O coalitie pentru linistea baronilor, titreaza Evenimentul Zilei. PSD s-a hotarat: in ciuda opozitiei manifestate de Ion Iliescu, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie sau Radu Mazare, grosul liderilor centrali si judeteni a inclinat spre intrarea la guvernare.
Chiar si alaturi de PD-L, si de Traian Basescu, adversari declarati atat in campanie, cat si in istoria ultimilor ani. Pentru a nu fi spulberat, Mircea Geoana s-a supus presiunii exercitate de cei care doreau cu ardoare intrarea la guvernare.
Niciun lider PSD nu stie cat va dura parteneriatul cu PD-L si cum va iesi partidul din aceasta aventura. Toti spera insa ca le va fi mai bine la putere decat in opozitie.
Decizia de a intra la guvernare alaturi de PD-L a fost luata mai greu decat era de asteptat. Duminica seara, sefii locali si centrali ai PSD se culcasera cu gandul ca vor merge cu PDL. Dimineata, vestea ca Geoana si Tariceanu au mai avut o discutie a reanimat tabara celor care pledau pentru alaturarea de PNL.
Dupa ce Mircea Geoana a prezentat si cele doua oferte, s-au lamurit care e directia. Democrat- liberalii au oferit un post de vicepremier, presedintia Senatului, jumatate plus unu din ministere, jumatate din functiile de prefect si jumatate din functiile din institutiile de stat din teritoriu.
PSD a intors-o: de la "So pe ei!" la "Hai cu ei!", scrie Romania libera. O coalitie de guvernare PSD-PD-L ar putea fi benefica atat PSD, cat mai ales presedintelui Basescu. Pierderile de imagine vor fi uitate pana la alegerile urmatoare, cred politologii.
Social-democratii ar putea iesi avantajati dintr-o alianta cu PD-L, mai cu seama ca Traian Basescu va pune mai mult sau mai putin explicit conditii dure pentru ministrii PSD. Altfel spus, social-democratii vor fi obligati sa se reformeze, sa-i scoata pe margine pe cei care au dosare penale, indiferent daca au fost sefi de stat sau de guvern.
De partea cealalta, social-democratii conditioneaza formarea guvernului de excluderea UDMR din aceasta combinatie. Multi lideri PD-L par inclinati sa accepte aceasta conditie, mai cu seama ca o combinatie cu UDMR era necesara doar pentru a intari o eventuala guvernare cu PNL.
De altfel, democrat-liberalii au, la randul lor pregatita o conditie pentru PSD: eliminarea conservatorilor din orice ecuatie comuna.
Din Gandul aflam ca PSD ii cere lui Basescu mana PD-L, Iliescu vrea sa strice nunta. PSD vrea la guvernare alaturi de PD-L, cu conditia ca UDMR sa nu intre in viitorul Executiv.
Pesedistii insista ca, in primii doi ani de guvernare, premierul sa vina de la PD-L, in restul de doi ani - de la social-democrati. Algoritmul a fost explicat de Mircea Geoana in exclusivitate pentru Gandul. Seful PSD ar urma sa fie presedintele Senatului, conducerea celeilalte Camere revenindu-le pedelistilor.
Emil Boc a raspuns rezervat: va negocia si cu PSD si cu UDMR, desi democrat-liberalii dadeau ca sigur faptul ca nu-si vor lua inapoi cuvantul dat udemeristilor. In chestiunea premierului, ramane cum s-a stabilit: decide Traian Basescu.
Marii perdanti ai zilei de luni au fost liberalii. Dupa ce negociasera, in toiul noptii, cu Mircea Geoana si Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu au fost trasi pe sfoara de presedintele pesedist.
Geoana, sustinut puternic de Nastase, batuse palma cu liberalii pentru o alianta anti-Basescu, liderul PSD urmand sa fie chiar premierul unui astfel de guvern. Liderii PNL au aflat, insa, dupa sapte ore de asteptare febrila, de la televizor, ca PSD s-a sucit si vrea sa guverneze cu oamenii lui Basescu.
Si Ziua scrie ca PSD s-a predat. De dragul banilor statului si de frica procurorilor DNA, pesedistii au decis ca trebuie sa intre neaparat la guvernare. Ei vor postul de vicepremier, sefia Senatului pentru Geoana si un minister mai mult decat democrat-liberalii. Iliescu a plecat cu coada intre picioare.
