Mananca sanatos la munca!

Joi, 25 Iunie 2009, ora 12:32
7462 citiri
Mananca sanatos la munca!

De ce e atat de greu sa mananci sanatos la munca? Simplu: atunci cand ti-e foame, esti departe de a fi un filosof.

Cu alte cuvinte, cu burta goala si toate acele senzatii neplacute pe care incerci din greu sa le ascunzi, cu siguranta nu mai poti gandi asa cum ar trebui, explica Dr. Daisy Merey, consultat de WomenCo.

Pentru ca lipsa hranei nu face decat sa aduca animalul din tine la lumina. Iar cand noi, reprezentanti ai speciei homo sapiens, ne trezim in mediul atat de artificial de la munca, unde domneste stresul, unde tentatiile pandesc de dupa toate colturile, sub forma automatelor, si unde dramele psihologice sunt la tot pasul, animalele din noi se trezesc si se infrupta lacom exact din ce n-ar trebui.

Uneori esti obligat sa stai cu orele in incaperi in care nici ferestre nu exista. Cateodata mananci doar din plictiseala sau din cauza stresului, explica specialistii ceea ce, de fapt, cu totii stim.

Urmarea: fuga la automat sau la bufet, unde ochiul incantat comanda creierului un meniu deloc sanatos.

Cum faci ca sa nu dai iama in ciocolata, pizza, snacksuri sau mancaruri cufundate in grasime?

Adu-ti mancarea de acasa

Toti specialistii sunt de acord ca vei manca mult mai sanatos daca iti planuiesti cu atentie meniul de acasa. "Trebuie sa fii pregatit pentru senzatia de foame care va aparea inevitabil si sa aduci cu tine mancare sanatoasa", explica Merey.

Statisticile arata ca in SUA, tara spre al carei model tindem, doar 25% dintre cei aflati in campul muncii isi aduc de acasa pranzul. Cel mai bine este ca acesta sa cuprinda fructe si legume si doar putin zahar sau grasimi.

"Ideal este ca pranzul sa contina fibre, proteine si carbohidrati", explica Elysse Lakatos, dietetician de peste Ocean. Si e o greseala sa gandesti ca mai buna este o mancare ce se consuma usor, cum ar fi pastele, spre exemplu.

Incearca peste, eventual cu oase, in asa fel incat sa mananci mai lent si sa dai ragaz creierului tau sa inregistreze informatia ca stomacul primeste hrana.

Limiteaza-ti portiile pentru a tine sub control kilogramele

Indiferent ca mananci carne de vita sau o gustare "vinovata", cum ar fi chipsurile, trebuie sa-ti controlezi portiile pentru a manca sanatos. Cheia e sa portionezi totul de acasa, inainte de a ajunge in sala de mese.

Daca nu ai de ales si esti nevoita sa servesti un meniu de carbohidrati mustind in grasime, pe care chiar tu l-ai adus de acasa, portioneaza totul, in asa fel incat sa nu mananci mai mult de 100 - 150 de calorii la o masa.

Nu pune la pachet mai mult decat trebuie; tendinta naturala este de a termina ceea ce am adus cu noi, indiferent de cantitate, chiar daca ne-am satura la fel de bine si cu cantitati mai mici de mancare, explica Miriam Pappo, directorul clinicii de nutritie Montefiore Medical Center.

Intelege ce este cu adevarat sanatos

Invata sa recunosti mancarea sanatoasa si sa nu te minti. O mancare mai putin sanatoasa nu inseamna ca este, totusi, sanatoasa, explica Miriam Pappo. Una dintre cele mai comune mituri este ca briosele sunt sanatoase. Realitatea este cu totul alta, chiar si o gogoasa putand avea mai putine calorii.

Fa cunoscute nevoile tale conducerii

Angajatii ar trebui sa aduca la cunostinta conducerii companiei care sunt preferintele si nevoile lor nutritionale, in cazul in care de aceasta depinde firma de catering care le furnizeaza hrana zilnica.

Normal ar fi ca firma sa se orienteze catre mancarea sanatoasa, dar si profitabila. Din pacate, insa, mancarea nesanatoasa este cea care se vinde cel mai bine, explica Pappo.

Ia masuri speciale daca esti femeie

Ca si femeie, trebuie sa fii si mai atenta decat colegii tai, barbatii, la masa. Si asta pentru ca numarul femeilor care mor anual din cauza bolilor inimii este mai mare decat cel al barbatilor, potrivit Dr. Aliya Browne, directorul clinicii ameriane Hainesport Women's Heart Center.

In plus, femeile gasesc mai greu de acceptat provocarea de a sta departe de mancarurile nesanatoase de la birou.

"Avem tendinta de a fi mai stresate decat barbatii, iar toate aceste emotii ne imping catre farfuria cu mancare", explica Browne. Practic, ajungi sa mananci impinsa de emotii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#mancare sanatoasa serviciu, #pranz sanatos munca, #pachet mancare serviciu, #gustare sanatoasa serviciu , #sanatate