Unde mai există cazare la preț rezonabil în Grecia: "Camera dublă pentru 6 nopți poate depăși ușor 1.000 de euro"

Joi, 22 Iunie 2023, ora 04:15
3894 citiri
Unde mai există cazare la preț rezonabil în Grecia: "Camera dublă pentru 6 nopți poate depăși ușor 1.000 de euro"
Imagine de pe o plajă din Grecia FOTO captură YouTube

Unul din doi greci nu va merge nicăieri în această vară, iar cei care vor pleca în vacanță vor fi nevoiți să reducă cheltuielile și numărul zilelor petrecute în concediu, deoarece sosirea în masă a turiștilor străini a dus la creșterea exorbitantă a prețurilor pentru localnici.

Grecia poate apărea în topul celor mai atractive destinații turistice și al țărilor care s-au recuperat cel mai rapid după pandemie, dar grecii par să urmeze un curs opus, fiind incapabili să-și petreacă vacanțele în propria țară.

De fiecare dată când turismul grecesc "prosperă", oportunitățile pentru greci de a-și petrece vacanțele în una dintre stațiunile turistice populare ale țării, în special pe insule, se micșorează, din cauza puterii lor limitate de cumpărare și a serviciilor "scumpe" care fac parte din pachetul total al vacanței (transport, cazare, masă, divertisment).

Noul sezon estival, care a început viguros începând cu luna mai, este însoțit de cea mai mare "factură" pentru vacanțe. Cu date disponibile de la hoteluri și companii de croazieră, se estimează că pachetul de vacanță de bază va crește în medie cu cel puțin 15% până la 20% în comparație cu anul trecut, scrie presa din Grecia.

În acest context, având în vedere sosirea în masă a turiștilor străini în destinațiile populare, majoritatea grecilor vor trebui fie să-și "umple buzunarele", fie să rămână acasă pentru a patra vară la rând.

Pe baza primelor date furnizate de organizațiile de consumatori, în acest an unul din doi greci nu își va lua vacanță, iar chiar și cei care vor călători către o anumită destinație vor fi nevoiți să-și reducă cheltuielile și numărul de zile petrecute.

Rezervările

În orice caz, o condiție de bază pentru ca cineva să nu depășească bugetul este să fi rezervat în timp util un pachet de vacanță de vară, găsind o cazare care să i se potrivească.

Grecii, care în mod tradițional așteaptă până în ultimul moment să decidă unde să meargă în vacanță, găsesc anul acesta mai dificil ca niciodată nu doar o destinație, ci mai ales să-și permită costul vacanței. Majoritatea camerelor de hotel (peste 80%) au fost cumpărate în avans (din toamnă) de către touroperatori, în timp ce camerele rămase (20%) sunt disponibile direct de la hotelieri la "prețuri la recepție", care pot fi de până la dublu față de ceea ce au plătit touroperatorii, scrie publicația keeptalkinggreece.com.

Jucătorii de pe piața turismului avertizează deja că această vară va fi "interzisă" pentru călătorii greci și asta din cauza cererii explozive din străinătate (similară cu cea din 2019 și în unele destinații insulare o depășește), în timp ce prețurile în general rămân ridicate.

Hotelurile înregistrează o cerere fără precedent

Hotelurile înregistrează o cerere fără precedent, în timp ce alte tipuri de cazare turistică, precum casele de vacanță și apartamentele de închiriat pe termen scurt, înregistrează o ocupare ridicată în perioada 15 iulie - 27 august. Pe baza celor mai mari platforme internaționale de închiriere de cazare turistică, pentru perioada cuprinsă între a doua jumătate a lunii iulie și 13 august, 80% dintre tipurile de cazare listate pe aceste platforme nu mai au disponibilitate.

De asemenea, pentru săptămâna de 15 august - sărbătoare publică în țară și vârful vacanțelor de vară pentru greci - sunt disponibile doar câteva camere.

În întreaga țară, tarifele disponibile pentru camere în iulie și august încep de obicei de la 70 de euro pe noapte pentru o familie de patru persoane care se înghesuie într-o singură cameră. Această categorie include diferite tipuri de cazare, care în majoritatea cazurilor fie "nu atrag privirea" și probabil ar trebui să coste cel puțin jumătate din preț, fie sunt situate în destinații turistice non-estivale. Aceste destinații, cum ar fi orașele și satele mici și mari din destinațiile de iarnă din Peloponez, Grecia Centrală și de Nord, pot fi o soluție pentru o vacanță în familie, dar implică deplasări zilnice cu mașina către/de la plajele învecinate, etc.

Nu există nicio cazare cu un preț mai mic de 150 de euro pe noapte pe insulele populare

În general, va fi însă dificil să găsiți cazare într-o destinație turistică populară care să coste mai puțin de 120 de euro pe noapte. Conform rezultatelor căutărilor pe platformele Booking și Airbnb, se pare că nu există nicio cazare cu un preț mai mic de 150 de euro pe noapte pe insulele populare precum Milos, Sifnos, Naxos, Folegandros, Mykonos sau Santorini. Situația este puțin mai bună în Paros, Andros sau Syros, dar fără "diferențe mari".

Astfel, pentru cineva care alege să stea într-o cameră dublă timp de șase nopți, "bugetul" necesar va începe cel mai bine de la 720 de euro și poate depăși ușor 1.000 sau chiar 2.000 de euro!

Se remarcă faptul că insulele mai mici și mai puțin populare, precum și destinațiile care aveau în trecut cazări la prețuri bune, au crescut semnificativ listele de prețuri în acest an, provocând surprize neplăcute, în special pentru vizitatorii lor obișnuiți. În unele cazuri, pentru camere simple de închiriat, proprietarii cer 200 sau chiar 300 de euro pe noapte!

Biletele

La aceste costuri se adaugă cheltuielile pentru biletele de feribot, care pe mai multe insule din Marea Egee depășesc acum 100 de euro (doar dus) de persoană. În special, prețurile biletelor de feribot și de avion rămân la niveluri ridicate, iar în multe cazuri chiar depășesc costul cazării.

Chiar și soluția obișnuită a unei vacanțe cu mașina, la care apelează cei care nu își permit biletele de feribot sau de avion, îngrijorează în continuare mulți oameni în acest an, deoarece prețurile la carburanți rămân ridicate, iar costurile de taxe de autostradă trebuie, de asemenea, calculate în costurile de călătorie, fără a menționa prețurile pentru mâncare și alte cheltuieli zilnice care vor crește bugetul pentru vacanță.

Pe insula Creta, au fost înregistrate recent multe plângeri din partea consumatorilor care au fost nevoiți să plătească 10 euro pentru o salată grecească tradițională la un restaurant mediu.

Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii care își fac vacanțele în zone exotice anul acesta. "Astea sunt destinații mișto, ieftine, unde poți să vezi cu adevărat chestii faine"
Românii așteaptă cu nerăbdare vacanțele din sezonul estival. Unii știu deja unde vor merge, alții planifică să vadă locuri noi. O discuție despre planurile de vacanță pentru anul...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#vacanta grecia, #preturi, #scumpiri, #cazare, #camera dubla, #pret rezonabil , #Grecia