca Victor Ponta intelege exact cum s-ar traduce aceasta sanctiune si ca tafna tine pana la bani.

Deja in Romania au inceput tensiuni sociale, popularitatea guvernului scade, apar proteste, se discuta despre disponibilizari, promisiunile de campanie cad una cate una. Iar daca vom insista pe aceeasi cale pana la capat, nu cred ca Victor Ponta isi doreste ca pe adresa guvernului sa soseasca, precum o scrisoare cu confirmare de primire, 3 milioane de romani care muncesc acum in UE.

Guvernul se numeste Ponta si avand premierul este clar ca PSD va deconta cea mai mare parte a pretului politic. Asa e regula. Deja PNL se cam joaca de-a opozitia de cate ori are ocazia. In acelasi timp, marile probleme sunt provocate de PNL, pentru ca Relu Fenechiu nu e din PSD, ministerul Justitiei nu e la PSD, iar cei care au impus modificarile neconstitutionale la satutul parlamentarilor au fost liberalii.

Este posibil asadar ca in curand pentru PSD ruperea de liberali sa devina o chestiune de supravietuire politica. PSD ar putea guverna impreuna cu UDMR, minoritatile si, de ce nu, o parte din PDL.

Elena Udrea scrie in motiunea ei ca "PSD este un partid cu care dialogul politic este necesar pentru orice proiect mare de dezvoltare a Romaniei. Trebuie acceptat ca discursul care califica PSD ca reprezentand stanga post comunista nu mai este actual si credibil si este nevoie de o abordare pragmatica care sa ofere o viziune comuna de actiune partidelor de stanga si celor de centru-dreapta in ceea ce priveste liniile majore de dezvoltare a tarii."

PNL s-ar duce in opozitie alaturi de PDL aripa Blaga, cu care se intelege tot mai bine. O eventuala alianta sau chiar fuziune intre cele doua i-ar tapeta drumul lui Crin Antonescu spre PPE unde se viseaza demult. Sigur ca un Crin Antonescu in opozitie, baricadat intr-un discurs nationalist agresiv de tip PRM si acuzand non stop pactul PSD - Traian Basescu, ar fi o sursa de pericol in perspectiva prezidentialelor.

Si PSD a plecat de la guvernare pentru ca opozitia ii maximiza sansele lui Mircea Geoana in 2009. Singura cale de a contracara acest pericol este replierea lui Victor Ponta si a PSD in directia proeuropena si obtinerea unor confirmari rapide de la Bruxelles, pe MCV si Schengen.

Cristian Diaconescu vorbea in interviul acrodat Ziare.com despre fostii ministri social democrati care au incheiat negocierile de aderare cu UE si care acum nu mai sunt in zona decizionala a unui PSD care si-a pierdut vointa politica proeuropeana. Unii s-ar mai putea intoarce, ar putea fi reactivati. Sunt oameni care stiu cum sa negocieze cu Bruxelles-ul.

Sigur ca revenirea la echipa lui Adrian Nastase nu era ceea ce visam in 2005, este esenta esecului reformarii clasei politice. Dar realitatea cruda este ca ceea ce a venit dupa ei a fost cu mult mai rau, atat de rau incat suntem intr-o relatie mai proasta ca niciodata cu UE. Va aduceti aminte cand Traian Basescu spunea ca, nu-i asa, Adrian Nastase a facut el niste gainarii, dar nu si-a tradat tara.

Testul cel mare al reeuropenizarii PSD ar fi desemnarea unui nou ministru la Justitie, zona cea mai sensibila. Ar fi nevoie de o persoana care sa relaxeze Bruxelles-ul prin simplul fapt ca depune juramantul. Dar relaxarea pentru Bruxelles inseamna fibrilatia penalilor. O combinatie complicata.

Dincolo de aceasta solutie de avarie pentru iesirea din sant, raman fidela credintei ca e nevoie de o schimbare totala de paradigma, de forte noi, de voci noi, de o cu totul alta abordare.

Pornind de la o Noua Republica maturizata, spre care s-ar putea duce reformistii din PDL dupa congres, cu Forta Civica daca Mihai Razvan Ungureanu scapa de nefrecventabilii din jurul lui si-si asuma anvergura deocamdata modesta, si continuand cu eventualele noi formatiuni noi care sa aduca sau sa readuca in politica personalitati credibile si integre, pot aparea si trebuie sa apara orice formule de coagulare.

Dar aceasta este o chestiune de perspectiva, pentru 2016.

Deocamdata urgenta est sa iesim din avarie si sa ne reluam parcursul european.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#USL guvern ruptura, #alianta PNL PDL, #PSD Opozitie PDL Blaga , #premier