Stimata Opozitie, nu ne prostiti si voi!

Autor: Iulian Fota , conferentiar universitar
Vineri, 09 August 2019, ora 09:21
15439 citiri

Din ce vad pana acum, in comoditatea sau superficialitatea lor, partidele de opozitie ne vor voturile, dar fara sa se straduiasca prea mult. Suntem "santajati" cu ideea ca PSD este atat de nociv ca nu exista alternativa. Jocul este nedemn pentru o formatiune politica cu pretentii.

Iar partidele de opozitie, mai ales PNL si USR, asa-zisii castigatori ai alegerilor europarlamentare, uita ca victoria nu este a lor, ci a milioanelor de romani care au iesit la vot, maniosi si indignati de cum isi bate joc PSD de tara si, mai ales, de cetatenii ei.

Scorurile electorale bune inregistrate de PNL si USR sunt rezultatul unei investitii de incredere, dar aceasta trebuie reconfirmata. Altfel s-ar putea ca cei care au iesit masiv la vot sa stea data viitoare acasa.

Or, dupa cum se manifesta in aceasta perioada opozitia politica, am deja motive sa fiu contrariat, chiar iritat. Ma intriga faptul ca Opozitia nu cere demisia Guvernului dupa toata aceasta criza de la Caracal. Opozitia este mai speriata de caderea Guvernului decat PSD-ul. Nu vor ACUM la guvernare!

Pot sa inteleg aceasta tactica chiar daca USR si PNL au motive diferite de a fugi de guvernare. Dar eu, ca cetatean, ce vina am? Tot eu trebuie sa sufar? PSD, prin ticalosiile lui si execrabila guvernare, ma saraceste, ma face de ras in strainatate, imi pune in pericol siguranta personala, ma umileste si chiar ma bate si tu, OPOZITIE, imi spui ca nu poti face nimic in acest moment, ca tocmai ti-ai vopsit unghiile si nu s-au uscat? Mai sufera si tu, cetatean roman, asa, vreun an de zile, pana ne hotaram noi cum va salvam.

Si in conditiile astea USR vorbeste de "vechea clasa politica", de parca astia noi nu ar fi la fel de cinici si indiferenti. Buna tara, rea tocmeala!

Nu este suficient sa-mi spuna Opozitia cat de rau este PSD. Asta vad si eu cu ochii mei si chiar mai bine decat ei. De la Opozitie astept solutii pertinente si vreau sa vad si oamenii care vor raspunde de aceste solutii.

La Caracal s-a strigat, pe buna dreptate, ca "incompetenta ucide" . Asta obliga Opozitia la competenta. Ca partid trebuie sa fii bine pregatit, nu ca sa ma convingi pe mine, ci ca sa fii capabil sa guvernezi mult mai bine, in conditii interne si externe mult mai grele.

De aceea, astept din partea Opozitiei idei, strategii sectoriale, solutii tehnice concrete, nu angajamente patriotice de genul "sa facem totul". Vreau raspuns clar, tehnic, concret, chiar detaliat la intrebarea "CUM FACI?".

Si, nu in ultimul rand, vreau sa stiu oamenii, sa le stiu expertii, profesionistii, cei capabili sa genereze solutii de salvare nationala. Vreau sa stiu guvernul din umbra al Opozitiei, defalcat pe fiecare partid. Vreau sa votez oameni si nu lozinci sau etichete, pentru ca omul sfinteste locul.

Trebuie eliminata prapastia dintre politic si mediul intelectual, iar asta se poate face doar prin intinderea unei maini de catre politic. Pana la a cere ajutorul strainilor pentru rezolvarea problemele noastre, haideti sa epuizam expertiza interna. Care nu este putina, doar ignorata.

Niciun partid de opozitie nu a organizat pana acum vreo conferinta, pe domenii, pentru a-i intreba pe experti ce cred. Ar strica un astfel de dialog? Nu de alta, dar eu unul m-am saturat de mediocritate frumos ambalata in bune intentii. Vremurile sunt mult prea proaste pentru asa ceva.

In plus, Romania trebuie sa iasa din criza asta de resursa umana ce-si pune amprenta negativa pe politica. Cercul politic de varf este mult, mult prea mic. El trebuie largit, trebuie aruncati in arena multi oamenii noi. Inclusiv mult mai multe femei.

Am avut postul de presedinte al Parlamentului European la dispozitie si nu am avut pe cine propune. Este posibil asa ceva? Ultimul politician roman cu notorietate internationala a fost Mircea Geoana. Spun a fost pentru ca el este acum un glont tras, bine tras, dar acum cartusiera este goala. GOALA!!!

Daca Romania mai are oportunitati de ocupare a unor functii importante international, care reclama un anumit background politic, tare mi-e teama ca nu mai avem pe cine arunca in lupta.

Antonio Gramsci spunea ca "vechiul moare, iar noul nu se poate naste". Asta uita Opozitia din Romania. Ea inca nu reprezinta noul. Are aceasta sansa, dar pentru asta si PNL si USR-PLUS au multe de facut in interiorul propriilor partide. Problemele lor interne difera, dar sunt la fel de importante si, daca nu vor fi tratate serios, nu se va naste "noul", ci un avorton, la fel de periculos ca si PSD.

Si atunci sa vedem cine mai ramane in tara. Deocamdata mai avem un pic de rabdare. Doar un pic!

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com