24 martie, Ziua Mondiala anti-tuberculoza

Joi, 24 Martie 2011, ora 07:24
2999 citiri
24 martie, Ziua Mondiala anti-tuberculoza
Foto: clinicistomatologice.ro

In fiecare an, la 24 martie, in intreaga lume este marcata Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei. In aceasta zi, in anul 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala despre descoperirea sa, bacilul care produce boala si care ii poarta numele.

Ziua de 24 martie se vrea un semnal anual al faptului ca tuberculoza inca este o problema epidemiologica in aproape intreaga lume. Anual, mor milioane de oameni, mai ales in tarile lumii a treia.

Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. La noi, anual, se inregistreaza 110, 115 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, de zece ori mai mult decat media in UE. Cele mai multe cazuri sunt in sud si est, zonele cele mai sarace ale tarii.

Tuberculoza este boala saraciei, a mizeriei, a lipsei de informare, a indiferentei autoritatilor statului, cam asa ar putea fi definita aceasta boala despre care, cu niste ani in urma, se spunea ca ar fi fost eradicata. Orice s-ar spune, cauzele acestei afectiuni sunt de natura sociala, desi epidemii de tuberculoza au fost semnalate chiar si in tarile dezvoltate cu un nivel de trai superior noua.

Un mijloc de aparare impotriva tuberculozei ar fi vaccinul. Apoi, un regim de viata sanatos. Specialistii spun ca in randul fumatorilor inraiti numarul bolnavilor de tuberculoza este de patru ori mai mare decat in randul nefumatorilor.

Conditiile de viata precare, lipsa banilor, a locuintelor sanatoase, bine incalzite iarna, o viata dezordonata, la voia intamplarii, un organism neingrijit corespunzator sunt printre cauzele care pot imbolnavi.

Alimentele consumate zilnic trebuie sa aiba multe vitamine, minerale, fibre care sa asigure nutrientii necesari pentru o viata sanatoasa.

Chiar si curele de slabire de durata si exclusiviste pot slabi organismul si sa-l faca vulnerabil in fata unui bacil atat de mic, cum este bacilul Koch, dar atat de agresiv. Apa nu trebuie bauta de oriunde si oricum fara sa stim daca e potabila, fructele trebuie spalate asa cum permanent se recomanda, iar alimentele trebuie prelucrate termic in mod corespunzator.

In caz de imbolnavire, tratamentul este de lunga durata, de sase ori noua luni, si pentru vindecarea completa trebuie respectat intocmai sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, in spitalele de pneumoftiziologie existente si la noi numai ca, tot mai des, medicii sunt siliti sa recunoasca faptul ca microorganismele ies invingatoare in lupta cu medicamentele si formele grave de tuberculoza nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente.

De aceea, este imperios necesar sa se previna imbolnavirea printr-un regim de viata corect, sanatos si prin igiena, deoarece sansele de insanatosire scad pe masura ce rezistenta microorganismelor creste.

Sa avem sanatate!

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#tratament tuberculoza, #padure de brad, #statiuni momtane , #boli