Raportul pe Justitie - Chiuariu, PNL: MCV e o arma politica

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 19:57
1156 citiri
Raportul pe Justitie - Chiuariu, PNL: MCV e o arma politica

Fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca raportul de vineri al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie a fost gandit prost si ca, de fapt, e folosit de puterea condusa de Traian Basescu pentru a-si hartui rivalii politici.

"Bineinteles ca MCV e folosit ca arma politica. S-a vazut. Principalilor adversari ai domnului Basescu li se fac dosare penale, iar apropiatilor, in frunte cu doamna Udrea sau domnul Videanu, nu numai ca nu li se fac, dar nici macar nu sunt chemati la audieri", a spus Chiuariu pentru Ziare.com.

Ca exemplu, el a vorbit despre dosarele facute liderilor UDMR in 2007, care au fost inchise dupa ce formatiunea maghiara a intrat la guvernare alaturi de PD-L.

"Mai e o chestiune. Vreau sa va uitati ca eu am acuzat anumite lucruri in 2007 privind ascunderea acestor dosare in sertare si scoaterea lor la momentul oportun. In 2007, cand UDMR era intr-un Guvern cu PNL care nu-i placea domnului Basescu, toti liderii UDMR, de la Marko Bela la actualul ministru al Sanatatii, Cseke Attila, aveau dosare penale.

Imediat ce domnii de la UDMR au devenit cooperanti si au intrat intr-un Guvern cu PD-L, aceste dosare au fost inchise. Nu are nicio legatura cu justitia, ci cu anumite interese politice si economice"

Fostul ministru a mai spus ca MCV e un mecanism gandit prost, pe ultima suta de metri dinaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si ca are o modalitate birocratica de a vedea lucrurile.

"E o chestiune inventata pe ultima suta de metri si atunci, ca orice lucru facut in graba, a iesit un lucru prost. Ce deranjeaza cel mai mult este modalitatea birocratica de a evalua lucrurile. Nu inseamna in niciun mod daca DNA are multe trimiteri in judecata, avem rezultate in justitie. Trebuie ca o instanta sa arate asta", a mai spus Chiuariu.

Chiuariu, pe care presedintele Traian Basescu l-a numit "tanar mafiot obraznic" pe vremea cand ocupa functia de ministru al Justitiei, mai crede ca raportul ar trebui sa faca referire la majoritatea parlamentara, in special la PD-L, atunci cand critica Parlamentul. El a raspuns afirmativ si cand a fost intrebat daca acest raport va afecta sansele Romaniei de a se integra in spatiul Schengen.

"Inevitabil, are un efect asupra Schengen. Nu ne scoate din zona in care ne-a pus raportul anterior din vara, care are doua concluzii principale. Unu - nu exista vointa politica pentru reforma in Justitie si lupta anticoruptie si doi - Romania nu-si indeplineste obligatiile internationale. Ofera argumente celor care se opun aderarii Romaniei la Spatiul Schengen", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat ce ar trebui sa faca actuala putere pentru a schimba lucrurile, Chiuariu s-a aratat de parere ca ar trebui mai intai sa adopte procedurile pentru a pune in aplicare codurile civile si penale adoptate de Parlament anul trecut. Chiar si asa, Chiuariu e sceptic si acuza Puterea ca se ocupa doar de atacarea adversarilor politici cu ajutorul Justitiei.

"Puterea lui Traian Basescu nu e in stare decat ca, prin anumite instrumente ca DNA, sa-i hartuiasca pe ceilalti si sa-i protejeze pe cei apropiati lui".

Raportul CE pe Justitie lauda DNA si critica Parlamentul.

Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie pentru Romania lauda DNA pentru lupta impotriva coruptiei, subliniaza progresele facute de aceasta in ultimul timp, referindu-se mai ales la actiunile din vami, dar in acelasi timp critica Parlamentul pentru blocarea dosarelor de coruptie.

Purtatorul de cuvant al presedintelui CE, Pia Ahrenkilde, a declarat ca "Romania, de la ultimul raport, a raspuns intr-un mod constructiv la problemele pe care le-a ridicat Comisia.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Iata ce te asteapta Cjiuariule, ca sa nu mai zici ca justitia a pus batista pe tambal!