Ziare.com

Puscas: Ce sa cerem la negocieri in UE sa n-ajungem cimitir

de Lucian Lumezeanu
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 16:42

   

Puscas: Ce sa cerem la negocieri in UE sa n-ajungem cimitir
Fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a declarat ca Romania ar trebui sa ceara, la actualele tratative pentru implementarea acordului pentru o guvernanta fiscala in UE, sa existe perioade de tranzitie pentru implementarea unora dintre deciziile care ar putea afecta piata romaneasca a muncii si competitivitatea tarii.

El a spus si ca acordul ar putea sa se dovedeasca unul bun, dar ca depinde de mai multi factori, astfel incat nu e exclusa o ramanere la nivelul de "cimitir".

"Romania are un interes extraordinar de mare in filosofia generala a acordului legata de uniunea financiara si competitivitatea, dar nu ca cifre macroeconomice, ci al productivitatii si veniturilor realizate. Romania, in mod sigur, va trebui sa sustina aspectele acestea, dar sa gaseasca argumente pentru o eventuala perioada de tranzitie care ar fi trebuit sa fie sustinute de niste studii de impact, n-am vazut asa ceva.

Acordul UE, in negociere- vezi schimbarile, controversele si pasii

Apoi, ar trebui sa se intereseze foarte tare referitor la piata muncii, iarasi din perspectiva economiei reale, nu din perspectiva macrofinanciara. De ce? Pentru ca Romania are o populatie de peste 3 milioane care lucreaza in Uniunea Europeana si este partea cea mai dinamica a fortei de munca din Romania si e interesata sa fie prezenta acolo si sa gaseasca solutii. Inca o data spun, noi nu facem decat sa enuntam niste probleme, pozitia Romaniei ar fi trebuit sa fie sustinuta de studii de impact, sper sa le aiba cei care negociaza in numele Romaniei", a spus fostul sef al Departamentului de Afaceri Europene pentru Ziare.com.

"Romania poate sa solicite perioade de tranzitie - nu va intra decat la data la care va accede in zona euro, dar perioadele astea vor trebui precizate in timp. Daca zici ca ti-ai propus 2015 sa intri in zona euro si nu ai evaluari sa spui ca vei fi gata, lumea va rade de noi. Romania va obtine niste perioade de tranzitie, nu-mi dau seama ce lungime vor avea, dar vor trebui determinate foarte clar. Daca nu, se vor intoarce impotriva Romaniei", a adaugat Puscas.

Fostul negociator-sef spune ca acordul la care au convenit 26 din cele 27 de state membre la Consiliul European din 8-9 decembrie e, in principiu un lucru bun, dar ca ar putea avea si efectul contrar - ca tara sa stagneze la "stadiul de cimitir".

"Cine poate sa aiba asemenea cifre macroeconomice inseamna ca are o economie sanatoasa, nimeni nu le contesta in sine. Ce e de discutat e in ce masura Romania poate sa avanseze spre dezvoltare sau, asa cum zicea un analist francez despre Romania si Bulgaria, te mentii la stadiul de cimitir, adica nu se misca nimic.

Acordul nu va asigura iesirea din criza, va asigura relansarea si o credibilizare a economiei. Masurile de criza exista, ele sunt tinute in frau mai ales de Banca Centrala Europeana si de sistemele nationale. Aici nu ar fi probleme, atat timp cat ar exista perspectiva pe termen mediu si termen lung. Un asemenea pact de uniune financiara ar da Uniunii Europene o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung. Nu e suficient, e numai o etapa - Uniunea Europeana, din punctul de vedere al integrarii, e ramasa in urma, trebuie sa recupereze multe-multe domenii, nu numai cel fiscal", a incheiat Puscas.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3154 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acordul din Decembrie 2011 pentru Romania este o aberatie!

Sfrijita si paralitica economie romaneasca nu poate intra in clubul UE al economiilor culturiste.
Vasilica a lu' Puscas se vrea "delicat" cand spune "poate" exprimand astfel posibilitatea: poate exista viata pe Marte, poate incepand de maine vom fi capabili sa ne teleportam... poate...
Ca sa nu va mai agatati de iluzii voi spune clar: acordul acela pentru Romania este o aberatie care ne va inmormanta definitiv. Degeaba declarativ la Baiseaca ar fi "vointa" daca practic Romania nu se poate!

 

Romania: peste 3 milioane in UE; cea mai dinamica forta de munca!!!

