Gest impresionant. 26 de personalitati, intre care Ana Blandiana si Ivan Patzaichin, le-au trimis elevilor scrisori scrise de mana la inceputul anului scolar

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 21:39
2923 citiri
Gest impresionant. 26 de personalitati, intre care Ana Blandiana si Ivan Patzaichin, le-au trimis elevilor scrisori scrise de mana la inceputul anului scolar

Elevii din clasa a III-a de la Scoala Gimnaziala nr. 1 "Sf. Voievozi" din Bucuresti au primit, la inceputul acestui an scolar, scrisori scrise de mana de mai multe personalitati ale Romaniei.

Ana Blandiana, Maia Morgenstern, Alexandru Tomescu, Marian Preda, Daniel David, Medeea Marinescu, Melania Medeleanu, Amalia Enache, Carmen Lidia Vidu, Catalin Stefanescu, Marius Manole, Dumitru Budrala, Karla Codrea, Francesca Velicu, Marius Chivu, Radu Vancu, Ivan Patzaichin, Dana Gont, Dan Perjovschi, Ana Barton, Ana Maria Branza, Teodora Tompea, Ioana Ciurlea si Liviu Jicman sunt cei care le-au scris copiilor mesaje emotionante si de incurajare cu ocazia acestui inceput special de an scolar. Organizatorii proiectului "Ora de caligrafie" doresc astfel sa le aduca aminte atat copiilor, cat si adultilor, cat de important este scrisul de mana si implicit educatia. "Ora de Caligrafie" este un concept PiArt Vision, organizat in colaborare cu Muzeul National Cotroceni si sustinut anul acesta de DPD Romania.

Scrisorile le-au fost trimise elevilor in contextul in care, anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, "Ora de caligrafie" nu a mai putut avea loc ca de obicei, cu copiii in banci, alaturi de personalitati ale Romaniei, care le impartaseau celor mici din experienta lor si le insuflau dorinta de a invata.

Alexandru Tomescu: "Scrisul de mana este unul dintre cele mai fidele selfie-uri"

"Scrisul de mana este unul dintre cele mai fidele selfie-uri pe care ni le putem face: ne spune multe despre personalitatea noastra", i-a scrisviolonistul Alexandru Tomescu Ilincai, eleva in clasa a III-a la Scoala Gimnaziala Nr. 1 "Sf. Voievozi" din Bucuresti.

"Iti doresc sa ai norocul de a descoperi, in aceasta perioada de izolare, bucuria de a cunoaste lumea citind. Cu cat vei citi mai multe carti, cu atat copilaria ta din timpul pandemiei, pe care o vei lasa in urma crescand, va fi mai frumoasa si mai plina de inteles", i s-a adresat Mirunei scriitoarea Ana Blandiana.

"Draga mea prietena Maria, sunt foarte bucuroasa si foarte emotionata ca pot sa iti scriu asa, de mana", a marturisit, in scris, actrita Maia Morgenstern. "Iti doresc sa-ti urmezi pasiunile", i-a caligrafiat actorul Marius Manole micutei Eva Nicole, in vreme ce actrita Medeea Marinescu i-a scris lui Cosmin ca ii doreste sa se bucure "din plin de anii de scoala".

Dan Perjovschi: "Literele sunt ca niste animalute"

"Oriunde vei face orele - in clasa, cu colegii sau acasa, din fata laptopului -, este important sa stii ca inveti pentru tine. Si nu doar pentru acum, ci pentru toata viata. Vei vedea: cu fiecare lucru nou pe care il inveti, vei descoperi lumea. Si o vei cuceri", este mesajul regizorului Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

"Literele sunt ca niste animalute. Daca lui M ii lungesti mijlocul si rotunjesti partile, poate fi un elefantel. Uite-asa te poti juca cu literele: fiecare cuvant e o turma sau o gasca de vietuitoare", este mesajul original transmis Yasminei de artistul Dan Perjovschi.

"Draga Eva Maria, te rog sa privesti acest an scolar ca pe o excursie minunata din care ai multe de invatat... Ai grija de campionul din tine", a scris multipla campioana Ana Maria Branza, iar Ivan Patzaichin i-a trimis un mesaj emotionant lui Eduard, sportivul clasei: "In acest an, care ne-a dat pe toti peste cap, trebuie sa-ti construiesti echipa cu intelepciune. Ea e alcatuita din parintii tai, din profesori, colegi si prieteni... Acesti coechipieri iti vor insufla curajul sa-ti urmaresti ambitiile, sa treci peste obstacole si sa-ti indeplinesti visul".

Rectorul UBB, Daniel David: "Calea cea mai sigura pentru a-ti fi bine in viata este educatia"

"Cand desenezi ceva, iti imaginezi cum va arata la sfarsit. La inceput, totul este doar in mintea ta, apoi prinde contur, prinde viata, linie cu linie, punct cu punct. La fel este si scoala. Fiecare carte citita, fiecare lectie invatata este ca un punct, ca o pata de culoare care intregeste desenul si il face mai clar", a caligrafiat cu grija Marian Preda, rectorul Universitatii Bucuresti.

