Opinii: Vasile Blaga - invins, dar victorios

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Septembrie 2010, ora 16:33
8060 citiri
Opinii: Vasile Blaga - invins, dar victorios

Nu cred ca pe mormantul ministerial al lui Vasile Blaga, deja imbibat cu lacrimi, trebuia varsata, de fapt, vreuna. Din cel putin doua motive: pe de-o parte, fostul ministru de Interne iese victimizat si, in fond, intarit, in urma demisiei sale spectaculoase, iar pe de alta parte nu a fost in realitate nici pe departe acel demnitar reformist si de neinlocuit din legenda creata in jurul sau.

In mod normal, in orice stat democratic, dupa un episod precum cel de vineri, ministrul de Interne ar fi demisionat imediat. Un ministru nu are doar raspundere penala, administrativa si disciplinara. El are, in primul rand poate, raspundere politica, in virtutea careia da socoteala pentru activitatea oamenilor din subordinea sa si exact asta trebuia sa faca din start Vasile Blaga.

Demisia ar fi fost una de onoare in primele ore dupa mitingul neautorizat de vineri, cand insa Vasile Blaga nici nu s-a gandit la asa ceva, ba chiar anunta cresteri salariale. Probabil ca nici luni n-ar fi existat vreo demisie fara fronda prezidentiala si fara ca Traian Basescu sa-i fi cerut implicit sa se retraga.

Dar faptul ca a demisionat doar in urma cererii implicite a presedintelui si ca urmare a unui presupus conflict deschis cu seful statului i-a dat lui Vasile Blaga posibilitatea unei victimizari copioase. O posibilitate pe care a valorificat-o la maximum printr-un discurs inteligent de anuntare a demisiei, punctand aspectul de onoare, fara sa-si asume vreo responsabilitate si disociind ferm institutia Politiei de cei 5-6.000 de protestatari care au incalcat legea.

PSD si PNL au inceput imediat sa-l jeleasca pe ministrul de Interne acum extrem de valoros, dar despre care in urma cu cateva luni sustineau ca a coordonat fraudarea alegerilor prezidentiale. In partid, colegii din garda veche, in frunte cu Theodor Stolojan si Ioan Oltean, s-au agatat de pulpana pantalonului sau si l-au rugat fierbinte sa nu plece, ignorand adversitatea de la Cotroceni.

Chiar si Marko Bela i-a ridicat osanale lui Vasile Blaga si i-a aratat intreaga sustinere, iar Emil Boc a pus cireasa pe tortul martirizarii, spunand ca Vasile Blaga raspunde pentru greseli care nu sunt ale lui. In Ministerul de Interne, de la subordonatii directi pana la simplii politisti este privit ca un erou care a preferat sa se sacrifice pentru a-si apara oamenii si onoarea institutiei.

Una peste alta, perceptia cvasiunanima este ca Vasile Blaga, om de onoare, a fost eliminat din Guvern pe nedrept, in virtutea unui joc de putere, pentru ca reprezenta ultimul pilon al tripletei BVB aflat in conflict cu presedintele si Elena Udrea. Partial este corect, dar nu in totalitate.

Vasile Blaga nu a fost nici pe departe ministrul atat de performant pe care il jeleste toata lumea. In afara de reusita certa din primul mandat cand, impreuna cu Monica Macovei, a reusit sa inlature steguletul rosu de pe capitolul european JAI, alte mari fapte de vitejie nu are. Nu a fost un ministru reformist, ba chiar a declarat de cate ori a avut ocazia ca nu face nicio restructurare la Interne. Trecerea sa pe la Dezvoltare Regionala s-a lasat mai degraba cu suspiciuni de coruptie decat cu realizari, iar proiectul Schengen are mari si grave deficiente bine tinute sub pres.

In partid, Vasile Blaga este, intr-adevar, unul dintre cei mai importanti membri ai tripletei BVB, dispus mereu la cele mai mari compromisuri, unul dintre artizanii pesedizarii PD-L. A stiut sa castige alegeri, a stiut sa-si castige fidelitatea celei mai mari parti a partidului, stie sa controleze teritoriul ca nimeni altul, dar prin metode feseniste clasice. A avut mereu o presa buna pentru ca a fost generos cu ea, dupa cum generos a stiut sa fie si cu Opozitia, care a beneficiat de finantari importante din banii gestionati de ministrul Blaga. Culege acum roadele si le va culege in continuare.

Victimizarea lui Vasile Blaga este accentuata si de profilul succesorului sau. Traian Igas este o figura palida, fara vreo competenta manageriala sau profesionala dovedita, inclusiv in mandatele parlamentare. S-a facut remarcat doar prin tentativa esuata lamentatabil de dizlocare a lui Mircea Geoana din fruntea Senatului. El pare a fi fost ales doar pentru a intari latura parlamentara a Guvernului, dar si influenta liderului filialei Arad, Gheorghe Falca, piesa importanta a taberei proBasescu din PD-L.

Nu stiu daca toate acestea sunt suficiente pentru ca Traian Igas sa faca fata dosarului Schengen, sa reformeze Internele si sa controleze structurile complicate din minister, in frunte cu serparia numita DGIPI, iar un esec nu ar face decat sa mai adauge o raza aurei lui Vasile Blaga.

Combinatia dintre generozitatea bine calculata si victimizarea de acum il transforma pe Vasile Blaga in liderul informal al opozitiei antiprezidentiale din PD-L. Un adversar complicat inclusiv pentru ca il cunoaste pe presedinte, cu tot cu vulnerabilitati si secrete, cu mult mai bine decat aceasta si-ar dori. Sigur, pierderea Internelor nu este o fericire, dar Vasile Blaga a transformat infrangerea in victorie.

De partea cealalta, desi pare ca a invins, Traian Basecu ar putea marca, de fapt, o infrangere. A scapat de ultimul pilon guvernamental al tripletei BVB si si-a intarit influenta in Executiv printr-un minister cheie, dar s-a ales cu cel mai periculos adversar la care se putea gandi si a creat in jurul lui o miscare de coagulare a garzii vechi din partid care-si cauta un lider autentic, exact ceea ce tabara sustinatorilor sai nu are. In perspectiva viitorului congres PD-L, toate acestea s-ar putea dovedi teribil de periculoase.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Vasile Blaga demisie, #Vasile Blaga Interne , #demisie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Ioana Ene .... termeni ca " si-a intarit influenta in Executiv printr-un minister cheie" sunt penibili , zau asa . Dl. Blaga trebuia sa plece pentru ca avea la dispozitie 2:15 , serviciu de informatii