Teroristii care nu au fost descoperiti nici pana acum - 23 decembrie 1989

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 07:39
6856 citiri
Teroristii care nu au fost descoperiti nici pana acum - 23 decembrie 1989
Foto: martiri.ro

Cuvantul "terorist" a inceput sa fie folosit inca din ziua de 22 decembrie, imediat dupa fuga familiei Ceausescu cu elicopterul, de pe acoperisul CC-ului.

Teoristii au fost invocati tot mai des dupa aceea pentru a sustine sutele si miile de zvonuri care circulau din toate partile, la fiecare colt de strada, de la televiziune pana in cele mai indepartate orase ale tarii.

Teroristii devenisera sperietoarea principala a orelor de dupa fuga ceausestilor, fiind cel mai terifiant cuvant al zilelor de la sfarsitul lui decembrie '89.

Soarta acestor "teroristi" este una paradoxala. Desi au lasat in urma lor cele mai dramatice si concrete dovezi (cateva sute de morti), desi existenta si activitatea lor au fost cele mai invocate fenomene ale Revolutiei, niciodata, nimeni nu a cunoscut sau vazut vreun terorist.

Un cuvant care isi scalda inca si astazi destinul intre manipulare, imaginatie populara, actiune criminala a agentiilor straine, rezultatul unui haos general si al luptei de putere intre structurile statului roman, care isi decideau in acele zile inca viitorul...

Pe data de 23 decembrie 1989 a avut loc insa una dintre cele mai tragice intamplari de care va ramane pentru totdeauna legat numele teroristilor. O confuzie cauzata de excesele manipularii, o actiune ale carei explicatii nu sunt nici astazi deplin cunoscute.

In zorii zilei de 23 decembrie, o subunitate de Securitate din Campina ajunge la Aeroportul Otopeni, cu scopul de a intari dispozitivul de aparare aflat in zona. Zvonurile legate de prezenta si activitatea teroristilor se raspandisera pe buzele tuturor. Astfel, si printre randurile celor aflati la Otopeni se raspandeste teama ca ar putea fi atacati de teoristi. In consecinta, transportul subunitatii de Securitate din Campina catre Otopeni se hotaraste inca din ziua precedenta.

Subunitatea ajunge insa in Bucuresti cu o intarziere foarte mare, de peste sapte ore, iar, din motive necunoscute, nu respecta traseul stabilit dinainte, pe DN-10, coloana de masini deplasandu-se pe drumul principal, care ducea direct spre aerogara.

Din Otopeni se incearca in repetate randuri sa se ia legatura cu cei din coloana. Nimeni din subunitatea de Securitate nu raspunde insa apelurilor venite de la Otopeni. Cei veniti sa ajute in confruntarile cu posibilii teroristi sunt luati ei insusi drept teroristi. Dinspre Otopeni se deschide focul. Se trage incontinuu asupra coloanei. 49 de persoane isi pierd atunci viata.

Accidente similare, provocate de convingerea ca teroristii exista si ataca, au loc in numar tot mai mare in Bucuresti, dar si in restul tarii. De altfel, teroristii sunt subiectul principal al transmisiunilor de la radio si televiziune din noaptea de 22 spre 23 si pe intreaga durata a zilei de 23 decembrie.

In cursul zilei, Ion Iliescu vorbeste la radio si la televiziune despre teroristi si despre actiunile de lupta impotriva acestora, incheiate cu victime din randul militarilor.

23 decembrie 1989 ramane si ziua in care a luat nastere Frontul Salvarii Nationale, cand, printr-o declaratie program redectata de Consiliul Frontului, sunt puse bazele celebrului FSN. Presedintele noii structuri este desemnat Ion Iliescu, iar in fruntea Guvernului provizoriu, format de Front, este numit Petre Roman.

In afara de informatiile tot mai contradictorii despre teroristi si despre grozaviile de care acestia sunt capabili, marele anunt catre tara si popor pe 23 decembrie, facut de revolutionari si noii lideri ai Romaniei libere, este cel al arestarii lui Nicolae si Elenei Ceausescu, prinsi si arestati la Targoviste inca din ziua de 22 decembrie.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#23 decembrie 1989, #teroristi Revolutie, #comemorare revolutie, #cine a tras in noi , #revolutia