Alimente care iti fortifica sistemul imunitar

Joi, 30 Iunie 2011, ora 07:00
6446 citiri
Alimente care iti fortifica sistemul imunitar

Se spune ca mancand un mar pe zi nu te vei imbolnavi, dar, din pacate, este nevoie de ceva mai mult decat atat pentru a ramane sanatos tot timpul. In primul rand trebuie sa te hranesti cu toate fructele si legumele posibile, fiecare culoare tradand diverse vitamine pe care acestea le contin.

Apoi, mai poti consuma si alte alimente care iti vor mentine corpul in forma maxima, astfel incat sa te imbolnavesti cat mai rar cu putinta. Iata ce iti recomanda Prevention:

Iaurt

Probioticele din iaurt sunt bacterii sanatoase, care mentin echilibrul tractului intestinal si indeparteaza germenii. Desi sunt disponibile si sub forma de suplimente alimentare, un studiu al Universitatii din Austria arata ca o cana de iaurt este la fel de buna precum o pastila.

Intr-o cercetare efectuata de catre suedezi s-a constatat ca persoanele care au baut cate o portie dintr-un iaurt probiotic in fiecare zi, timp de 80 zile, aveau un risc cu 33% mai mic de a se imbolnavi fata de restul.

Ovaz si orz

Aceste cereale contin beta-glucan, un tip de fibra cu capacitati antimicrobiene si antioxidante mai mari decat echinaceea, dupa cum spune un studiu norvegian recent.

Cand animalele consuma acesti compusi sunt mai ferite de raceala, herpes si antrax. La oameni, ovazul si orzul imbunatatesc sistemul imunitar, grabesc vindecarea ranilor si ajuta antibioticele sa fie mai eficiente.

Usturoi

Aceasta ruda a cepei contine alicina, care pazeste de infecti si bacterii. Cercetatorii britanici au dat unui grup de 146 persoane fie o tinctura de usturoi, fie una placebo, timp de 12 saptamani. Cei carora le-a fost administrat usturoi erau cu 2 treimi mai putin predispusi sa raceasca.

Alte studii sugereaza faptul ca cei ce consuma mai mult de 6 catei pe saptamana au un risc cu 30 de procente mai mic de cancer colorectal si cu 50 procente mai scazut de cancer de stomac.

Peste

Seleniul, gasit din plin in fructele de mare, homar, crabi si scoici, ajuta la formarea leucocitelor, care tin raceala la distanta. Somonul, macroul si heringul sunt bogati in omega 3, ceea ce ajuta la reducerea inflamatiilor si protejeaza plamanii de infectii respiratorii. Mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana.

Supa de pui

Cercetatorii de la Universitatea din Nebraska au testat 13 marci diferite, descoperind ca toate, cu exceptia uneia, s-au dovedit benefice, in ceea ce priveste sistemul imunitar. Aminoacizii rezultati in urma fierberii seamana din punct de vedere chimic cu medicamentul care este administrat pentru tratarea bronsitei, de unde se explica si rezultatele benefice. Ingredientele adaugate, precum ceapa si usturoiul, ajuta si ele in diverse moduri.

Ceai

Persoanele care beau 5 cani de ceai negru pe zi au de 10 ori mai multa putere sa lupte cu microbii, acestea fiind rezultatele unui studiu de la Harvard. L-teatina, un aminoacid, se gaseste din plin in frunzele de ceai negru.

Carne de vita

Deficitul de zinc este unul dintre cele mai intalnite probleme ce cauzeaza probleme de sanatate, in special vegetarienilor si celor care nu consuma destul de des carne de vita. Aceasta carenta duce la cresterea riscului de infectii si nu se mai produc leucocite in sange, organismul putand fi invadat de bacterii.

Cartofi dulci

Poate ca nu te gandesti la piele ca avand un rol important pentru sistemul imunitar, dar acest organ atat de extins este un scut impotriva microbilor. Pentru a ramane sanatos si puternic ai nevoie de vitamine care sa ajute pielea, precum vitamina A. Una dintre cele mai bune metode de a o include in dieta este reprezentata de consumul cartofilor, care contin beta-caroten.

O portie potrivita nu are mai mult de 170 calorii, iar daca vrei sa alegi alte alimente care sa-ti ofere vitamina A, opteaza pentru tot ce este portocaliu: morcovi, dovleac sau pepene galben.

Ciupercile

Secole de-a randul, ciupercile au fost folosite pentru imbunatatirea sistemului imunitar. Cercetatorii contemporani explica acum de ce: "ele cresc productia de leucocite si le fac sa fie mai agresive cu microbii, ceea ce este foarte bine atunci cand te lupti cu o infectie", spune dr. Douglas Schar, de la Institutul Medical din Washington.

Adauga-le la paste, tocanita sau omleta, fiind extrem de benefice. Nu le consuma insa seara, caci vor fi greu de digerat.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#alimente sistem imunitar, #alimente sanatate, #alimente care te scapa de raceala, #mancare sanatoasa , #imunitate