Impactul social uriaș al războiului din Ucraina: Ponderea românilor care percep o direcție bună a țării aproape s-a dublat SONDAJ

Marti, 08 Martie 2022, ora 22:18
9258 citiri
Impactul social uriaș al războiului din Ucraina: Ponderea românilor care percep o direcție bună a țării aproape s-a dublat SONDAJ
Ponderea românilor care percep o direcție bună a țării s-a dublat după războiul din Ucraina FOTO Hepta

Cei mai mulți români acuză Rusia pentru invadarea Ucrainei și susțin sancțiunile impuse de Occident, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 2-7 martie 2022.

Datele au fost prezentate luni, 8 martie, de Remus Ştefureac, preşedintele Strategic Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică.

Potrivit sondajului, 75.2% dintre români consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4.6% consideră că vinovată este Ucraina. 7.9% cred că vinovate sunt țările occidentale, iar 10.6% nu pot aprecia. 1.7% nu răspund. Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred acest lucru în proportii semnificativ va mari decat votantii AUR (67%).

Percepția românilor privind sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei

În privința sancțiunilor adoptate de UE și SUA, 79.2% dintre români sunt de acord cu ele, (59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord), iar 14.1% sunt oarecum sau total împotriva lor (4,5% oarecum împotrivă, iar 9.6% total împotrivă).

Ponderea românilor care percep o direcție bună a țării s-a dublat după războiul din Ucraina

Ștefureac notează că ”cea mai mare surpriză” a sondajului este legată de perceptia direcției în care merge tara.

Președintele Grupului de Gândire Strategică notează că actualul război i-a făcut pe români să conștientizeze importanța apartenenței la NATO și UE, iar mobilizarea pentru refugiații ucraineni le-a schimbat percepția despre țară.

”Deși în ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna aceasta umbrela de scuritate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării.

Pare paradoxal, însa bănuiala mea e că tocmai comparatia cu situatia disperata a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale. În plus, cu toții am văzut infinite dovezi de bunătate și mobilizare excepțională ale oamenilor în sprijinul refugiaților ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară.

Poate este doar o emoție de moment, iar peste câteva săptămâni vom reveni la cifrele obișnuite de pesimism cronic alimentate de implicațiile socio-economice ale războiului. Sau poate că nu este doar un blitz temporar și asistăm la un moment de inflexiune în care vom învăța cu toții să apreciem mai mult părțile bune ale României euro-atlantice și mai ales să le varificăm mai eficient (aici, responsabilitatea principală revine celor care ne conduc, dar și fiecăruia dintre noi)”, a comentat Remus Ștefureac.

Sondajul INSCOP MONITOR a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Ucraina, #sondaj INSCOP, #remus stefureac, #sanctiuni Occident, #perceptia fata de romania , #Razboi Ucraina