Problemele cardiovasculare capata o amploare din ce in ce mai mare, reprezentand cauza principala a mortii in multe dintre tari, inclusiv Romania.
Asta inseamna ca ceva din modul modern de a trai este gresit, un loc important avandu-l alegerea alimentelor pe care le consumam in fiecare zi. Totusi, acestea nu fac rau daca sunt consumate cu cap, adica stiind ce sa alegi pentru a-ti ajuta organismul, ci nu pentru a-l traumatiza.
Iata ce este bine sa ai in farfurie daca nu vrei sa ai probleme cardiovasculare, conform Huffington Post:
Somonul
Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul pestelui de minim 2 ori pe saptamana, in special din sortimentele mai grase, cum ar fi somonul, pentru ca are acizi grasi omega 3, care reduc riscul aritmiilor si depunerea placii pe vene si artere. In plus, el previne ridicarea nivelului de colesterol si stabilizeaza presiunea sanguine.
Uleiul de masline
Trecerea de la uleiul pe care il consumi in mod normal la ulei de masline iti va scadea cu siguranta colesterolul, datorita grasimilor sanatoase mononesaturate.
Nucile si alunele
Un studiu destul de mare din 2011 arata ca, inlocuind mare parte din carnea rosie cu nuci, vei avea in continuare parte de proteine, dar unele mai slabe, care scad riscul aparitiei unui infarct cu 17%. In plus, nivelul colesterolului va scadea. Ai grija totusi la calorii, caci nucile ingrasa daca sunt consumate fara limita.
Fructe de padure
Fructele sunt bogate in antioxidanti numiti polifenoli, care scad presiunea sanguina si cresc colesterolul bun. Cele inchise la culoare contin un compus, antocianina, care face presiunea sanguina sa ramana constanta.
Terciul de ovaz
Acesta are fibre solubile, la fel ca toate celelalte cereale integrale, fructe si legume, reducand absorbia colesterolului in sange.
Soia
In timp ce proprietatile sale de a micsora colesterolul au fost indelung contestate si dezbatute, nu este nicio indoiala ca soia este mai buna decat carnea rosie.
Ciocolata neagra
Aceasta are flavonoizi, buni pentru inima, artere si tensiune, prevenind cheagurile de sange si promovand o buna circulatie a acestuia.
Floricelele
Atunci cand sunt facute prin aer cald, si nu prajite, cu mult unt sau ulei, floricelele sunt o buna sursa de antioxidanti si fibre, potrivit unui studiu din 2009, caci tehnic vorbind ele sunt cereale integrale.
Rosiile
Rosiile sunt cea mai mare sursa de licopen, un antioxidant foarte puternic. Acesta are proprietati antiinflamatoare si previne bolile de inima.
Algele marine
Algele contin multi antioxidanti si grasimi sanatoase, fiind impresionant de bune pentru inima.
Cartofii
In special cartofii dulci sunt buni si au antioxidanti, dar si potasiu, astfel incat inima sa mearga ceas.
Cafeaua
Un studiu din 2011 spune ca aceasta bautura este cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta unui om modern, tinand la distanta radicalii liberi si prevenind bolile de inima sau Alzheimerul.
Alcoolul
Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Medicina arata ca intre 14 si 25 de procente sunt scazute in ceea ce priveste riscul bolilor de inima, doar prin consumarea alcoolului cu moderatie. In special vinul contine resvestrarol.