Metode de fraudare a alegerilor

Duminica, 25 Mai 2008, ora 22:20
3258 citiri
Metode de fraudare a alegerilor

Alegerile, indiferent daca sunt locale sau nu, reprezinta o miza foarte mare pentru orice partid. Asadar, fraudarea scrutinului ramane un fenomen pe care Romania l-a mai experimentat, pentru ca nimeni nu vrea sa ia masuri serioase.

PIN a facut public, duminica, un ghid in care sunt prezentate metodele prin care reprezentatii partidelor politice vechi, in special PD-L, PNL si PSD, vor incerca sa fure voturi in Bucuresti, in favoarea lor, dar si modalitatile prin care acestia ar putea fi blocati.

Una dintre cele mai cunoscute metode de fraudare se numeste "suveica" - metoda prin care fie sunt tiparite buletine suplimentare, fie pur si simplu se fura cateva buletine de vot din fiecare sectie, de catre cei care pun la cale actiunea.

Aceste buletine sunt marcate anterior votarii, cu stampila de control si cu stampila "Votat" sau au fost stampilate de catre "actionari" in momentul in care au fost ei in cabina si au furat buletinele.

Buletinele pot fi inmanate unui alegator care, in cabina de vot le schimba (cel primit in sectia de votare este inlocuit cu cel cu care a venit de acasa, urmand ca primul sa fie predat contra unei sume de bani.

"Actiunea va fi folosita in special de partidele care si in campania electorala au facut risipa de bani si care au aratat ca sunt dispusi sa cheltuiasca oricat ca sa-si atinga scopul", se arata intr-un comunicat PIN, remis Ziare.com

Votul multiplu, este o metoda care presupune dezlipirea cu usurinta a autocolantelor care atesta votul, aplicate pe CI, favorizeaza votul multiplu. Nici pana acum nu s-a decis obligativitatea votului doar cu cartea de alegator. Putem crede ca ne aflam in fata amanarii deliberate a acestei decizii, pentru a se asigura premisele furtului voturilor.

Alegerile pot fi fraudate si cu ajutorul telefonului mobil. Buletinele de vot sunt fotografiate cu ajutorul telefonului mobil si aratate acestora in schimbul unor sume de bani. Desi BEC a dat o decizie prin care interzice intrarea in sectiile de votare cu telefoane, camere video si aparate foto, nu s-au facut nici un fel de precizari privind modalitatea prin care cetatenii pot fi impiedicati sa intre in cabina de vot cu telefoane mobile sau cu alta aparatura electronica, cu care ar putea fotografia buletinele de vot.

Strecurarea unor buletine de vot dintr-un teanc in altul, sau chiar schimbarea intre ele a teancurilor, in timpul numaratorii voturilor reprezinta o alta metoda de fraudare.

Pseudo-observatorii sunt persoane care fie se inscriu peste noapte intr-un ONG, fie sunt membri ai unor organizatii, fundatii legate, mai mult sau mai putin direct, de un anume partid politic.

"Acesti pseudo-observatori nu sunt independenti politic, asa cum ar trebui. Ce pot face ei? Nu prea pot frauda alegerile in mod direct, dar pot contribui prin pasivism ca acest lucru sa se intample. Cu alte cuvinte, inchid ochii la anumite nereguli ce se petrec in sectia de votare", se arata in acelasi comunicat.

Mituirea reprezentantilor altor partide si a observatorilor independenti este o metoda de fraudare folosita in special de partidele politice mari.

"In conditiile in care un reprezentant primeste 170 de lei pe zi, e de inteles ca acesta va accepta sa primeasca de la un "coleg" de sectie 200 de euro, iar acesta din urma ar putea rezolva "problemele" din sectie cu mai putin de 1.000 de euro. Un calcul sumar ne arata ca actiunea de mituire ar costa circa 1.000.000 de euro in Bucuresti, ceea ce pentru partide precum PNL sau PD-L e o gluma", conform PIN.

Dubla stampila sau aplicarea unei a doua stampile "Votat", fapt ce anuleaza buletinul sunt metode ce pot fi folosite in procesul de numarare a voturilor.

"In timpul procesului de numarare a voturilor reprezentantii unor partide pot aplica inca o stampila "Votat" pe buletinele de vot ale contracandidatilor, avand fie o stampila dintre cele existente in sectie, fie o stampila cu care au venit de acasa, fie o stampila aplicata pe cureaua de la ceas sau pe un inel", in opinia reprezentantilor PIN.

Votul nesecret, favorizat de lege, permite persoanelor incapabile sa voteze singure sa fie ajutate. De multe ori, la ajutorul unor "binevoitori", stabiliti din timp, apeleaza si votanti care nu se afla in imposibilitatea de a vota singuri.

O alta metoda folosita este cand un membru al biroului electoral al sectiei de votare ii inmaneaza unui alegator, pe care il cunoaste, mai multe buletine de vot. Acesta stampileaza buletinele si, in timp ce complicele din sectia de votare le distrage atentia celorlalti membri, introduce toate buletinele in urna.

Reprezentantii societatii civile au facut numeroase demersuri catre partidele parlamentare pentru a introduce masuri prin care sa fie reduse sansele de fraudare a alegerilor. Cele mai multe eforturi in acest sens au fost depuse de catre Asociatia Pro Democratia. Aceste demersuri nu au avut in cele mai multe dintre cazuri succes, pentru ca, asa cum era de asteptat, majoritatea partidelor s-a opus.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#alegeri, #partide, #PIN, #metode de fraudare, #suveica , #stiri politice