Ce trebuie sa mancam pentru a combate depresia

Duminica, 06 Iulie 2008, ora 16:11
7418 citiri
Ce trebuie sa mancam pentru a combate depresia

Depresia este o boala frecventa si poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta.

Depresia (in latina - inhibitie, tristete) este o afectiune psihica si este caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp.

In prezent, nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Ea poate fi declansata de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata.

Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti.

Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm, oboseala constanta, sentimente de inutilitate si neajutorare, ganduri de suicid si moarte, sentimente de vinovatie.

Depresia se poate trata, insa este foarte important ca pacientul sa o priveasca la fel ca pe oricare alta boala.

In comparatie cu alte afectiuni mentale, tratamentul depresiei are cele mai favorabile rezultate. Aproximativ 80% dintre pacienti - tratati corespunzator (cu antidepresive) - sunt complet vindecati.

Tratamentul farmacologic ramane principala metoda de terapie. Durata acestuia este de cel putin 5-8 saptamani; daca rezultatele la tratament sunt bune, este recomandat ca tratamentul antidepresiv sa fie mentinut chiar mai mult timp (6 luni sau mai mult), pentru a preveni revenirea simptomelor.

Depresia se poate combate insa si cu ajutorul anumitor alimente. Studiile arata ca sunt alimente care au rol de antidepresive, daca sunt consumate corect.

De exemplu, multa lume spune ca ceaiul poate inveseli. Desi cofeina continuta in ceaiuri ofera energie organismului, studiile nu au indicat o legatura directa cu starea de spirit.

De asemenea, se stie ca alcoolul creste capacitate de interactionare a unui individ. In timp ce cateva pahare pe zi va feresc de depresie, consumul excesiv va poate arunca in "suparare". In concluzie, alcoolul poate ajuta numai daca este consumat cu moderatie.

Un alt aliment despre care se spune ca inveseleste este ciocolata. Nutritionistii australieni au stabilit ca mancarea poate binedispune doar daca se urmeaza un regim.

Prima regula este sa se introduca proteine in alimentatie la fiecare masa. Proteinele cresc nivelul de triptopan din sange, care se transforma in serotonina si sporeste buna dispozitie. Cercetatorii mai spun ca trebuie sa apelam la gustari care contin o cantitate redusa de carbohidrati.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#depresie, #alimente, #medicamente, #prevenire, #tratare , #sanatate