Senatorul PNL Varujan Vosganian isi pastreaza imunitatea, dupa ce senatorii au respins cererea de ridicare in vederea inceperii urmaririi penale in cazul sau.
Votul a fost secret, cu bile. Au fost prezenti 174 de senatori, dintre care doar 151 si-au exprimat votul. 25 de voturi au fost pentru inceperea urmaririi penale, in timp ce 126 au fost impotriva.
Astfel, Senatul nu a admis cererea de urmarire penala in cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Potrivit regulamentului, aprobarea unei astfel de solicitari necesita votul majoritatii senatorilor prezenti.
"Recunosc ca ma incearca un sentiment de emotie. Nu exista un gest de solidaritate si de incredere mai mare decat acesta", a spus senatorul liberal, multumindu-le colegilor.
Vosganian a tinut, insa, sa precizeze ca va cere consultari cu premierul si ceilalti membri din Guvern, el fiind pregatit sa-si dea demisia de onoare daca se va considera ca acest lucru va ajuta la imaginea Romaniei.
"Sunt pregatit sa-mi depun demisia de onoare daca aceasta va fi concluzia consultarilor impreuna cu colegii mei din Guvern si impreuna cu prim-ministrul Victor Ponta", a afirmat Vosganian, in plenul Senatului.
Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, in plenul Senatului, ca procurorul de caz care a instrumentat dosarul lui Varujan Vosganian poate sa considere ca fiind un complot si reducerea TVA la paine aprobata de Guvern, daca ar merge pe aceeasi logica a cererii inceperii urmaririi penale a ministrului Economiei.
Basescu: Ponta, mai cinic si mai brutal decat Nastase
In schimb, presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca USL prefera sa isi apere oamenii din Guvern, decat sa permita tarii sa aiba un raport MCV favorabil.
"Cred ca blocarea accesului Parchetului la un membru al Guvernului este o greseala, cum cred ca o greseala este si mentinerea domnului Dragnea in Guvern. Probabil ca USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este evident ca este mai important pentru ei sa isi apere oamenii decat sa permita tarii sa aiba un raport favorabil", a afirmat seful statului, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, in 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.
Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Ar fi trebuit sa primeasca o scatoalca de sa-i sara... Vezi tot