Ce sa nu-i spui sotului, daca mai speri sa se lase de fumat

Duminica, 28 August 2011, ora 23:30
6512 citiri
Ce sa nu-i spui sotului, daca mai speri sa se lase de fumat

Inainte de casatorie, multi barbati promit sa se lase de fumat, dar putini se tin de cuvant. Asta le irita pe tinerile sotii si le le exaspereaza pe cele care au imbatranit deja, langa fumator.

Femeile insa nu stiu ca, de multe ori, chiar ele, prin insistenta si tracasare, isi intarata partenerul si-l fac, din fumator, un invederat al fumatului - noteaza infoniac ru.

Sunt de amintit cinci fraze fatale, pe care le rostesc cu insistenta sotiilor dornice sa-si dezvete sotul de deprinderile rele. Le-as comenta cam astfel:

"O sa faci cancer pulmonar, de la atata fumat!"

Ce obtii cu o asemenea observatie? Raspunsul il explica doctorul hipnoterapeut, de la Universitatea din Denver, Colorado, SUA, Pam Millls: "singurul efect va fi deteriorarea conditiilor de comunicare cu sotul tau. Va evita conversatiile pe aceasta tema, iar daca insisti, vei obtine tacerea totala".

Dar, atunci, cum sa procedezi? In nici un caz, pe cale retorica. Mai bine, altfel. Ziarele franceze au relatat stratagema unei doamne care tocmai aflase ca fratele unei colege, fumator, a murit de cancer pulmonar.

A fost suficienta o convorbire cu familia defunctului (bineinteles, aranjata), pentru ca sotului sa i se zbarleasca parul in cap. Stratageme pot fi multe. Retorica este cea mai inutila dintre ele.

"Daca tu m-ai iubi cu adevarat, n-ai mai fuma"

Cum gandeste sotul, cand aude asta? Gandeste asa: "Daca ea m-ar iubi cu adevarat, nu m-ar mai sacai cu asta". Poate se stie vinovat, dar este impatimit si nu se va lasa.

Atunci, nu e nimic de facut? Ba da, solutia ar putea fi tot retorica, dar spusa altfel. Ii poti spune cat de mult il iubesti, desi fumeaza. Poti relata despre prietenele, pe care (ti-au spus-o ele confidential) chiar si in timpul partidei de sex, mirosul de tutun le deranjeaza.

Daca nu e riscant, il lasi sa deduca singur ca, poate de asta, nu ajungi nici tu la orgasm, dar, bineinteles, nu-ti pasa, pentru ca il iubesti. La asa ceva, poate, stiind ca te iubeste, ii va pasa. Dar iti trebuie multa abilitate pentru o asemenea manevra.

"Mi-e scarba de mirosul de tutun. Nu stiu cum poti tu sa-l suporti"

Daca spui asa ceva fatis, inseamna ca esti in cautare de hartuiala. Eventual, iti va enumera multe altele - destule! - pe care nu le suporta el de la tine. Iti va veni pe limba sa-i amintesti ca suporti si tu altele de la el si asa apar marile conflicte intre soti.

Atunci, nu exista solutie? Ba da, oricare din cele spuse anterior. In niciun caz reprosul, care, se stie, genereaza un contrarepros si de aici porneste un perpetuum mobile, care nu se opreste nici dupa divort.

4. Esti groaznic, ai ajuns sa gafai cand urci scara!

Daca intr-adevar gafaie, nu exista o greseala mai mare, decat "sa-i dai peste nas" cu asta. E ca si cum i-ai reprosa unui schiop ca nu merge drept.

Specialista newyorkeza Susan Gayle, consultant in probleme de dezintoxicare, sfatuieste partenerii de viata ai fumatorior ajunsi in acest stadiu sa-i atraga, cochetand, la plimbari, la sport in comun, la mersul cu biciclete.

Sub un pretext oarecare, el trebuie dus la medic (nu strica prevenirea medicului, ca sa te ajute). Daca omul a inceput sa gafaie, iar tu incerci sa-l rezolvi cu retorica, inseamna ca-i grabesti sfarsitul.

Crezi tu ca le face bine copiilor fumul de la tigarile tale?

Iarasi, simpla retorica este inutila. Dar poti incerca o cale indirecta. Cand copilul face o tuse (toti copiii tusesc, din cand in cand), il rogi pe medic sa te ajute, intrebandu-va pe amandoi naiv: "cine dintre dvs. fumeaza?". Scopul intrebarii este sa faca legatura dintre tusea copilului si fumatul tatalui.

Educatoarea de la gradinita se poate arata si ea ingrijorata de ideea ca baiatul sau fetita tuseste cam des, ceea ce nu se explica, intrucat la gradinita nu se fumeaza.

Imediat, tatal isi va aduce aminte ca acasa se fumeaza. Nu se dezvata de la atata lucuru, dar va marca momentul si, pana la urma, picatura cu picatura se face marea.

Fiecare din factorii sociali poate pune o picatura. Politica picaturilor este cel mai bun dezvat pentru fumatori. Daca nu reuseste, abia atunci, desigur de dragul copilului si pentru toanele tale antitabacice, poate ca incerca un tratament de dezintocxicare.

Daca incearca, reuseste sigur: nu reusesc numai cei care n-au un motiv temeinic. Multora nu le pasa de propria sanatate, altora de a sotiei, dar de a copiilor, le pasa tuturor.

Succes, doamnelor!

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#fumat, #lasat fumat, #renuntare fumat, #ajutor fumatori, #sot fumator , #fumat