Noul Cod Penal, sanctiuni mai usoare pentru soferi - vatamare corporala, doar cu 90 de zile de spitalizare (Video)

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 12:07
18585 citiri
Noul Cod Penal, sanctiuni mai usoare pentru soferi - vatamare corporala, doar cu 90 de zile de spitalizare (Video)
Foto: Arhiva

Noul Cod penal, intrat in vigoare de la 1 februarie, alaturi de Codul de Procedura Penala, aduce schimbari si pentru soferi, care se vor confrunta cu sanctiuni mai usoare in anumite cazuri.

Una dintre modificari se refera la perioada de spitalizare a victimei unui accident rutier. Astfel, daca vechea reglementare prevedea ca un sofer poate fi acuzat de vatamare corporala daca persoana ranita era internata 10 zile, acest lucru se va intampla de acum doar daca victima va sta in spital timp de 90 de zile, potrivit Realitatea TV.

Seful Directiei Rutiera, Lucian Dinita, nu este de acord cu modificarea, sustinand ca aceasta ar trebui reanalizata de catre specialisti. "Aici este o modificare majora si, in situatia in care se reanalizeaza, aici trebuie intervenit. In cazul unei persoane ranite, sa se ajunga la impacarea partilor inainte 90 de zile, aici e un pic fortat", a lamurit comisarul-sef.

Efectele noului Cod Penal: Au inceput deja eliberarile - Primul detinut care a iesit din inchisoare

Un alt punct controversat din noul Cod Penal se refera la procedura prin care un conducator auto poate fi cercetat pentru faptul ca s-a urcat la volan in stare de ebrietate. Dinita a precizat ca in noul act normativ nu mai exista posibilitatea de recalculare a alcolemiei la cererea soferului.

Avocatul George Moloman a explicat modul in care se actiona inainte in acest caz: un sofer era oprit in trafic si testat cu aparatul etilotest, iar, daca acesta indica o valoare mai mare de 0.4 g/l in aerul expirat, conducatorul auto era dus la spital pentru recoltarea probeleor biologice. Dupa aflarea rezultatelor, acesta avea dreptul sa ceara o recalculare, ceea nu mai este prevazut in noul Cod Penal.

"Dupa o noua recalculare, (soferul - n.red.) era trimis in judecata. Acum, Codul Penal nu mai prevede acest lucru, dar eu cred ca in anumite conditii se poate cere, totusi, o recalculare. Omul are dreptul sa se apere", a afirmat avocatul.

Noul Cod Penal, modificat prin OUG? O singura intrebare, multe raspunsuri, nicio solutie

Lucina Dinita a adaugat ca specialistii care au redactat prevederile noului Cod nu s-au consultat si cu Politia Rutiera si ca acestea "au fost luate din ordonanta 195 din 2002 si mutate aici".

Afirmatia comisarului-sef a fost sustinuta si de avocatul Moloman, care, de asemenea, nu considera binevenita prevederea care spune ca un sofer poate fi acuzat de vatamare corporala doar in cazul in care victima sa sta in spital 90 de zile.

"Aici e un lucru ciudat, (...) dar practica va aseza noile reglementari. E mult mai greu acum sa incepi urmarirea penala pentru o persoana care a avut o vatamare corporala din culpa", a conchis avocatul.

Totodata, Dumitru Coarna, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), a vorbit despre noile reglamentari ale Codul Penal.

Intrebat ce parere are despre prevederea care permite inlocuirea pedepsei cu inchisoare cu amenda penala, acesta a lamurit ca nu este vorba despre inlocuire, ci despre introducerea amenzii ca alternativa a inchisorii, dar numai in anumite cazuri.

"Noul Cod a inmultit pedeapsa amenzii penale, adica a dus-o la mai multe feluri de infractiuni, dar si pana acum a existat in Cod amenda penala, care era o alternativa a inchisorii", a spus Coarna.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Cod Penal modificari, #Cod Penal modificari soferi, #Cod Penal soferi, #Cod Penal vatamare corporala , #cod penal