Reactii de la Putere la scrisoarea lui Giuliani. Toader: Nu am citit-o, spune ce am spus eu de atata vreme

Luni, 27 August 2018, ora 14:31
4109 citiri
Reactii de la Putere la scrisoarea lui Giuliani. Toader: Nu am citit-o, spune ce am spus eu de atata vreme
Foto: captura Digi 24

Scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisa presedintelui Klaus Iohannis este pe de-o parte ironizata de oamenii din Opozitie, dar laudata de cei de la Putere.

Printre primii care au fost solicitati de jurnalisti sa ofere o reactie a fost chiar ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Desi a sustinut ca nu a citit-o, Toader a spus ca e de aceeasi parere.

"Scrisoarea nu am citit-o. Din ce mi-a comunicat colega dvs pana la urma ce face autorul? Cere sa se verifice legalitatea acestor protocoale. Ce am spus eu de atata vreme? Ca sunt nefiresti ca avem, lege, constitutie pe care sa o interpretam, pe care sa o aplicam corect. Cu privire la legalitatea protocoalelor va spuneam ca numai o instanta de judecata poata sa decida", a spus Toader.

O reactie a dat si senatorul PSD Titus Corlatean. El a spus ca acesta este "un semnal de avertizare foarte serios", iar "cine stie sa citeasca, citeste pana la capat".

"E un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios de decidentii Romaniei, pentru ca vine din partea cuiva care stie, pentru ca a fost Procuror General al Statelor Unite, ce inseamna un sistem judiciar democratic pe deplin si un om cu foarte multa experienta in administratie si din punct de vedere politic. Radiografia este impecabila. Acum, corecti sa fim, noi am spus in Romania faptul ca existenta acestor protocoale inseamna practic un Cod Penal si un Cod de procedura penala, paralele cu codurile adoptate de Parlament. Deci e o justitie care e injustitie", a declarat senatorul Titus Corlatean, citat de Mediafax.

Intrebat de jurnalisti daca scrisoarea ar trebui privita ca o pozitie oficiala a SUA sau ca o actiune de lobby, Titus Corlatean a declarat ca "avand in vedere ca domnul Giuliani este si avocat si consilier al presedintelui Trump, cine stie sa citeasca, citeste pana la capat. Este si un semnal de avertizare foarte serios. Mediul de afaceri american, care ne-a fost prezentat in diferite feluri, de ce e ingrijorat, stabilitate legislativa, da este vorba si despre acest lucru, dar intr-un sistem in care justitia functioneaza asa cum functioneaza, mana-n manp cu serviciile de informatii, asta nu este o justitie".

Fostul premier si fostul detinut Adrian Nastase considera ca scrisoarea reprezinta "un semn ca si in strainatate oamenii s-au trezit din narcoticele" fostului ministru al justitiei, Monica Macovei.

"Mi se pare ciudat ca trebuie sa vina cineva din afara sa ne spuna ca aceste protocoale nu sunt in ordine. Puteati sa ma intrebati mai demult si va spuneam acelasi lucru. Este adevarat, insa, ca aceasta scrisoare din partea dlui Giuliani are o semnificatie importanta si ea arata o modificare de abordare, inclusiv in SUA, in legatura cu un anumit mod de functionare a justitiei bazata pe acest tip de raporturi intre parchete, procurori si servicii secrete.

Si sigur ca, in contextul din SUA, unde au aparut numeroase tensiuni de acelasi tip, aceasta scrisoare reflecta o lectie invatata, cum spun englezii, despre ceea ce poate sa insemne ca risc pentru democratie o colaborare care trece dincolo de interesele securitatii nationale. In mod evident, astfel de intelegeri, care pot sa aiba in vedere interese politice, interese partizane, nu au niciun fel de legatura cu justitia, cu legea, cu Constitutia", a declarat, luni, fostul premier Adrian Nastase, conform Mediafax.

Intrebat daca ar trebui infiintata, asa cum a propus Rudolph Giuliani, o comisie independenta formata din judecatori internationali care sa examineze originile protocoalelor secrete asupra justitiei, Nastase a spus ca scrisoarea avocatului lui Trump trebuie privita mai mult ca un "semn".

"Sa nu exageram. Eu cred ca e vorba de un mesaj, e vorba mai curand de un semn ca, si in strainatate oamenii s-au trezit din narcoticele pe care le-au administrat unii dintre cei ca Monica Macovei si altii, care prin intermediul reprezentantilor Partidului Democrat, au incercat sa controleze situatia politica din Romania. Eu cred ca este vorba de un mesaj politic important si lucrul acesta trebuie avut in vedere", a spus fostul prim-ministru.

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#Rudolph Giuliani scrisoare Iohannis, #Rudolph Giuliani scris Iohannis, #reactii scrisoare Rudolph Giuliani , #protocol