PSD a decis luni sa inceapa cu PD-L dansul imperecherii pentru putere. Comitetul Executiv al social-democratilor a stabilit, cu 40 voturi pentru si 17 impotriva, ca partidul trebuie sa intre neaparat la guvernare.
Neoficial, pesedistii au recunoscut ca este un vot pentru accesul la fondurile guvernamentale si "imbunatatirea" relatiilor cu procu-rorii DNA.
Pesedistii au renuntat la ideea de a mai impune premierul, dar au pus conditia ca UDMR sa nu faca parte din viitorul Executiv. Ion Iliescu s-a opus din toata fiinta sa supunerii fata de partidul lui Basescu, sustinand chiar ca decizia nu este una definitiva.
Jurnalul National scrie despre Alianta imorala. Dusmani ireconciliabili pana ieri, PSD si PD-L pot sa constituie azi "majoritatea puternica" ceruta de Traian Basescu.
PSD a uitat brusc de pozitia de neimpacat pe care a afisat-o in ultimii ani fata de partidul prezidential si a votat in Comitetul Executiv Central, cu o larga majoritate, pentru negocierea unei formule de guvernare impreuna cu partidul condus formal de dl Boc.
Motivarea acestei decizii oportuniste este prezentata electoratului fidel bine impachetata in vorbe, astfel incat sa fie ocolit proverbul "fa-te frate cu dracul pana treci puntea!".
Au fost uitate atacurile reciproce dure, acuzele de coruptie si incompetenta sub care s-a facut "mobilizarea" unui electorat cu opinii profund diferite de ale portocaliilor. Sub presiunea unor baroni locali ai PSD care au captivi pe unii lideri de la centru, s-a impus punctul de vedere "cu orice pret la cascavalul puterii!"
Lozinca "interesul national" transformata pragmatic de interesele proprii ale unor grupari cimenteza o veritabila Alianta imorala care va fi total subordonata Palatului Cotroceni. Daca pentru Traian Basescu se anunta cer senin, pe viitorul tarii se aduna norii negri ai crizei.
Cotidianul ne spune ca Mitrea a impus guvernul PD-L - PSD in toaleta. Liderii PSD au negociat cu greutate guvernarea alaturi de PD-L, multe dintre discutii purtandu-se in toaleta de la Senat.
Principalul sustinator al aliantei cu PD-L, Miron Mitrea, s-a chinuit toata ziua sa faca lobby printre membrii cu drept de vot ai Comitetului Executiv, el insusi neavand acest privilegiu, deoarece nu are nici o functie in partid.
Din 10 in 10 minute, Mitrea iesea din sala de sedinta cu cate un grup de social democrati si se ducea cu ei in toaleta din apropiere, unde ii "prelucra" pe indelete. Lobby-ul pro-PD-L dus in WC era dublat din timp in timp de Marian Oprisan si de Liviu Dragnea.
Cel mai galagios adversar al guvernarii cu democratii, Marian Vanghelie, a facut si el, paralel, un efort sustinut sa ii strice ploile lui Mitrea, pe care l-a urmarit fara incetare prin toalete, astfel incat acesta sa nu poata purta in liniste discutiile pentru guvernare.
"Mitrea vrea cu PD-u', cu cine sa vrea! Dar nu iese cum vrea el!", se ratoia, nervos, pe holuri, Vanghelie. In cele din urma a iesit totusi cum a vrut Mitrea: 41 de voturi pentru guvernarea cu PD-L, 17 voturi pentru opozitie alaturi de PNL.
FSN-ul cu fata umana este "o grupare temeinica", l-a asigurat Geoana pe Boc, este titlul din Gardianul.
Presedintele Traian Basescu le-a spus liderilor partidelor politice parlamentare, la intalnirea de la Cotroceni, ca ar fi de dorit ca pana miercuri sa ajunga la o intelegere finala.
Sursele citate de agentia Newsin sustin ca presedintele Basescu are intentia ca, dupa aceasta intelegere, sa desemneze primul-ministru. Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii partidelor politice a durat aproximativ o ora, la final niciun participant nu a facut declaratii.
De mentionat ca la intalnirea de la Cotroceni, liderii PD-L, Emil Boc, si PSD, Mircea Geoana au stat pe fotolii asezate chiar in dreptul sefului statului, iar inaintea venirii lui Traian Basescu in sala au discutat despre politica.