Vaccinul Johnson & Johnson ar putea accelera puternic ritmul vaccinarii. "Serul ar putea fi administrat si de medicii de familie"

Joi, 11 Martie 2021, ora 15:49
5518 citiri
Vaccinul Johnson & Johnson ar putea accelera puternic ritmul vaccinarii. "Serul ar putea fi administrat si de medicii de familie"
Vaccinul J&J a fost autorizat de EMEA

Vaccinul produs de compania americana Johson and Johnson a fost autorizat in Uniunea Europeana dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului a luat o decizie in acest sens pe 11 martie.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, seful Grupului de Vaccinare din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei, spune ca aprobarea vaccinului Johnson&Johnson reprezinta o resursa suplimentara in lupta cu pandemia.

"E vorba de un numar in plus de doze disponibile care pot sa salveze vieti. Cu cat avem mai multe astfel de instrumente, cu atat mai bine. Acest vaccin ar putea fi administrat si de medicii de familie. Problema este sa avem aceasta fereastra in care sa ne putem organiza in asa fel incat sa administram vaccinul in cele 5 zile cat poate sta la temperaturi normale", a explicat medicul Gindrovel Dumitra pentru Ziare.com.

Medicul a explicat ca noul vaccin aprobat are aceasta particularitate de a putea fi administrat cu mai multa usurinta decat celelalte doua seruri produse de Pfizer si Moderna.

"Tehnica utilizata de vaccinul Johnson and Johnson e similara cu cea utilizata de serul produs de AstraZeneca, e un adenovirus uman, modificat genetic", a completat medicul de familie.

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie: "E usor de utilizat in populatia larga"

La randul sau, profesorul Doina Azoicai, sefa Societatii Romane de Epidemiologie, a punctat ca se incearca o optimizare a vaccinurilor, inclusiv la vaccinurile care sunt in prezent utilizate.

"Atat Pfizer cat si celelalte companii optimizeaza preparatele vaccinale. Aceasta facilitate pe care o ofera vaccinul Johnson and Johnson este foarte importanta. Populatia nu este supusa decat la o singura intalnire, dat fiind faptul ca se administreaza o singura doza de vaccin. Din punct de vedere logistic, e usor de utilizat in populatia larga", a explicat profesorul Azoicai.

Profesorul Ceausu: "Se vor putea vaccina mai multi oameni"

Si profesorul Emanoil Ceausu de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes a declarat ca era de asteptat ca decizia sa fie una favorabila. "Cel mai mare avantaj al acestui vaccin e administrarea sa intr-o singura doza", a explicat infectionistul.

"Daca va fi o cantitate suficienta ca sa poata compensa alte vaccinuri, ar putea fi administrat si in cabinetele medicilor de familie. Insa el va fi utilizat in paralel cu celelalte seruri disponibile acum in Romania. Se vor putea vaccina mai multi oameni, ceea ce este esential in stapanirea pandemiei. Cu cat se lungeste mai mult pandemia, riscul ca noi variante de tulpini sa apara creste", a declarat medicul pentru Ziare.com.

Vaccinul se administreaza intr-o singura doza. Vaccinul, numit Janssen, este cel de-al patru autorizat in UE, dupa cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna si AstraZeneca/Oxford.

Rezultatele studiului clinic arata ca vaccinul este eficient pentru persoanele peste 18 ani. Studiile citate de EMA arata ca vaccinul are o eficacitate de 67%. Dozele de vaccin pot fi pastrate la temperatura frigiderului. La 2/8 grade este stabil timp de trei luni, la -20 grade timp de doi ani, arata EMA.

Intr-o declaratie, EMA a declarat ca datele pentru vaccinul J&J sunt "robuste" si "indeplinesc criteriile de eficacitate, siguranta si calitate".

"Autoritatile din intreaga Uniune Europeana vor avea o alta optiune pentru a combate pandemia si a proteja vietile si sanatatea cetatenilor lor", a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. "Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doza unica", a adaugat ea.

Vaccinul J&J a fost dezvoltat de Janssen Pharmaceuticals, care este detinut de J&J si cu sediul in Belgia. UE a asigurat deja 400 de milioane de doze de vaccin, care facuse obiectul unei revizuiri EMA din decembrie 2020.

Europa are inca nevoie de mai multe vaccinuri

UE a fost puternic criticata pentru gestionarea lansarii vaccinului si pentru ca a ramas in urma cu tari precum Israel, SUA si Marea Britanie, cu lansarea vaccinului impotriva coronavirusului.

Potrivit Our World in Data, un site administrat de Universitatea Oxford, UE a administrat aproximativ 43 de milioane de doze pana marti. SUA administrasera aproximativ 93 de milioane de doze.

Europa se confrunta, de asemenea, cu o crestere a numarului de noi infectii pe masura ce se raspandesc noi variante. S-au inregistrat 1 milion de cazuri noi de COVID-19 saptamana trecuta, o crestere de 9% fata de saptamana precedenta.

UE a fost, de asemenea, amestecata in disputele cu AstraZeneca privind problemele de livrare cu vaccinuri. Acest lucru a dus, de asemenea, la blocarea UE de catre unele exporturi de vaccin.

Cum functioneaza vaccinul J&J?

Studiile clinice globale au aratat ca a fost 67% eficienta in prevenirea diferitelor variante COVID-19 si 85% eficienta in protejarea persoanelor de a dezvolta infectii severe.

Eficacitatea mai mica este explicata partial de faptul ca studiile au fost efectuate mai tarziu decat alte vaccinuri, dupa ce variantele mai agresive au devenit mai dominante.

Vaccinul urmeaza o abordare traditionala de vaccinare, utilizand un virus comun pentru raceala pentru a introduce proteinele coronavirusului in organism si astfel a produce un raspuns imun.

Acest lucru inseamna, de asemenea, ca, spre deosebire de vaccinul BioNTech-Pfizer, vaccinul J&J nu trebuie depozitat la temperaturi ultra scazute si poate fi utilizat in zone fara acces la frigidere speciale.

Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Accidentat des, François-Xavier Fumu Tamuzo a decis să îşi încheie cariera de fotbalist la jumătatea lunii aprilie, la doar 29 de ani. Atacantul echipei Laval, format la Auxerre, a decis să...
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
#vaccin, #vaccin COVID, #vaccin COVID 19, #Agentia Europeana a medicamentului , #stiri sociale