Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni

Vineri, 01 Martie 2024, ora 15:22
3106 citiri
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni
mers pe jos FOTO: freepik.com

Mersul pe jos face piciorul frumos. Știi expresia asta care pare veche de când lumea. Dar să se limiteze doar la acest beneficiu și nimic mai mult? Ei bine, trebuie să știi că experții îndeamnă la mers pe jos cel puțin 15 minute pe zi și asta întrucât plimbările fac mult mai mult bine decât te-ai fi așteptat. Iată câteva dintre beneficii:

Îmbunătățește starea de spirit

Dacă ai avut o zi proastă ori dacă ești stresată, e suficient să faci o scurtă plimbare pe jos. Un kilometru, doi dacă mergi agale, la pas, vei simți cum brusc ți se schimbă starea de spirit. Scapi de depresie și, implicit, de medicamentele pe care le-ai fi luat că să depășești aceste momente dificile. Potrivit unui studiu publicat de Archives of Internal Medicine, persoanele care sufereau de depresie și care au făcut zilnic câte o plimbare scurtă au raportat îmbunătățirea simptomelor. În scurt timp, până la 70% dintre pacienți nu au mai fost catalogați drept depresivi, scrie Reader’s Digest.

Stimulează creativitatea

Ești în până de idei? Nu mai reușești să te concentrezi pentru a duce la bun sfârșit o sarcină? Ia-ți o pauză scurtă și dă o tură împrejurul clădirii în care ai biroul sau pe străduțele de lângă casă. Inspirația ta vă reveni rapid. Un studiu recent publicat în Frontiers în Neuroscience a arătat că mersul pe jos îmbunătățește atât gândirea convergentă, cât și pe cea divergentă, cele două tipuri fiind asociate cu o creativitate sporită.

Sporește metabolismul

Creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și îngrășarea sunt doar câteva dintre efectele nocive ale sedentarismului. Toate acestea pot duce la diabet, boli de inimă și chiar deces. Însă mișcarea reprezintă remediul străvechi pentru combaterea rezultatelor sedentarismului. Exercițiile cardio și inclusiv mersul pe jos revigorează metabolismul. Încearcă să faci o plimbare în care să mergi alternativ, când în pas lent, când în pas vioi. Vei observa inclusiv că începi să slăbești ușor, ușor.

Prelungește viața

Vrei să trăiești mai mult? Atunci mergi pe jos. Un studiu citat de Reader’s Digest arată că poți să-ți prelungești viață cu până la șapte ani mergând cât mai mult pe jos. În plus, vor fi niște ani mult mai fericiți, căci plimbările cresc entuziasmul.

Economisești bani

Cum vine asta? Simplu! Mersul pe jos poate înlocui cu succes antrenamentele la sala de fitness, care înseamnă costuri suplimentare – abonament, haine speciale pentru antrenament. Pentru mersul pe jos nu ai nevoie de nimic special. Evident că ar trebui să ai pantofi comozi, pentru a face plimbarea mai plăcută și a nu o transforma într-un chin. Însă așa cum ești îmbrăcată la serviciu poți foarte bine să te plimbi în drum spre casă.

Dormi mai bine

Un somn bun, de opt ore pe noapte, e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care merg pe jos în mod regulat au un somn mai profund și se odihnesc mult mai bine. Inclusiv cei care sufereau adesea de insomnie, în momentul în care au început să își facă un program de plimbări zilnice, au început și să doarmă mai mult și mai bine.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#sanatate, #mers pe jos, #beneficii, #beneficii sanatate , #stiri sanatate