Asociatia care a organizat vanarea ursului Arthur a sesizat CNA. Se cer sanctiuni pentru "toate posturile TV, posturile de radio, presa libera si on-line"

Autor: N.G.
Duminica, 09 Mai 2021, ora 19:15
21698 citiri
Asociatia care a organizat vanarea ursului Arthur a sesizat CNA. Se cer sanctiuni pentru "toate posturile TV, posturile de radio, presa libera si on-line"
Ursul Arthur a fost vanat in luna martie intr-o padure din Covasna

Asociatia care a organizat vanatoarea in cadrul careia printul Emanuel von und zu Liechtenstein l-a vanat pe ursul Arthur a sesiza CNA pentru a sanctiona "toate posturile TV, posturile de radio, presa libera si on-line pentru comunicarea de informatii false".

Sesizarea a fost transmisa duminica 9 mai 2021, de catre presedintele Asociatiei "Tarnava Mare" din Odorheiu-Secuiesc, Marmureanu-Biro Leonard.

"In spatiul public din Romania in ultima perioada s-a vehiculat ipoteza impuscarii unui urs, cel mai mare din Romania si Europa, fara argumente stiintifice, afirmate de un activist de mediu. Va precizam ca functia de activist de mediu nu se regaseste in Clasificarea functiilor din Romania. Pentru dovada acesteia gasiti in spatiul public toate postarile acestor posturi de televiziune, presei libere si online si a postarilor pe platforma Facebook", sustine presedintele asociatiei in sesizarea transmisa Consiliului National al Audiovizualului.

In continuare, se mai afirma ca sunt atasate poze cu ursi mai mare decat Arthur, exemplare care ar fi fost vanate pe fondurile cinegetice gestionate de asociatie.

Cazul ursului Arthur

Organizatiile Agent Green si VGT (Austria) au semnalat ca cel mai mare urs brun din Romania - Arthur - a fost impuscat intr-o arie naturala protejata din judetul Covasna, de catre printul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vanator de trofee.

Conform celor doua organizatii, printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de Ministerul Mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna.

Cele doua organizatii spun ca, in realitate, printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana, spune Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Replica printului austriac

Printul Emanuel von und zu Liechtenstein sustine ca a impuscat alt urs, nu pe Arthur, si ca are "dovezi fotografice" in acest sens, potrivit primelor declaratii facute de acesta pentru cel mai mare ziar austriac, Kronen Zeitung.

De asemenea acesta sustine ca a impuscat animalul la 250 de metri de casele unui sat, fiind insotit de "ghizi de vanatoare locali". Printul spune ca ursul pe care l-a vanat intra des in localitati si fusese clasificat drept periculos de autoritatile romane, care au acordat autorizatia de impuscare.

"Am achizitionat si exercitat legal autorizatia de vanatoare de la autoritatile responsabile", afirma Emanuel von und zu Liechtenstein intr-o scrisoare trimisa ziarului austriac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#vanatoare urs arthur, #print austria, #asociatie, #sesizare cna , #stiri sociale