Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a precizat ca spionii straini cu diverse interese strategice se folosesc de presa pentru a lansa campanii in folosul tarilor lor.
Intrebat daca exista agenti de influenta ai unor servicii straine, care au posibilitatea sa sustina anumite campanii de presa in Romania, Maior a declarat intr-un interviu pentru Romania libera ca "intotdeauna in istoria serviciilor secrete a existat aceasta preocupare ca prin masuri subtile, de tip propagandistic sau active, cum le spun unii, sa se formeze o perceptie a opiniei publice in favoarea unor interese clar definite. Razboaiele de propaganda din trecut sunt deja evidente istorice inca de la aparitia serviciilor secrete moderne, in timpul si dupa al doilea razboi mondial".
Cat despre agentii SRI acoperiti din presa, Maior a putut preciza doar ca exista asemenea oameni "in zonele de interes pentru securitatea nationala, la fel cum procedeaza orice serviciu din zona UE sau NATO".
Pe de alta parte, in acelasi interviu, seful SRI a declarat ca pe teritoriul tarii noastre se afle diversi agenti, mai ales veniti peste granita de la Est, care sunt foarte interesati de toate discutiile din ultima vreme referitoare la amplasarea in Romania a scutului american antiracheta. La fel s-a intamplat acum ceva vreme cand s-a infiintat baza militara americana de langa Constanta.
E firesc ca spionii trimisi in Romania sa fie interesati de informatii din interiorul UE, NATO, dar si de proiectele energetice ale tarii, a mai precizat Maior.
"Exista un interes de cunoastere a acestei evolutii strategice din partea multor forte externe, legitima avand in vedere dezvoltarea strategica pentru Europa a proiectului scutului antiracheta (...) Exista un interes din partea unor actori aflati la Rasaritul granitei Romaniei si nu numai", a spus Maior pentru publicatia citata.
Ce agenti are SRI
Cat despre subordonatii sai, Maior considera ca "SRI este o institutie noua, in care varsta medie a angajatilor este de 36 de ani. Biologic vorbind, institutia este desprinsa complet, organic, dar si din punctul de vedere al eticii profesionale, de cea care a existat inainte de 1989".
In cadrul institutiei, mai lucreaza in jur de 50 de oameni din fosta Securitate, "care, dupa verificari, s-a demonstrat ca nu au avut de-a face cu zona operationala, nu au incalcat drepturile omului", garanteaza seful lor.
Numarul agentilor si colaboratorilor este o informatie clasificata, insa Maior a precizat ca "numai brigada antitero a SRI are peste 1.800 de oameni".
Maior a negat cifra vehiculata de cotidianul italian 'La Repubblica', ziar care scria luna trecuta ca SRI ar avea 12.000 de agenti.
Cat despre izvoarele de informatie, Maior ne poate spune ca aproximativ 45% vin "din surse secrete umane, sub 20% din surse tehnice, 10% din cooperare si schimb de informatii cu alte servicii, 25% din analiza si surse deschise".
SA... Vezi tot