PSD pregătește o excepție la lege prin care șefilor din partide li se permite să fie funcționari publici

Marti, 11 Iulie 2023, ora 04:04
4473 citiri
PSD pregătește o excepție la lege prin care șefilor din partide li se permite să fie funcționari publici
Senatoarea PSD Laura-Mihaela Moagher, cea care a inițiat proiectul, a motivat că astfel s-ar evita potențiale abuzuri FOTO Facebook / Mihaela Moagher

O senatoare PSD a depus la Senat un proiect de lege prin care funcționarii publici care candidează la o funcție de demnitate publică să poată fi în paralel și membri din conducerea partidelor politice și să poată apăra „în mod public pozițiile unui partid politic”

Proiectul a fost depus de către senatoarea Laura-Mihaela Moagher și modifică alin. (2) al art. 98 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

„Funcţionarilor publici le este interzis să fie membrii ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic, cu excepţia cazului când funcţionarul public are raportul de serviciu suspendat în condiţiile art. 97”, se arată în proiectul de lege propus de social-democrată.

În forma în vigoare a legii nu există această excepţie iar alin. (2) al art. 98 din actul normativ prevede că: „Funcţionarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic”.

Articolul 97 din legea 161/2003 la care face referire senatoarea PSD, în forma în vigoare a legii, stipulează că: „(1) Funcţionarul public poate candida pentru o funcţie eligibilă sau poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică. (2) Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspenda:

a) pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales;

b) până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”.

„Funcționarii publici sunt expuși la potențial abuz”

Senatoarea motivează în expunerea de motive că funcţionarii publicii „sunt expuși unui potențialul abuz din partea autorităților”.

„Chiar dacă un funcţionar public poate candida sau poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică în confirmitate cu alin. 1 al art. 97 din Legea 161/2003, situaţia în care raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă în condiţiile alin. 2 ale aceluiaşi articol, acestuia, în conformitate cu prevederile alin. 2 al art. 98, îi este interzis să fie membru al «organelor de conducere ale partidelor politice şi să apere în mod public poziţiile unui partid politic»”, se mai arată în inițiativa senatoarei.

Social-democrata mai precizează că „pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a opinat din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, că deţinerea calităţii de funcţionar public cu raportul de serviciu suspendat de drept datorită numirii sau alegerii într-o funcţie de demnitate publică, simultan cu deţinerea unei funcţii de conducere într-un partid politic, este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate din perspectiva dispoziţiilor art. 98 alin 2 din Legea 161/2003”.

„De asemenea, un funcţionar public care are raportul de serviciu suspendat pe durata campaniei electorale şi care candidează pe o funcţie de demnitate publică poate fi acuzat cu uşurinţă că pe parcursul campaniei electorale s-a exprimat sau a apărat în mod public poziţia partidului care l-a desemnat candidat. În aceste condiţii se impune de urgenţă modificarea textului legii astfel la alin. 2 al art. 98 astfel încât să fie exceptaţi de la această prevedere funcţionarii publici care au raportul de serviciu suspendat în condiţiile art. 97”, mai argumentează senatoarea PSD, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Moagher mai susţine că „în lipsa acestei precizări, funcţionarii publicii care au raportul de serviciu suspendat şi îndeplinesc funcţii de demnitate publică sau candidează pentru o funcţie de demnitate publică sunt expuşi unui potenţial abuz din partea autorităţilor responsabile cu verificarea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de Legea 161/2003 pentru care propunem adoptarea de urgenţă a modificărilor”.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură normală, la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#proiect de lege, #PSD, #senatoare psd, #demnitari publici , #stiri PSD