Corect! (cei din State si Canada vor face obiectul unei negocieri separate a Romaniei cu tarile de adoptie). "Cei peste 3 milioane platesc impozite si taxe tarilor de adoptie din UE!; Romania e interesata sa fie prezenta acolo (cu cea mai dinamica forta de munca) si sa gaseasca solutii" de reimbursement din partea tarilor de adoptie din UE si NU din partea celor peste 3 milioane romani care muncesc in UE, mai ales ca numarul romanilor care muncesc in UE e in crestere, nu in scadere. Paradox: criza economica favorizeaza angajarea emigrantilor romani (mai ieftini ca bastinasii-interesant pt. angajatori) si totusi platitori de impozite (fiscul incaseaza) la fel ca si bastinasii.

 

Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic

"Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic". rumanika sprijina schimbarea, dar nu daca o afecteaza. dashteptilor, credibilizarea eu depinde si de rata schimbarii.

iar problema cu rrumansii gast arbeiter e simpla. cine vrea sa ramana rruman sa plece acasa in rrumanika, sa ii dea guvernul bashinescu un loc de munca.

Schimbarea la fată

Cand mai toată lumea se astepta ca presedintele Băsescu să renunte la radicalitatea opinilor referitoare la reforme, la sarsitul săptămanii trecute, in fata studentilor romani din străinătate, acesta a reluat cu aceeasi convingere tema continuării reformei. Aici fiind vorba de o reformă constitutională, de reforma sănătătii si de reforma administrativă.
Nu s-ar putea spune din tonul, dar mai ales din continutul celor sustinute, că Traian Băsescu e dispus la jumătăti de măsură, asa cum e dispus partidul de guvernămant sau asa cum sunt dispuse grupările politice din arcul guvernamental. Dimpotrivă, a dat impresia că nu cunoaste opiniile acestora sau, dacă le cunoaste, face abstractie de ele.
Despre fiecare in parte a spus cate ceva, făcand referiri doar la chestiunile ce deranjează persoana sa. Despre Constitutie, de pildă, a refuzat să aprofundeze tema, s-a oprit doar la echivocurile acesteia, la confuziile generate in privinta raporturilor dintre puterile din stat. Asta e marea durere a lui Traian Băsescu. Visul acestuia este formula americană in care presedintele este si premier. Nu se multumeste, nu s-a multumit si nu se va multumi in cei doi ani pe care ii va mai petrece la Cotroceni, să facă propuneri, să-si manifeste opiniile numai de sub reflectoarele camerelor de luat vederi sau la microfoanele unor posturi de radio.
Faptul acesta ii injumătăteste puterea, il tine la distantă de probelemele executivului, il pune in situatia neclară si neplăcută ca el să propună si doar el să audă. Pozitia lui, in acesti ani, a fost doar a unui om rău de gură, a unuia, e adevărat, cu voce puternica, hotărată, dar atat, nimic mai mult.
Adevărata putere a existat numai in birourile ministeriale si in ordinele primului-ministru si a ministrilor. Fiind o persoană vocală, toată lumea l-a crezut in mod fals omul cel mai puternic din Romania. Nu a izbutit, atunci cand a dorit, nici să schimbe premierul, nici să intreprindă vreo remaniere guvernamentală. Prim-ministru pană in prezent este tot Emil Boc, iar ministri sunt aceeasi de cativa ani buni, nimeni nu le-a luat fotoliile.

 

Schimbarea la fată.II

Despre reforma administrativă, se pare, că abia acum a vorbit in termeni mai cumpătati. Desigur, insistă să se facă, dar, credem, că intaia oară o vede ca o actiune procesuală, desfăsurată in etape, intr-un răstimp de cativa ani buni. Pană mai ieri reiesea din spusele sale că trebuie făcută in stil heirupist. Vobea de o reformă a administratiei, a reimpărtirii teritoriale ca o chestiune ce trebuie incepută si incheiată pană la alegerile din anul acesta. Judeca lucrurile ca un comandant de navă: intr-o oră să fie spălată puntea, pană maine la amiază să fie descărcată marfa, iar marinarii au invoire numai pană la oa 18. Nu a judecat pană acum lucrurile ca, această re'mpărtire teritorială, ar avea nevoie de timp, de cativa ani buni pentru a fi dezbătută, intai să apară in Monitorul Oficial, să se facă apoi transferul serviciilor, să se transfere arhivele, să se interconecteze la internet toate localitătile, pană la cel mai depărtat si cel mai izolat sat.
Nu putem arunca tara in haos, acum in preajma alegerilor, a spus Băsescu cu intelepciune c]nd mai ieri, pleda pentru viteză, rapiditate, o iuteală ce ar fi aruncat tara in cea mai cruntă debandadă. Poate ne inselăm si nu ar fi prima oară cand ne inselăm, dar Băsescu pare a fi devenit mai ponderat, mai intelept. Să fie o schimbare la fată?

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor