Curtea generalilor: După Gabriel Oprea, Neculai Onțanu și Nicolae Ciucă, judecătorii au mai „albit” un ofițer de rang înalt

Vineri, 04 August 2023, ora 21:44
6126 citiri
Curtea generalilor: După Gabriel Oprea, Neculai Onțanu și Nicolae Ciucă, judecătorii au mai „albit” un ofițer de rang înalt
Generalii Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Nicolae Ciucă și Daniel Grigore au beneficiat de clemența Curții de Apel București. FOTO: colaj Ionuț Mureșan / Guvernul Romaniei

Curtea de Apel București l-a achitat vineri, 4 august, pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore pentru abuz în serviciu și instigare la fals intelectual în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA în legătură cu fraudarea unui concurs de înaintare în grad la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

În penal, aceeași instanță l-a achitat pe Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Bogdan Gigină, l-a „albit” pe Neculai Onțanu pentru fraudele cu terenuri din Sectorul 2, iar în civil l-a scăpat pe fostul premier Nicolae Ciucă de dosarul de plagiat.

Instanța s-a pronunțat pe fond dosarul în care generalul Daniel Cosmin Grigore și alți ofițeri de la STS au fost trimiși în judecată după ce au ajutat-o pe Ana Maria Berhardt – soția unui polițist de frontieră – să ajungă la gradul de ofițer, deși picase atât testul de limbă engleză, cât și pe cel psihologic.

În materie de penal, reamintim că judecătorii de la Curtea de Apel București l-au achitat pe data de 26 iulie pe generalul Gabriel Oprea în dosarul coloanei oficiale. Fostul vicepremier era acuzat de ucidere din culpă în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină.

Tot Curtea de Apel l-a „albit” pe Neculai Onțanu pentru luare de mită, în 2017, când judecătorii au dispus încetarea procesului penal. 471 de zile i-a luat judecătorului de la CAB să motiveze decizia. În apel, la Înalta Curte, hotărârea a fost infirmată și Onțanu a primit 3 ani cu suspendare.

În civil, în luna iunie 2022, un judecător de la Curtea de Apel București a luat poziție de drepți atunci când s-a trezit pe masă cu dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Convins că „în contextul politic actual” țara are „nevoie de stabilitate”, magistratul a suspendat trei adrese de învestire a CNATDCU cu verificarea tezei de doctorat a primului ministru, susceptibilă a fi plagiată.

Deznodământ în Dosarul fraudei la concursul de la STS

Polițistul de frontieră, Liviu Berhardt, obținuse de la prietenul lui, generalul Nicolae Fugulin, promisiunea că o va ajuta pe soția lui, Ana Marina Berhardt, să devină ofițer STS. Generalul Fugulin a recunoscut că a luat de la Liviu Berhardt o plasă cu patru sticle de băutură și a fost condamnat cu suspendare.

Pe de altă parte, procurorii DNA notau în rechizitoriu că generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul STS, a instigat-o pe șefa Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică, Ana Nițu, să o ajute pe soția lui Berhard să treacă examentul.

Procurorii au reținut că la presiunile locotenent colonel (r) Ana Niţu, două dintre subordonatele ei – căpitan Adelina Sofia Ștefan și plutonier major Gabriela Racu – au îndeplinit „misiunea” de a o ajuta la examen pe soția lui Berhardt: prima a pus-o să susțină proba separat de ceilalți candidați, iar a doua i-a „șoptit” rezolvarea la telefonul mobil.

Hotărârea Curții de Apel: doar subofițerii sunt vinovați

În urma procesului pe fond, condamnări (cu suspendare) au primit doar subofițerii Adelina Sofia Ștefan și Gabriela Racu, alături de soții Berhardt.

  • Adelina Sofia Ștefan – 1 an de închisoare cu suspendare 1 pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Racu Gabriela – 1 an închisoare cu suspendare pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Ana Berhardt – 2 ani închisoare cu suspendare pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
  • Liviu Berhardt – 3 ani cu suspendare pentru cumpărare de influență.

În schimb, ofițerii de rang înalt – general Daniel Cosmin Grigore și locotenent colonel Ana Nițu – au fost achitați, ambii pentru abuz în serviciu și fals, sub diferite forme (instigare/participație improprie).

Nume grele din serviciile secrete, chemate să dea explicații

De-a lungul cercetării judecătorești pe fond, în acest dosar au fost chemați să dea cu subsemnatul în instanță o serie întreagă de ofițeri de rang înalt.

Generalul-locotenent Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și adjunctul lui, general-locotenent Ionel Sorinel Vasilca, au fost chemați să dea cu subsemnatul în fața instanței, pe 18 martie 2022, în ședință secretă.

De asemenea, generalul Ion Oprișor – consilierul președintelui Klaus Iohannis pe teme de siguranță națională – a fost audiat, pe 9 septembrie 2022, cu ușile închise.

Pe 10 iunie 2022, psiholoaga STS a relatat cum a măsluit la ordinul șefei ei – locotenent colonel Ana Nițu, directoarea Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică – rezultatele concursului de promovare în corpul ofițerilor a Anei Maria Berhard, declarată inaptă, dar cu relații sus-puse în STS.

Avocat: Susține astăzi că a primit un ordin direct de la Nițu Ana. În calitate de ofițer are cunoștință că legea interzice îndeplinirea unui ordin ilegal?

Martor: Știu.

Avocat: De ce a executat ordinul ilegal?

Martor: Am executat ordinul dintr-o stare de temere. (…) Nițu Ana nu m-a amenințat cu ceva concret, însă starea de temere a fost insuflată de comportamentul ei de zi cu zi față de subalterni. Sunt mai multe rapoarte întocmite pe această temă, atât de mine, cât și de alți colegi la Corpul de Control.

Un alt martor, tot psiholog la STS, a explicat cum a promovat soția lui Liviu Berhardt: „S-a sunat, s-a discutat, s-a închis telefonul și s-a vorbit despre schimbarea rezultatelor”.

Instanța nu l-a lăsat pe martor să vorbească mai departe, deși avocații au cerut nume, iar despre audiere Ziare.com a relatat aici.

Cum a fost înaintată în grad, până la urmă, soția lui Liviu Berhardt

Conform DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din corpul subofiţerilor în cel al ofiţerilor.

Concret, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS”.

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

  • „Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare.
  • Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale.
  • Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă”, susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea mai multor subiecte.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Generalul Aharon Haliva, șeful Serviciului de Informaţii militare israelian, şi-a prezentat demisia din cauza responsabilităţii pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent...
#STS, #abuz in serviciu, #general, #achitare, #Gabriel Oprea, #neculai ontanu, #nicolae ciuca, #curtea de apel bucuresti , #justitie