"O sa-i auzi pe unii ca mai spun ca pot avea succes si fara scoala. Nu-i crede. Sunt intamplari rare si noroc. Nu-i calea care merita urmata. Calea cea mai sigura pentru a-ti fi bine in viata este educatia", a subliniat Daniel David, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Marius Chivu: "Invatatura te va face si mai frumoasa"

"Cuvantul este energie, Andreea, este forta, este emotie. Cuvantul leaga si dezleaga, apropie si indeparteaza, bucura si intristeaza, ridica si coboara. Numai de noi, oamenii, depinde ce putere ii dam cuvantului", este o parte din mesajul de suflet al scriitoarei Ana Barton.

"Educatia este lucrul de care te vei bucura cel mai mult in viata. Iar invatatura te va face si mai frumoasa😊. Cu fiecare carte citita, care valoreaza cat o calatorie in jurul lumii, cu atat mai frumoasa vei deveni. Cartile vor face mereu diferenta dintre tine si ceilalti", i-a transmis Evelynei scriitorul si criticul literar Marius Chivu.

Iar poetul Radu Vancu i-a scris Stefaniei ca ii va aduce multa frumusete in viata faptul ca vrea sa deprinda taina si arta cititului. "Cititul te va duce intr-o padure magica prin care m-am plimbat pe cand aveam varsta ta si, cand sunt norocos, ma plimb si acum", a marturisit scriitorul.

"Sa te bucuri de scoala, sa nu-ti fie frica sa gresesti, sa nu-ti fie frica sa intrebi, sa fii bun cu tine si cu cei din jur", este invatatura regizoarei Carmen Lidia Vidu.

Catalin Stefanescu: "Scoala e ceva la care trebuie sa participam cu toata fiinta noastra"

"Scrisul de mana este un ajutor important pe drumul invatarii. Fie ca este vorba de lectii pentru scoala, fie ca este vorba despre o scrisoare catre bunici sau rude, sa incerci sa scrii atent de mana cat mai adesea", este sfatul lui Liviu Jicman, directorul general al Muzeului National Cotroceni.

"Nu uita sa zambesti des, chiar si in aceasta perioada mai grea. Ochisorii tai frumosi se vad si cu masca pe fata, iar zambetele se vad in ochi", este sfatul jurnalistei Ioana Ciurlea. Iar colega ei, Teodora Tompea a scris, la randul ei: "Prin educatie si mult curaj vei ajunge departe. Sa cunosti lumea asa cum e ea. Frumoasa".

"Am mare incredere in tine, Denisa, ca vei invata bine, vei scrie frumos si vei avea grija sa ai mereu mainile curate", a scris jurnalista Amalia Enache, iar realizatorul de televiziune Catalin Stefanescu a transmis mesajul ca "scoala e locul unde ne formam ca oameni si unde trebuie sa fim protejati. Si e ceva la care trebuie sa participam cu toata fiinta noastra".

"Educatia iti va da puterea sa stii cum sa mergi pe drumul tau. Invata de la scoala, de la oameni, din povesti. Vei gasi atat de multe raspunsuri", a scris de mana, ca in manualele de caligrafie, jurnalista Dana Gont.

Provocarea balerinei Francesca Velicu

"Prietenii adevarati rad cu tine, te asculta cand ti-e greu, te dojenesc cand gresesti, dar te iarta de fiecare data", a scris, cu intelepciune, Melania Medeleanu.

"Draga Daria, Copilaria este magica. Tu poti sa fii orice iti doresti. De tine depinde, pentru ca si tu esti magica", a spus Karla Codrea, CEO DPD Romania.

Iar balerina Francesca Velicu i-a pus o intrebare-provocare lui Igor, unul dintre copiii preocupati mereu de performanta: "Putem oare sa ne atingem tintele fara ca ceea ce se intampla in jurul nostru sa ne impiedice?".

Si doamna invatatoare Cristina Senosde la Scoala Gimnaziala Nr. 1 "Sf. Voievozi" a avut parte de o surpriza: a primit o scrisoare scrisa de mana de la Elena Andrei, director de marketing DPD Romania, compania care a sprijinit proiectul Ora de caligrafie din acest an: "Va rugam sa aveti in continuare grija de copii, pentru ca sunt mici si fragili si au atat de mare nevoie de indrumare, mai ales in aceasta perioada dificila. Pentru asta, aveti toata recunostinta noastra".

Pentru a sustine demersul, Muzeul National Cotroceni va organiza in perioada 15 octombrie - 15 noiembrie o expozitie cu scrisori si documente scrise de mana aflate in pastrarea Muzeului. Alaturi de aceste exponate istorice, vor fi expuse si copii ale scrisorilor trimise copiilor de personalitati implicate in "Ora de caligrafie". Expozitia va putea fi vazuta si online, pe site-ul Muzeului.

Ora de caligrafie este un proiect PiArt Vision, organizat impreuna cu Muzeul National Cotroceni. Proiectul aflat anul acesta la a patra editie este un concept cultural-educational prin care personalitati ale Romaniei, din diferite domenii, transmit un indemn pentru educatia temeinica. In prima etapa a editiei de anul acesta a Orei de caligrafie, mai multe personalitati au transmis tuturor copiilor din Romania un mesaj video (il puteti vedea aici: https://youtu.be/eJXcDW0DOjE). Anul acesta, Ora de caligrafie a fost sustinuta de compania de curierat DPD Romania.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ana Blandiana, #Ivan Patzaichin, #Maia Morgenstern , #showbiz