China își trimite mărfurile în Europa ocolind Rusia. Noua rută comercială care favorizează decisiv Kazahstanul

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 20:26
37472 citiri
China își trimite mărfurile în Europa ocolind Rusia. Noua rută comercială care favorizează decisiv Kazahstanul
Liderul kazah Tokayev își consolidează relația cu China FOTO Twitter/ MFA Kazakhstan

Sancțiunile occidentale aplicate Moscovei continuă să prăbușească economia rusă din toate direcțiile. O nouă lovitură vine prin proiectul Rutei Internaționale de Transport Trans-Caspica, prin care vor putea fi livrate mărfuri din China către Europa, ocolind Rusia.

„Putin poate avea idei monumentale că Rusia își reorientează economia spre Est și Sud, dar acum comercianțiii din China, confruntați cu dilema de a trimite mărfuri în Europa prin Rusia sau Kazahstan, aleg din ce în ce mai mult Kazahstanul. Pentru mulți participanți la comerțul cu Rusia, cu economia sa încurcată în sancțiuni, pur și simplu nu mai este o opțiune ”, spun experții.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Volumele expediate prin căile ferate kazahe cresc vertiginos și sunt planificate noi rute din China, inclusiv ruta feroviară China-Kirgâzstan-Uzbekistan (CKU), notează Intellinews.com.

Paul Stronsky, cercetător senior la ”Carnegie Endowment for International Peace”, a subliniat dificultățile pentru Rusia la jumătatea lunii iunie.

„Furnizorii europeni se tem acum să-și trimită mărfurile cu trenul prin Rusia, având în vedere riscurile reputaționale sau îngrijorarea că Rusia va întârzia aceste mărfuri”, a spus Stronski. Producătorii chinezi se tem să folosească această rută din aceleași motive”, a adăugat el.

Turcia este interesată activ de dezvoltarea rutei de transport transcaspice, potrivit agenției de știri de stat turce TRT . Ruta Internațională de Transport Transcaspică (TMTM sau Coridorul Mijlociu) este un coridor de transport internațional care străbate China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și mai departe spre Turcia și țările europene.

Calea ferată Azerbaidjan-Georgia-Turcia (sau calea ferată Baku-Tbilisi-Kars) este o secțiune cheie a Coridorului de Mijloc.

Din cauza preocupărilor globale legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, întâlnirea din 10 mai de la Ankara dintre președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și președintele turc Recep Tayyip Erdogan pare să fi scăpat de radarul observatorilor geopolitici.

Cu toate acestea, „Declarația lor comună privind un parteneriat strategic consolidat” include o schiță a unei noi etape nu numai în relațiile bilaterale, ci și în reconfigurarea hărții multilaterale a Eurasiei Centrale.

Transformarea în creștere a Kazahstanului într-un nod de tranzit care ocolește Rusia este subliniată și de anumite avantaje geografice. Există, desigur, rute existente între Asia și Europa prin Canalul Suez, dar costurile și timpii de livrare sunt mai mari decât rutele alternative prin Marea Caspică.

Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Experții din domeniul apărării spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații după invazia din Ucraina. Atacul de săptămâna trecută, crud și violent,...
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
#ruta, #marfuri, #China, #transport, #Europa, #ocolire, #Rusia, #razboi Ucraina, #kazahstan , #Razboi Ucraina