Stresat? Rontaie o telina - alimente care calmeaza

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 18:16
5533 citiri
Stresat? Rontaie o telina - alimente care calmeaza

E joi seara, mai ai putin din saptamana de munca, insa stresul cu siguranta s-a acumulat deja. Nu-ti mai gasesti locul si ai atatea de facut, nu insa si disponibilitatea. Oricum n-ai sti de unde sa incepi. Treci pe la bucatarie, curata-ti un pic de telina, fa-ti o salata si ia apoi lucrurile pe rand. Un simplu aliment poate avea efecte nebanuite. Nu-ti place telina? Mai sunt si altele, poate mai pe gustul tau.

Din fericire, Charlotte Wats, nutritionist si instructor de yoga, a scris o carte in care explica ce alimente ar trebui sa consumi pentru a alina stresul. Business Insider a studiat-o si rezuma produsele de baza ce intra in acaesta dieta.

Telina

Telina are efecte calmante, cercetatorii aratand ca prin consumul sau zilnic iti poate scadea presiunea sanguina, un simptom foarte des asociat cu stresul. Leguma crocanta contine si triptofan, care declanseaza eliberarea serotoninei, de mare ajutor pentru combaterea starilor de anxietate.

Usturoiul

Usturoiul este folosit de mii de ani ca un produs antibacterial, antiviral si antifungic. Usturoiul reduce inflamarea, sprijina buna circulatie a sangelui, echilibreaza nivelul de zahar din sange si incurajeaza dexintoxicarea organismului. Cand stresul s-a instalat, nimic nu mai functioneaza cum trebuie in organism.

Usturoiul este bogat si in antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor si a tesuturilor.

Legume din familia cruciferelor

Aici intra conopida, broccoli, varza, hreanul si frunzele de mustar. Ele contin sulf si stimuleaza enzime despre care s-a demonstrat stiintific ca opresc dezvoltarea celulelor canceroase.

O alta chimicala, indole-3-carbinolul, pare sa reduca estrogenul, acesta fiind un hormon asociat cu riscul de cancer la san, depresie, anxietate si schimbari bruste de temperament.

Lemnul dulce

In mod traditional, lemnul dulce este folosit pentru tratarea problemelor digestive si a cauzelor ulcerului, dar el duce si la o energizare a corpului si la indepartarea stresului cronic.

Glandele suprarenale, care sunt situate chiar deasupra rinichilor, sunt principalele responsabile de eliberarea unor hormoni precum cortizolul. O crestere a acestuia duce la o imunitate scazuta si probleme cu memoria.

Stresul pe termen lung, totusi, poate epuiza resursele de cortizol dimineata si duce la extenuare, astfel incat persoana in cauza nu poate rezista fara cafea si cereale dulci. Lemnul dulce mentine cantitatea de cortizol si zahar din sange la acelasi nivel pe tot parcursul zilei.

Peste gras

Pestele gras, inclusiv macroul, ansoa, somonul, pastravul si sardinele, sunt bogate in omega 3, care ajuta la o buna functionare a creierului, a inimii si ajuta si la buna gestionare a stresului. Pestele gras are si vitamina B, zinc si magneziu, prevenindu-se cresterile si scaderile bruste de zahar din sange.

Musetelul

Proprietatile calmante ale musetelului sunt bine stiute, acesta folosindu-se la noi din cele mai vechi timpuri pentru a trata insomnii, stari de anxietate si probleme de stomac. Musetelul creste si nivelul de acid hipuric din corp, aceeasi chimicala gasita in afine si mure, care lupta cu infectiile.

Ajuta la tratarea crampelor si a constipatiei, principalele simptome ale sindromului intestinului iritabil, afectiune ce poate aparea si pe findul stresului.

Ciocolata

Inainte ca europenii sa adauge zahar in ciocolata, boabele de cacao amarui erau venerate de azteci. In latina, aceastea inseamna chiar "hrana zeilor".

Cercetarile au aratat ca 40 de grame de ciocolata neagra pe zi te ajuta sa faci fata mai bine stresului, eliberand acei asa-zisi hormoni ai fericirii, numiti beta endorfine.

In plus, ciocolata neagra este buna si ca o gustare delicioasa, un mic rasfat, avand un gust bogat si bun. Are si multi antioxidanti, asa ca iti ajuta si sanatatea.

Nucile

Nucile sunt pline de vitamina B si nu numai, zinc, magneziu si omega3, toate acestea fiind cruciale in combaterea stresului. Nucile au si proprietatea de a reduce pofta de mancare si de a sustine metabolismul.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este un ingredient de baza in dieta mediteraneana, prevenind depresia si luptand cu inflamatiile. Mai multe studii au aratat ca el protejeaza de stresul oxidativ, o una dintre cauzele bolilor de inima.

Acesta ajuta corpul sa absoarba mai bine nutrienti solubili in grasime, precum vitamina A sau E si carotenoide, care protejeaza creierul, inima, ficatul, ochii si pielea.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti care sprijina circulatia, buna functionare a corpului in general si previn imbatranirea prematura, o consecinta a stresului cronic.

Zmeura, in particular, are cel mai mare nivel de acid elagic, o chimicala care ajuta la eliminarea toxinelor, reglarea colesterolului si a hormonilor feminini.

Fructele de padure sunt cuoscute si pentru capacitatea lor de a elibera zahar in sange dupa ce sunt consumate, dar in cantitati rezonabile, ceea ce iti reduce pofta de a consuma gustari nesanatoase.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#alimente stres, #alimente recomandate stres, #mancare anti stres, #stres dieta , #stres