De ce are nevoie organismul tau pentru a fi sanatos

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 07:36
20111 citiri
De ce are nevoie organismul tau pentru a fi sanatos
Foto: warwick.ac.uk

Un organism sanatos are nevoie de calorii, grasimi, carbohidrati, proteine, potasiu, fibre, vitamine si minerale, pentru ca racelile iernii, indispozitiile ori stresul cotidian sa nu devina o problema.

Caloriile asigura necesarul de energie, pentru ca organismul sa functioneze normal. In functie de varsta, greutate, sex sau nivel de activitate, cantitatea de energie necesara fiecarui organism difera, informeaza nutristrategy.com.

Un gram de gasime contine noua calorii, unul de proteine patru calorii, carbohidratii tot patru calorii, iar alcoolul sapte calorii. Grasimile au un aport de 30% din caloriile consumate, iar cele saturate vor fi in proportie de 10%.

Ele sunt necesare pentru a mentine temperatura corporala si a proteja tesuturile si organele. Mai mult, joaca un rol foare important in absorbtia vitaminelor solubile A, D, E si K.

Excesul caloric din proteine si carbohidrati se transforma in grasimi. Cele saturate maresc nivelul colesterolului si sunt preluate in general din uleiurile vegetale.

Cantitatea zilnica de colesterol, sintetizata de un organism sanatos, este de 300 de miligrame.

Orice depasire a valorii normale inseamna depunerea grasimii pe vasele de sange si ingustarea arterelor. Apar astfel grave afectiuni cardiovasculare, care pot fi chiar fatale, deci controleaza-ti atent colesterolul.

Carbohidrati, proteine, aminoacizi si sodiu

Carbohidratii sunt o importanta sursa de energie si sunt in proportie de 60% din caloriile consumate in fiecare zi. Se gasesc in fructe, lapte, sucuri proaspete cereale, paine, orez, cartofi si legume.

Proteinele sunt esentiale pentru determinarea structurii celulelor rosii si a formarii de anticorpi. Mai mult, regleaza structurile hormonale pentru cresterea si repararea tesuturilor din organism.

Aminoacizii sunt blocuri proteice care asigura energia unui organism sanatos. Se pot prelua din carne, lapte, branza, oua, orez si legume.

Necesarul zilnic de sodiu este de 3.000 de miligrame zilnic. O lingurita de sare contine 2.000 de miligrame. Persoanele hipertensive vor reduce consumul de sare, pentru ca riscul aparitiei infarctului sau a bolilor de rinichi este major.

O cantitate mare de sodiu in organism are ca efect retentia apei. In cantitati normale insa il poti prelua din condimente, carne de pasare, peste sau afumata, oua sau masline.

Potasiul ajuta la fluidizarea normala a organismului si intarirea structurii musculare. Nu evita deci sa consumi zilnic banane, portocale, prune, spanac, brocoli, cartofi, pastai sau produse lactate.

Vitaminele

Vitaminele intervin direct in reglarea metabolismului. Astfel, vitamina A stimuleaza cresterea celulelor sanatoase, a tesuturilor si este esentiala pentru sanatatea ochilor.

Poate fi preluata din fructele galbene - cartofi, dovleac, morcovi - din spanac sau ficat, oua si produse lactate.

Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si este esentiala pentru intarirea structurii osoase. Poate fi preluata tot din produsele lactate, iar expunerile solare in timpul verii repezinta si ele o sursa sigura de vitamina D.

Pentru o buna fixare a vitaminelor A si C, consuma multe legume verzi si uleiuri vegetale, pentru ca sunt bogate in vitamina E.

Un rol de antioxidant il are vitamina C, preluata din citrice si legumele verzi. Este foarte importanta pentru fixarea fierului in organism, deci nu evita sa cosumi aceste alimente pentru un echilibru nutrititv normal.

Complexul de vitamine B ajuta la buna functionare a sistemului nervos, regenerarea tesuturilor si cresterea celulelor sanatoase. Sunt preluate din carnea de pui, peste, legumele verzi, soia sau nuci.

Un organism sanatos semnifica de fapt un echilibru al tututror nutrientilor din alimentatie. Excesele pot dauna bunei functionari a metabolismului, iar pentru evitarea neplacerilor, analizele periodice si dietele de intretinere, respectate de doua ori pe an macar, sunt absolut necesare.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #necesar vitamine, #necesar proteine, #organims sanatos , #sanatate