Ce si cat mancam vara?

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 11:37
3624 citiri
Ce si cat mancam vara?
Foto: Arhiva

Alimentatia trebuie sa tina pasul cu anotimpul. Este bine pentru organism si este bine si pentru planeta. Consumand alimente de sezon, emisiile de dioxid de carbon produse in urma transportului se reduc substantial.

Deci, ce si cat mancam vara? Dieta de vara trebuie sa se adapteze la temperaturile ridicate, la umiditate si la nevoie organismului de a avea resurse pentru a-si mentine constanta temperatura.

Fie ca este vara, fie ca este iarna, procesele de termoreglare ale corpului uman sunt mari consumatoare de energie. Toate acestea o schimbare a stilului alimentar, scrie Rediff.

Evita cafeina si bauturile carbogazoase, alcoolul si excesul de zahar. Toate acestea accelereaza diureza, adica eliminarea de apa din organsim. Pierderea de apa implica si pierderea de minerale, ceea ce aduce prejudicii organsimului, mai ales sistemului cardiovascular, tubului digestiv si rinichilor. Deshidratarea poate sa duca la pierderea starii de constienta sau la afectiuni grave.

Nu bea lichide reci. Nu doar ca nu te racoresc, dar determina o reactie anormala a vaselor de sange. Nu bea lichide dulci. Sunt inutile si nu hidrateaza. Alege sucurile naturale din fructe sau legume sau pur si simplu apa.

Vara exista o tendinta generala de a manca mai usor, fara ca aceasta sa mai fie un efort major. Regula spune ca trebuie sa consumam cel putin 500 de grame de legume in fiecare zi, iar vara acest barem este foarte usor de atins.

Elimina grasimile animale, dar inlocuieste-le cu surse sanatoase de grasimi vegetale: ulei de floarea soarelui si de masline, avocado, peste gras.

Bea limonada. Foloseste suc de lamaie, suc de portocala sau oricare alt tip de suc de citrice, diluat cu apa. Bea lapte batut. Sunt solutii excelente pentru rehidratarea organismului.

Elimina alimentele foarte picante, foarte sarate si limiteaza consumul de zahar.

Consuma proteine! Cele mai bune sunt proteinele vegetale. Fasolea, lintea sunt alimente de baza vara, mai ales ca pot fi incluse in salate si mancaruri usoare.

Mananca des si putin. Nu sarii peste mese si nu manca alimente de tip fast-food.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#dieta de vara, #alimentatie sanatoase, #proteine vegetale, #hidratare vara , #alimente