SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: rachete antieriene, sisteme Javelin și muniție în valoare de 250 de milioane de dolari

Marti, 29 August 2023, ora 22:25
2440 citiri
SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: rachete antieriene, sisteme Javelin și muniție în valoare de 250 de milioane de dolari
Lansator de rachete Javelin FOTO captură YouTube

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat marţi un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 250 de milioane de dolari, transmit EFE şi Reuters.

Pachetul include echipament militar suplimentar de deminare, rachete pentru apărarea aeriană şi muniţie pentru artilerie, a precizat Blinken într-o declaraţie.

"Rusia a început acest război şi i-ar putea pune capăt oricând, retrăgându-şi forţele din Ucraina şi încetând atacurile brutale. Până când o va face, SUA şi aliaţii şi partenerii lor vor sta împreună alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie", a transmis Blinken într-o declaraţie scrisă.

"Acest pachet va ajuta forţele ucrainene pe câmpul de luptă şi le va sprijini apărarea antiaeriană în timp ce Rusia continuă să lanseze atacuri brutale împotriva poporului ucrainean", a declarat şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o conferinţă de presă.

După cum a detaliat Jean-Pierre, pachetul include rachete AIM-9M pentru apărarea aeriană, sisteme de detectare a minelor şi faimoasele rachete Javelin, care au devenit un simbol al rezistenţei ucrainene la începutul războiului deoarece au distrus numeroase blindate folosite de Rusia la începutul ofensivei.

În plus, Statele Unite vor trimite Ucrainei cantităţi mari de muniţie pentru diferite tipuri de arme, inclusiv muniţie pentru sistemul de rachete HIMARS, muniţie de artilerie de 155 şi 105 milimetri şi trei milioane de cartuşe de muniţie pentru arme de calibru mic.

Ajutor de 63 de miliarde de dolari

De la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite au alocat aproximativ 63 de miliarde de dolari pentru acest stat, inclusiv peste 43 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă militară, potrivit EFE.

Separat, Casa Albă a comentat marţi că este liniştitor să vadă înregistrări video cu cetăţeanul american Paul Whelan, fost infanterist marin, condamnat în Rusia pentru spionaj şi aflat într-o colonie penitenciară, şi a cerut Moscovei eliberarea lui imediată.

Whelan a fost arestat în 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare într-o colonie penală din Mordovia, fosta Republică Sovietică Socialistă Mordvină, cunoscută încă din timpul URSS pentru unităţile de detenţie. El susţine că este nevinovat, iar Statele Unite consideră că este "închis pe nedrept", termen legal care înseamnă că acuzaţiile sunt nefondate, şi că a fost o ţintă pentru autorităţile ruse în primul rând pentru că este cetăţean american.

”A fost liniştitor să observăm că rămâne 'neaplecat', ca să folosesc cuvintele fratelui lui. Paul continuă să dea dovadă de un curaj teribil. Rusia ar trebui să-l elibereze imediat", a comentat Karine Jean-Pierre, citată de Reuters.

Tot Reuters comentează că, marţi, Casa Albă aproape că a declarat că Kremlinul este răspunzător de moartea şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, despre care se crede că a fost ucis într-un accident aviatic misterios săptămâna trecută.

"Ştim cu toţii că Kremlinul are o lungă istorie de asasinare a oponenţilor", a declarat Jean-Pierre.

Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#razboi Ucraina, #ajutor militar SUA Ucraina, #rachete javelin , #Razboi Ucraina