Cum explica Viorica Dancila decizia PSD de a ramane la guvernare "pana la capat" (Video)

Luni, 26 August 2019, ora 21:03
5529 citiri
Cum explica Viorica Dancila decizia PSD de a ramane la guvernare "pana la capat" (Video)
Foto: captura Facebook PSD

Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni seara, ca membrii Comitetului Executiv au aprobat in unanimitate continuarea guvernarii si ca decizia ALDE de a iesi de la guvernare este "de neinteles".

"Am convocat CEX in urma deciziei ALDE de a abandona responsabilitatea guvernarii. In unanimitate, colegii au sustinut ca trebuie sa continuam guvernarea. Avem responsabilitate fata de cei care ne-au acordat votul in 2016, avem responsabilitate pentru implementarea programului de guvernare, o responsabilitate pe care ne-am asumat-o impreuna cu ALDE, dar iata ca trebuie sa ducem mai departe, doar PSD. Vom continua guvernarea, vom implementa in continuare programul de guvernare, iar in eventualitatea in care ALDE decide demisia ministrilor vor fi numiti interimari", a declarat Viorica Dancila, intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara, dupa sedinta CEX.

Dancila a precizat ca decizia ALDE este de neinteles.

"Pentru noi este o decizie de neinteles din partea ALDE. Nu putem vorbi de restructurare, de un nou program de guevrnare. Intelegeam daca era vorba de o candidatura. (...) Intelegeam daca iesea din coalitie pentru a-si ridica partidul in sondaje, dar vedem ca nu s-a intamplat. Sunt lucruri pe care nu le intelegem, dar important este care sunt urmatorii pasi si ce putem face pentru Romania si pentru romani", a spus presedintele PSD.

Premierul a mai anuntat ca Ramona Manescu (ALDE) ramane in functia de ministru al Afacerilor Externe.

"Are proiecte in ministerul pe care il conduce si eu cred ca a dat dovada de foarte multa responsabilitate. Dincolo de actiunile de partid trebuie sa avem in vedere ceea ce se intampla cu imaginea Romaniei pe plan extern. Din acest considerent doamna Manescu a decis sa ramana in Guvern. In eventualitatea in care ceilalti ministri ALDE isi depun demisia, sunt ministri in Guvern care vor prelua interimar functiile", a mai spus Dancila.

Vor fi propusi interimari la Energie - Nicolae Badalau, Mediu - Ioan Denes, Relatia cu Parlamentul - Radu Oprea.

Ea a precizat ca PSD va negocia pentru a obtine majoritatea in Parlament si ca va folosi "toate parghiile" pentru ca Guvernul sa-si duca la capat programul de guvernare.

Liderul PSD a precizat ca partidul a considerat ca "nu este timpul" ca partidul sa se ocupe acum de o restructurare guvernamentala, prioritare fiind programul de guvernare si alegerile prezidentiale.

"Eu cred ca dl presedintele Calin Popescu Tariceanu stia despre modul in care este alcatuit Guvernul, atunci cand a plecat cu PSD la guvernare. Probabil daca schimbam venea cu un alt motiv si de fiecare data mai intervenea ceva. Cert este ca ALDE a dorit sa iasa de la guvernare si sa se alature PRO Romania", a spus Dancila.

Ea a adaugat ca, daca va fi o motiune de cenzura, daca va trece acea motiune de cenzura, "ne supunem votului Parlamentului si asta e situatia".

"Cred ca trebuie sa dam dovada de putere si determinare pana la capat. Am alaturi de mine intreaga organizatie PSD la nivel national (...) Nu-mi este teama de alegeri anticipate. Singura mea teama este sa nu pierdem increderea oamenilor", a spus Dancila.

Cu privire la criticile lui Robert Negoita, liderul PSD a amintit ca acesta este suspendat din partid.

"Indiferent daca PSD va pierde, poate, eu vreau sa cred ca am facut ceea ce trebuie, ca nu am dus tara in instabilitate, nu am adus un prejudiciu in plan extern Romaniei", a mai spus presedintele PSD.

Reamintim ca luni a fost o zi agitata pe scena politica, unde ALDE a decis sa rupa coalitia cu PSD, sa iasa de la guvernare si sa faca o alianta electorala cu ProRomania a lui Victor Ponta, pentru sustinerea la alegerile prezidentiale ale lui Mircea Diaconu.

In replica, Viorica Dancila a convocat o sedinta de urgenta a conducerii PSD si in urma discutiilor s-a stabilit ca PSD ramane la guvernare si va stabili pasii urmatori pentru a face fata unei posibile motiuni de cenzura de rasturnare a guvernului. PSD a mai stabilit si cine va lua locul ministrilor ALDE care vor parasi guvernul si a anuntat ca Ramona Manescu, ministrul de Externe din partea ALDE, va ramane in guvern, chiar daca va fi exclusa din ALDE pentru aceasta decizie.

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu a mai anuntat ca se retrage din cursa pentru prezidentiale, ca isi va da demisia din functia de presedinte al Senatului, dar si ca, de pe bancile Opozitiei, va vota o eventuala motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila.

Pe fondul instabilitatii politice din zona Puterii, PLUS si USR au cerut demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate, iar liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca va demara strangerea de semnaturi pentru a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Dancila.

De asemenea, UDMR, pe care PSD miza pentru pastrarea majoritatii parlamentare, a anuntat ca ramane in Opozitie si ca de data aceasta, considera ca o motiune de cenura impotriva guvernului Dancila are sanse sa treaca. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins insa varianta declansarii de alegeri anticipate.

Atat din ALDE, cat si din PSD, au existat contestatari ai deciziilor luate de cele doua partide, ceea ce face interesanta reconfigurarea scenei politice in perioada urmatoare.

Vezi filmul zilei de luni al scenei politice de la Bucuresti, o zi cu turbulente majore, care creioneaza in continuare o perioada marcata de criza politica.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Dancila retragere ALDE guvernare , #premier