Ziare.com

Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 10:11

   

Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a vorbit, joi seara, despre procedura la finalul careia condamnatii care scriu in inchisoare beneficiaza de 30 de zile de libertate pentru fiecare carte, reamintind faptul ca beneficiul nu este automat, ci depinde de judecatori, si apreciind ca prin acest fenomen "statul isi submineaza politica penala".

Declaratiile au fost facute in contextul in care, joi, CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justitiei de abrogare prin ordonanta de urgenta a articolului de lege care permite eliberarea din inchisoare cu 30 de zile mai devreme pentru o lucrare stiintifica scrisa in penitenciar, avizul fiind insa unul consultativ.

CSM nu e de acord cu abrogarea legii privind detinutii-scriitori. Decizia a fost luata dupa dezbateri aprinse

Ministrul Justitiei: Peste 100 de lucrari scrise in inchisoare sunt in asteptare. Abrogam legea

"Avem o decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care descrie in detaliu procedura prin care o persoana condamnata poate sa scrie o lucrare stiintifica. Am spus ca deja, procedura asa cum exista, prevede ca la cerere sa se anexeze o recomandare scrisa de la un profesor universitar sau un conferentiar. Si mai exista o conditie de recunoastere a lucrarii ca fiind una stiintifica: ca lucrarea sa fie publicata intr-o revista stiintifica recunoscuta de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior, sau lucrarea sa fie publicata la o editura recunoscuta de catre acelasi Colegiu sau comunicarea stiintifica sa fie sustinuta la o conferinta nationala sau internationala si publicata in analele acelei manifestari stiintifice (...)

Este adevarat ca beneficiul reducerii cu 30 de zile nu este automat, ci legea prevede ca odata ce lucrarea care indeplineste aceste conditii este supusa atentiei judecatorului delegat care conduce comisia de eliberare conditionata din penitenciar si nici atunci beneficiul nu devine efectiv, ci aceasta recomandare a comisiei care functioneaza in fiecare penitenciar este apoi cenzurata de o instanta de judecata.

La momentul la care noi vorbim aceasta procedura exista. Exista si o ancheta administrativa a Corpului de Control al prim-ministrului si o investigatie facuta de procurori, care s-au sesizat. Eu pot numai sa constat", a declarat Raluca Pruna, ministrul Justitiei, intr-o interventie telefonica la postul Digi24.

Situatie incredibila: Mihai Stoica a scris o carte in doar o ora - stocul s-a epuizat in cateva minute!

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

George Copos a plagiat in inchisoare: A copiat si greselile din lucrarea originala!

Totodata, aceasta a subliniat faptul ca la nivelul anului 2015 s-au publicat 350 de volume scrise in inchisoare, iar numarul lucrarilor aflate in pregatire arata amploarea fenomenului.

"La momentul 31 decembrie 2015 am sub semnatura directorului general de la ANP cifra 45 de lucrari in pregatire, la data de 7 ianuarie 2016 am - tot sub semnatura directorului general al ANP - o alta cifra: 103. Va marturisesc ca n-am mai indraznit sa mai cer o alta cifra la acest moment. Dublarea si ceva a acestui numar arata un caracter de urgenta, ca fenomenul este scapat de sub control si ca acest lucru cere o actiune ferma din partea statului roman, a Ministerului Justitiei, pentru ca altfel subminam politica penala a statului roman. Ii condamnam pe oameni in baza unei legi, in fata unui judecator, sa execute o pedeapsa si apoi gasim o modalitate prin care aceste persoane nu-si executa pedeapsa", a mai spus ministrul Justitiei la Digi24.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Ministrul este decis sa abroge legea, pentru ca introducerea de catre CSM a unor restrictii suplimentare nu va da roade.

"Au propus aceeasi procedura, numai ca au ridicat controlul caracterului stiintific de la nivel de profesor la nivel de catedra si au mai introdus, odata ce lucrarea a fost elaborata, un fel de atestare din partea unei autoritati nationale pentru cercetare stiintifica. Eu cred ca nu opreste abuzul si, in al doilea rand, Ministerul Educatiei nu a fost consultat. Avand in vedere autonomia universitara, trebuie sa consultam si universitatile si sa vedem daca sunt de acord sa se ocupe de atestarea caracterului stiintific al unor colectii de scriituri care infloresc la acest moment in sistemul penitenciar", a declarat Raluca Pruna.

In context, ministrul Justitiei a subliniat faptul ca "nu exista niciun fel de stat membru UE in care sa existe un astfel de beneficiu" si a sustinut ca legea este discriminatorie, avantajandu-i pe detinutii care presteaza o munca intelectuala in fata celor care presteaza munca fizica.

"Pentru munca fizica, de exemplu, muncesti patru zile si primesti beneficiu o zi, pentru o lucrare stiintifica - asa cum am vazut o poti scrie in sase ore - primesti 30 de zile. Este echitabil acest lucru?", a intrebat retoric ministrul Justitiei.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 921 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Adrian8 10.46

"aceasta tehnocrata (cuvant devenit echivalent cu incompetenta)"
- corect ! nici nu se compara cu politician = competentza in stare pura ! :o((( ce munca intelectuala tata , ca niciunu' nu a scris nimic , a marcat banu' sh-a venit lucrarea , dupa care a marcat banu' la comisie penitenciar , judecator sh-a plecat mai devreme la viloi sa-shi "rontzaie agoniseala" ! :o(((

"Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala(asha e doamna , politica e penala)" vorba multa , saracia omului , modificatzi legea !

 

aceasta tehnocrata (cuvant devenit echivalent cu incompetenta)

actioneaza in stilul clasic al romanului priceput la toate , dar care nu stie nimic !

zicea cum ca este discriminare ca munca intelectuala este rasplatita diferit decat munca fizica (in legatura cu reducerile de pedepse) ...
asemenea incompentnta ..mai rar sa intalnesti !

si ca o propunere pentru 'distinsa doamna thnocrata' , de maine sa aiba si ea salariul (si beneficii) fix egal cu al lucratorului de la rebu , ala de curata zapada cu lopata (in romania 2016) , ca doar nu vrem sa facem discriminare intre munca fizica si cea intelectuala !!!

 

Academia Romană nu există !

Avem la "schimb" Academia Cațavencu...........

 

La Drept fiind facultativ, se prea poate ca miniștrii să nu fi frec

ventat nici cursul de criminologie... Dar, nici consilierii pe domeniu?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor