Putin gata să-și piardă o bază militară după 240 de ani: Ucraina face breșa ce poate fi decisivă

Sambata, 30 Decembrie 2023, ora 00:21
16688 citiri
Putin gata să-și piardă o bază militară după 240 de ani: Ucraina face breșa ce poate fi decisivă
Ucraina a alungat flota Rusiei din Sevastopol, baza navală din Crimeea FOTO: Bloomberg

Războiul provocat de liderul de la Kremlin în Ucraina acum peste 22 de luni nu dă semne că s-ar termina prea curând, dar conflictul trece într-o nouă fază. Vladimir Putin este gata să-și piardă o bază militară strategică importantă de la Sevastopol din Crimeea ocupată, după 240 de ani. Aici, Rusia a avut poziționată Flota Mării Negre, care a fost lovită de mai multe ori de către Ucraina, forțând Moscova să-și mute o mare parte din nave la Novorossiysk.

Ucraina a făcut breșa care poate fi decisivă în războiul contra Rusiei și în recuperarea Crimeei. Atacurile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune permit Kievului să dea o lovitură puternică dominației navale ruse din Marea Neagră, potrivit Bloomberg.

Rusia și-a plasat Flota de la Marea Neagră în Crimeea de 240 de ani. Acum, președintele Vladimir Putin riscă să piardă nodul naval emblematic, pe măsură ce Ucraina intensifică atacurile în peninsula ocupată.

Isterie într-o țară cu peste 1 milion de români. Retrageri record de bani într-o singură zi: Care este cauza

Atacurile au forțat Rusia să-și mute navele mai departe de pericol, tocmai la Novorossiysk, la aproape un deceniu după ce Putin a anexat Crimeea cu scopul de a păstra flota acolo, pe măsură ce Kievul se apropia de SUA și Europa.

„Niciun port din Crimeea nu mai este sigur pentru navele de război rusești”, a declarat Ruslan Pukhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova. Ucraina „a dislocat practic flota rusă din Crimeea”.

Cel mai recent atac al unei rachete de croazieră a revendicat distrugerea marți a unei nave rusești în portul Feodosia din estul Crimeei. În total, Rusia a pierdut cel puțin 20 de nave, inclusiv nave de război, un submarin și ambarcațiuni de debarcare, de când Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, potrivit Forțelor Armate ucrainene și evaluărilor independente ale serviciului de informații Oryx.

A doua putere economică a lumii, lovită de un fenomen nimicitor: Fuga miliardelor de dolari, prăbușire dramatică cu 94%

Descoperirea din Crimeea oferă Ucrainei o veste bună, după ce mult așteptata sa contraofensivă pe uscat nu a reușit să alunge forțele ruse din teritoriul ocupat din estul și sudul țării. Disputele politice din SUA și Uniunea Europeană rețin ajutorul financiar și militar de peste 110 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, punând la îndoială sprijinul aliaților pentru Kiev, pe măsură ce războiul se apropie de doi ani.

Rachetele britanice Storm Shadow fac prăpăd în flota Rusiei

Cu toate acestea, succesul Ucrainei pe mare este cu atât mai notabil cu cât îi lipsesc propriile nave de război. În schimb, contestă supremația navală a Rusiei folosind rachete și drone maritime fără pilot.

Atacurile ucrainene au forțat Rusia să adopte „un model de bază mai permanent de-a lungul coastei de est a Mării Negre, în timp ce transferă active în afara Crimeei”, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Rusia și-a mutat flota de la Marea Neagră la Novorossiysk. Livrările de rachete de croazieră britanice Storm Shadow și franceze Scalp au ajutat Ucraina să încline balanța în favoarea sa, permițându-i să se sustragă apărării aeriene pentru a efectua lovituri precise asupra țintelor rusești.

Ucraina pregătită să-i dea lovitura de grație lui Putin: Mutarea cheie americană care va schimba jocul contra Rusiei

După atacul din această săptămână de la Feodosia, flota Rusiei se bazează acum în esență pe Novorossiysk. Totuși, dronele navale ucrainene au reușit să distrugă o navă mare de aterizare acolo și în august. Planurile Rusiei de a construi o bază navală mai la sud de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea separatistă a Georgiei, susținută de Kremlin, Abhazia ar trebui să dureze câțiva ani.

Flota Rusiei s-a dovedit vulnerabilă în Crimeea, în ciuda cheltuielilor mari pentru consolidarea apărării peninsulei. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat la scurt timp după anexarea din 2014 că Rusia va investi 86 de miliarde de ruble (peste 2,4 miliarde de dolari) până în 2020 în noi unităţi de apărare aeriană şi marină.

Nici Kievul, nici Londra nu au confirmat că o rachetă Storm Shadow a fost folosită în cel mai recent asalt, deși secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a salutat lovitura ucraineană.

„Dominanța Rusiei în Marea Neagră este acum contestată”, a spus Shapps pe X, fostul Twitter. „Această ultimă distrugere a marinei lui Putin demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina se înșeală!”

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #flota rusa Marea Neagra, #flota rusa Sevastopol, #Sevastopol, #baza navala rusia, #Crimeea Rusia, #Putin Crimeea, #Putin razboi , #Razboi Ucraina